Gyógynövények

Zsálya

Hármaslevelű zsálya (Salvia fruticosa) története, alkalmazott drogjai

A hármaslevelű zsályát általános erősítő szerként, fűszernövényként és egészen külön­böző betegségek kezelésére alkalmazták őshazájában, Görögországban. Bár illóolajának összetétele jelentősen eltér a hazánkban elsődlegesen alkalmazott, kevésbé erős ízű, aro­másabb orvosi zsálya (Salvia officinalis) illóolajáétól, felhasználási területük igen sok azo­nosságot mutat. A gyógynövény fő exportőre Görögország, de az orvosi zsálya levelének helyettesítésére jelentős mennyiséget forgalmaz Oroszország és Törökország is.

A Salvia fruticosa Mill. (syn. S. triloba L. fii.) a Földközi-tenger keleti vidékén, Délkelet-Európában, Nyugat-Ázsiában, Észak-Afrikában őshonos, évelő ajakosvirágú (Lamiaceae) félcserje. A gyógyászatban a növény 1-5 cm hosszú, 0,5-2 cm széles, mindkét oldalán fedőszőrökkel sűrűn borított, nemezes levelét alkalmazzák. A VIII. Magyar Gyógyszer­könyvben a hármaslevelű zsálya levele (Salviae trilobae folium) hivatalos. A drog dörzsöl­ve fűszeres, eukaliptuszolajra emlékeztető illatú. Az illóolaj-tartalom egész levelekből álló drog esetén legalább 18 ml/kg, aprított levelekből álló drog esetén legalább 12 ml/kg.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A levél 2-3,5% illóolajat tartalmaz, amelynek mintegy kétharmada cineol, mellette kámfor, tujon, pikroszalvin és kariofillén a fő komponensek. További jellemző vegyületei a hidro-xifahéjsav-származékok (főként rozmaringsav), flavonoidok (többek között szalvigenin), diterpén-keserűanyagok és triterpének.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

Cipruson és Izraelben népszerű a népi gyógyászatban, ott cukor-, tüdő- és szívbetegségek, köhögés és meghűlés esetén alkalmazzák. Külsőleg bőrbetegségek kezelésére használják.

A hármaslevelű zsálya levelét ezen kívül a szájüreg gyulladásos megbetegedéseiben, kü­lönböző neurológiai betegségekben (demencia, depresszió, epilepszia) alkalmazták. Az orvosi zsálya leveléhez hasonlóan felhasználásra került görcsoldó, összehúzó, izzadást mérséklő, szélhajtó, epeelválasztást fokozó, étvágyjavító, köptető, stimuláns és lázcsilla­pító indikációkkal.

Preklinikai vizsgálatok

Az illóolaj fő komponense az eukalipusz-illóolajéhoz hasonlóan a cineol, így rendelkezik annak dokumentált antibakteriális, gombaellenes, vérbőséget fokozó, köptető, köhögés­csillapító hatásaival, bár ezeket a hármaslevelű zsályával experimentálisán nem bizonyí­tották. A drog antibakteriális, gomba- és vírusellenes hatása főleg illóolaj-tartalmával ma­gyarázható.

Vizes és etanolos kivonatának gyulladáscsökkentő, forrázatának, fenolos vegyületeinek antioxidáns hatása in vitro igazolást nyert. A hármaslevelű zsálya főzete in vitro kimutatott, ígéretes simaizomgörcs-oldó és vérnyomáscsökkentő hatásának igazolására további vizs­gálatok szükségesek.

Vércukorszint-csökkentő hatásának tanulmányozásakor in vivo igazolást nyert a glükóz bélből történő felszívódásának gátlása, a hármaslevelű zsálya hipoglikémiás hatása.

Illóolajának kolinerg aktivitását in vitro igazolták. Hatása a butiril- és az acetilkolinész-teráz-enzim gátlásán alapul, amelyet az illóolaj-komponensek együttes hatásának tulajdo­nítanak.

