Egészségügyi kérdezz-felelek

Körömgombásodás és elkerülése

A lábkörmeim hajlamosak a gombásodásra. Mit tehetek, hogy elkerüljem a fertőzést?

A körömgomba megelőzésének legjobb módja az, ha tisztán és szárazon tartja a lábát. Először is fürdés után nagyon alaposan szárítsa meg a lábfejét! Ha a lába izzad, használjon gombaölő spray-t vagy hintőport (de ne a természetesség jegyében egyre népszerűbb kukoricakeményítőt, mivel az elősegítheti a gomba fejlődését)! Hordjon természetes anyagú zoknit, és gyakran vegyen tisztát, ha benyirkosodik! Ugyanez érvényes a cipőire is: az a legjobb, ha egy nap használat után hagyja őket egy napig szellőzni.

(Ha ez nem lehetséges, akkor tegye őket ventilátor elé, vagy tömje ki a belsejüket nedvszívó újságpapírral!) Ügyeljen arra, hogy a cipő jól illeszkedjen a lábára, és legyen benne hely a lábujjak mozgatására! Az ujjak körül túl szoros cipők egyrészt fokozottabb verejtékezésre késztetik a lábat, másrészt a körmöket is károsíthatják, ami pedig megkönnyíti a gombaspórák megtelepedését. A körmöket a károsodás elkerülése érdekében egyenes végűre vágja, és tartsa őket röviden!

Nyilvános zuhanyzókban, uszodákban és más nedves helyeken viseljen papucsot vagy tengeri cipőt! Tartsa tisztán a fürdőkádat és a kilépőt, nehogy családtagjainak is átadja a fertőzést! Ugyanezen okból ne ossza meg senkivel a törölközőjét és a körömcsipeszét!

A lábköröm gombásodása súlyos dolog vagy magától is elmúlik?

A körmök gombás fertőzése nem feltétlenül igényel kezelést, kivéve, ha az immunrendszer nem működik megfelelően  például HIV-fertőzöttség, rák, immunszupresszánsok szedése, cukorbetegség vagy a láb, illetve a kéz keringésének egyéb okból való korlátozottsága miatt, vagy ha korábban már volt a lábán cellulitisz (a bőr és a közvetlen alatta lévő szövetek gyulladása). Ezekben az esetekben a kezeletlen gombás fertőzés cellulitiszhez, fekélyesedéshez vagy más súlyos szövődményekhez vezethet.

A fertőzés orvosi kezelést (általában szájon át szedett tablettákat) igényel akkor is, ha fájdalmat okoz, a bőrre is átterjed vagy lábgombásodást idéz elő. Súlyos fertőzés esetén sebész eltávolíthatja az érintett körmöt, hogy új nőjön a helyére igaz, az egy évig is eltarthat. Egyébként azonban, bár az enyhébb körömgomba fertőzés csúf látvány és kínos is, az esetek többségében magától elmúlhat.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.