Bőrápolás

Mindenki rettegett bőrbetegsége: a gomba

A gombás fertőzés okai és kezelése

Fogyasszunk élő joghurtkultúrát!
Fogyasszunk élő joghurtkultúrát!

A gombás fertőzés leggyakoribb oka az, hogy a valamilyen okból csökken szervezetünk ellenállóképessége, és kipusztul­nak a jótékony baktériumok. A pusztulás oka a leggyakrab­ban antibiotikumos vagy más gyógyszeres kezelés. Azonban sajnos nap mint nap ki vagyunk téve efféle „kúráknak”, mi­vel ételeink és italaink gyakran tartalmaznak gyógyszerma­radványokat.

Ha tehát hajlamosak vagyunk a gombás fertőzésre, elő­ször is bélflóránk épségéről kell gondoskodnunk. Fogyasszunk élő joghurtkultúrát, esetleg valamilyen probiotikus ké­szítményt (lactobacillus acidophilust vagy biíidus bak­tériumokat), különösen azután, amikor antibiotikumos ke­zelésben részesültünk.

Mire figyeljünk a vásárlásnál, milyen joghurtot válasszunk?

Olyan terméket válasszunk, amely grammonként milliárdos nagyságrendben tartalmaz bakté­riumokat – a milliós nagyságrend ez esetben kevés! Az ilyen termékeket hűtőszekrényben kell tárolni. Ne válasszunk olcsó terméket, mert – csakúgy, mint az élet sok más terü­letén is – a spórolásnak később sokszorosan megfizethetjük az árát.

Fogyasszunk friss ételeket, amelyek a lehető legkevesebb konyhatechnikái eljáráson estek át. Kerüljük a cukor fogyasz­tását, mert a cukor a gombák legkedveltebb táptalaja. Ha kiiktatjuk étrendünkből, nincs miből táplálkozniuk a gom­báknak, és immunrendszerünket is segíti a csökkent cukor­fogyasztás. A fokhagyma erős gombaellenes és immunerősítő hatású, fogyasszunk tehát belőle bőségesen.

Gombás megbetegedés külső kezelése?

Jegyezzük meg! A teafaolaj erős gombaellenes szer, alkalmazzuk külsőleg használva: néhány cseppet oldjunk fel langyos vízben, majd vigyük fel az érintett bőrfelületre.

Bőrgomba esetén márt­sunk vattapamacsot az oldatba, és mossuk le vele a bőrt; lábgomba és körömgomba esetén áztassuk be lábunkat az oldatba; száj penész esetén öblögessünk vele. A kezelést na­ponta háromszor ajánlatos megismételni.

A lábgomba hatásos ellenszere a tiszta vagy higított ecetes lábfürdő is.
A lábgomba hatásos ellenszere a tiszta vagy higított ecetes lábfürdő is.

A teafaolaj szinte minden bioboltban, valamint egyes gyógyszertárakban is kapható. Legyünk azonban óvatosak, előfordulhat, hogy valaki allergiás erre a szerre. Első hasz­nálat előtt ajánlatos egészséges bőrfelületén próbát végez­ni vizes oldattal. Allergia esetén próbálkozzunk levendulaolajak. A lábgomba hatásos ellenszere a tiszta vagy hígított ecetes lábfürdő is.

Fontos olyan körülményeket biztosítanunk az érintett bőrfelület számára, amely nem kedvez a gombák szaporodásának. Lábujjaink közét alaposan töröljük meg, bőrünk szárazon tartása végett pedig használjunk illatanyagmentes púdert. Ha visszatérő fertőzésről van szó, forduljunk orvos­hoz, hogy megtaláljuk a fertőzés valódi okát (pl. legyengült immunrendszer).

Az érintett bőrfelületet amennyire csak lehet, tartsuk szá­razon. Igyekezzünk megakadályozni, hogy a beteg bőrfelület egészséges bőrfelülettel érintkezzen. Váltsunk gyakran ruhát, viseljünk pamut ruhaneműt, különösen alsóneműt. A fer­tőzés ideje alatt minden tisztálkodás után váltsunk töröl­közőt.

Jegyezzük meg! Ha a szoptatós anya kisbabája szájában szájpenészt észlel, vagy mellében fájdalmat érez, vagy azt tapasztalja, hogy a mell váladékozik, azonnal forduljon orvoshoz vagy védőnőhöz.

Összegezve a következőket tehetjük a gombás fertőzések megelő­zése, illetve kezelése érdekében:

  • Tartózkodjunk a cukorfogyasztástól. Ne igyunk cukrozott italo­kat, ne együnk cukrozott müzlit, és természetesen kerüljük az édességeket, a csokoládét, a kekszeket, az üdítőket, valamint mindenféle desszertet.
  • Naponta fogyasszunk élőflórás joghurtot.
  • Minden nap együnk fokhagymát.
  • A fent javasoltak szerint fogyasszunk probiotikus készítményt.
  • Az érintett bőrfelületet kezeljük teafaolajos oldattal vagy más hatékony gombaellenes szerrel.
Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.