Humán bizonyítékok

A hármaslevelű zsálya alkalmazása jelenleg a növény hagyományos alkalmazásán alapul. A drog hatásait és biztonságosságát humán vizsgálatokban nem tanulmányozták. Külső­leges alkalmazása elfogadható, de vércukorszint-csökkentőként bizonyítékok hiányában nem használható.

Indikációk, adagolás

A hármaslevelű zsálya külsőleg antibakteriális, antivirális és gyulladáscsökkentő szerként, szájüregi és fogínygyulladások enyhítésére, belsőleg diszpepsziás panaszok mérséklésére

alkalmazható. Önállóan vagy teakeverékek komponenseként kerül felhasználásra. Belsőleg alkalmazva napi adagja 4-6 g.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

A terápiában általánosan alkalmazott adagolás mellett mellékhatások, ellenjavallatok nem ismertek. Várandósság és szoptatás ideje alatt a drog tujontartalma miatt alkalmazása ellenjavallt.

Extrém nagy adagban vagy hosszan tartóan alkalmazva a hármaslevelű zsálya tachycar-diát, szédülést okozhat.

Spanyol zsálya (Salvia lavandulifolia) Történet, alkalmazott drogok

Amint a magyar neve is mutatja, az ajakosok (Lamiaceae) családjába tartozó Salvia la­vandulifolia elsősorban Spanyolországban honos, de elterjedt Dél-Franciaországban és a korábbi Jugoszlávia mai utódállamainak területén is. A spanyol zsálya örökzöld bokrocska, amelynek az orvosi zsályánál keskenyebb levelei és apró lila virágai vannak. Illóolaját legnagyobb mennyiségben az Ibériai-félszigeten állítják elő.

A spanyol zsálya illóolaját (Salviae lavandulifoliac aetheroleum) a. Európai Gyógyszer­könyv 6.2 kötetének meghatározása szerint a Salvia lavandulaefolia Vahl. virágzáskor gyűj­tött föld feletti részeiből vízgőz-desztillációval nyerik. Az illóolaj tiszta, színtelen vagy halványsárga folyadék, kámforra emlékeztető illatú.

Jellemző vegyületek, hatóanyagok

A spanyol zsálya illóolajának fő komponensei a kámfor (11-35%). az 1,8-cineol (10-30%) és az α-pinén (4-10%). Tujontartalma kevesebb, mint 0,5% kell legyen.

Farmakológia, gyógyászati alkalmazás

Hagyományos alkalmazás

A spanyol zsálya illóolaját bőrgyógyászati céllal (akne, dermatitis, ekcéma), valamint a szájnyálkahártya gyulladásai esetén (gingivitis, fogínygyulladások) alkalmazták a tradi­cionális gyógyászatban, emellett bedörzsölőszerként izületi és izompanaszok esetén, va­lamint a légutak egyes betegségeiben (köhögés, hurut, megfázások) is használatos. Az európai népies orvoslásban memóriafokozó és elbutulásellenes szerként is alkalmazták. Az illóolajat a kozmetikai és a likőripar is felhasználja.

Preklinikai vizsgálatok

A spanyol zsálya illóolaja és annak egyes komponensei humán vörösvérsejtekben in vitro gátolták a kolinészteráz enzimet. Az 1,8-cineol, a kámfor és az α-pinén esetén reverzivilis, nem-kompetitív gátlást figyeltek meg.

Az illóolaj és egyes összetevőinek antioxidáns, gyulladáscsökkentő és ösztogénszerű hatásait dokumentálták.

Humán bizonyítékok

Nincs adat spanyol zsálya illóolajával végzett humán klinikai vizsgálatról.

Indikációk, adagolás

A spanyol zsálya illóolajának gyógyászati felhasználását nem támasztja alá elegendő hu­mán bizonyíték. Külsőleg bedörzsölőként, valamint készítmények illatosítására is fel­használható.

Nemkívánatos hatások, ellenjavallatok, interakciók

Az illóolaj relatíve nem toxikus és nem szenzitizáló. Terhesség alatt alkalmazása -hason­lóan az illóolajok jelentős részéhez – kerülendő.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.