Fájdalom enyhítése

Ekcéma, bőrgyulladás gyógyszermentes kezelése

Az ekcéma nagyon gyakori, néha egészen súlyos formát öltő bőrelvál­tozás, testünk ellenreakciója egy olyan anyagra, amelyet megettünk, megittunk vagy akár csak megérin­tettünk. Általában allergiás reakció­nak tekintik. A kontaktekcémát bőr­gyulladásnak (dermatitisznek) is szokták nevezni. A tünetek mind­egyik esetben azonosak: hevesen viszkető, kipirosodott bőr, amely re­pedezett és fájdalmas is lehet.

Leggyakoribb ekcéma

A tu­catnyi ekcémafajta közül a leggyako­ribb az atópiás vagy gyermekkori ek­céma, amely tényleg elsősorban gyermekkorban fordul elő (az atópiás azt jelenti, hogy öröklött allergiás hajlamról van szó). Az ekcémát oko­zó anyagok közé tartoznak a tisztító-és mosószerek, a festékek, a növé­nyek, bizonyos ételek és italok, az ál­lati szőr és toll, valamint a házi por. Emellett stressz is lehet e panaszok oka. Az ekcémára való hajlam egész életében végigkísérheti az embert, és jóllehet nincs még olyan szer, amely végleg kigyógyítana belőle, termé­szetes gyógymódokkal csökkenthető kiújulásának az esélye.

Jegyezzük meg! Mindenféle ekcémával fordul­junk szakképzett terapeutához. Az eredmény az ekcéma típusától és az egyéni válaszreakcióktól függ. Sohase használjunk lanolintartalmú kenő­csöt az ekcémás bőrfelület kezelésére!

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Az ekcéma kezelésének az első lé­pése, hogy kerüljük az allergéneket (vagyis azokat az anyagokat, amelyek az allergiát okozzák). Van úgy, hogy könnyen felismerhető, ilyen például az állatszőr.

Együnk kevesebb

  • tejterméket
  • állati zsiradékot, cukrot és sót
  • tartósítószereket és adalék anyagokat tartalmazó élelmiszert

Együnk több

  • zöldséget, növényi olajat
  • olajban gazdag tengeri halat

Ha nem nyilvánvaló, hogy mi okozza az allergiás reakciót, akkor allergiateszttel vagy kizárásos diétával tudjuk azonosítani az allergéneket. Az alábbi étkezési ta­nácsokat mindenképpen érdemes megfontolni.

Fogyasszunk rendszeresen gamma-linolénsavat. Legjobb formája a ligetszépeolaj, de a borágó- és a feke­teribiszkemag-olaj is nagy mennyi­ségben tartalmazza. Szedhetünk be­lőle akár napi hat kapszulát is, és bár lehet, hogy csak mintegy három hó­nap múlva észlelhető javulás, az ered­mények biztatók. Hasonlóan ígére­tes, ha az ekcéma legalább három hónapig tartó kezelésére béta-karo­tint (az A-vitamin prekurzorát), B-vi­tamint, C- és E-vitamint, nyomele­mek közül cinket, szelént és magné­ziumot szedünk.

Gyógynövény-terápia

A kelkáposztalevelekből készített pakolás nagyon hatásos. A levele­ket tisztítsuk meg, melegítsük fel, és tépkedjük kisebb darabokra, majd kötözzük a megfelelő testfelületre. Reggel és este ismételjük meg a ke­zelést. Az ekcémás tüneteket köröm­virágból, tyúkhúrból, diólevélből, csalánból, kamillából, szederből, málnából vagy kaliforniai málnából készített gyógyteák fogyasztásával is csökkenthetjük.

A szárított petrezse­lyem, a pitypanggyökér, a vörös he­re és a kanadai aranygyökér szintén segít: keverjük őket egy teáskanálnyi mézbe, és kenyérre kenve fogyasszuk. Vagy keverjünk el meleg vízben egy teáskanálnyi kanadai aranygyökeret, és a tinktúrát kenjük közvetlenül az ekcémás bőrfelületre.

Hidroterápia és aromaterápia

Oldjunk fel két evőkanál szódabi­karbónát meleg vízben, és áztassuk benne az ekcémás bőrfelületet. Dörzsöljük be ánizs-, kamilla-, gó­lyaorr-, izsóp-, boróka- vagy leven­ dulaolajjal (tizenkét cseppet te­gyünk 50 ml vivőolajba).

Kínai csodakúra

1993-ban egy Londonban működő kínai gyógynövény-terapeuta tíz különböző kínai gyógynövényből összeállított gyógyteáját „csodakúrá”-nak kiáltották ki az atópiás ekcéma hatékony kezelésében. Egy brit cég hamarosan megvizsgálta a készítményt, és sikeres tesztelések után Zemaphyte néven szabadalmaztatta. Sok kínai gyógynövény-szakértő hasonlóan jó eredmé­nyeket ért el a hagyományos kínai gyógyászatban ismert több mint négyezerféle gyógynövénnyel.

Figyelmeztetés! A kínai gyógynövények között vannak olyan nagyon erős ható­anyagok, amelyeknek még nem ismerjük a pontos hatásmechanizmusukat. Legyünk nagyon körültekintők, amikor megválaszt­juk terapeutánkat.

Ha az ekcémás rész száraz, akkor körömvi­rágolajat használjunk vivőolajként, ha nedvedzik, akkor semleges olajat, például szőlőmagolajat válasszunk. Reggel és este kenjük be az ekcémás testfelületet.

Homeopátia

Az ekcéma enyhítésében a grafit (Graphites), a petróleum, a mérges szömörce és a kén (Sulfur) segíthet, de mindenképpen kérjük ki szak­képzett homeopata segítségét.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.