Fájdalom enyhítése

Éljen a pozitív gondolatok erejével!

Mint az élet más területeire, úgy a fájdalommal való küzdelemre is igaz, hogy rengete­get számít a hozzáállás. A pozitív szemlélet („képes vagyok rá”) meglepően hatékony eszköz, amely ráadásul mindig „kéznél van”. Ha célokat tűz ki, törekszik a problémák megoldására, megjutalmazza magát egy-egy új módszer kipróbálásáért, támogatókat keres, s újra meg újra értékeli elért eredményeit, az mind-mind segít abban, hogy keve­sebb fájdalommal élhessen.

Ismerje el fájdalmát!

Fájdalma valóságos: ne hagyja, hogy bárki – akár saját maga – mást mond­jon. Ha tudomást vesz róla, és végiggondolja, miként hat érzelmeire, kap­csolataira és mindennapi tevékenységeire, már meg is tette az első lépést afelé, hogy megküzdjön vele. Amennyiben nehezére esik szembenézni a fájdalommal, próbálja ki az alábbi módszereket.

Beszéljen barátaival és családtagjaival! Mondja el nekik, hogyan hat önre a fájdalom, és magyarázza el, miként ismerhetik föl, ha önt kínozza valami. Tudassa velük például, hogy olyankor hallgataggá, mogorvává vagy visszahúzódóvá válik. Erre valószínűleg már ők is rájöttek, de így pontosabban megérthetik, mi történik önnel, és örülni fognak, amiért megosztja velük legbensőbb érzéseit.

Fogadja el a segítséget! Ha engedi, hogy azok, akik szeretik, néha a segítségére legyenek, időnként főzzenek önre, elvégezzenek néhány ház­tartási munkát vagy autóval elvigyék orvoshoz, az megkönnyíti a fájda­lom elfogadását, és azt, hogy kevésbé érezze magát elszigetelve.

Mit tegyen, ha kiújul a fájdalom?

Amikor már úgy érezte, hogy sikerült kitessékelnie a fájdalmat az ajtón, az visszalopózott az ablakon?

Valójában nem is tudja, mi a rosszabb: maga a fájda­lom vagy a visszatérése okozta megrázkódtatás? Az alábbi módszerek segíthetnek elűzni a levertséget. Maradjon tevékeny! Talán csábító a gondolat, hogy visszahúzódjon, de jobban teszi, ha olyan módsze­reken gondolkozik, amelyekkel megoldhatja a prob­lémát: gyűjtsön információt állapotáról, találkozzon a barátaival, és iktasson be olyan kímélő tevékeny­ségeket is programjába, mint az esti mozizás – ez mind segít oldani a szorongást. Az aktivitás a figye­lemelterelés egyik kiváló módja.

Uralja fájdalmát! A fájdalom a frusztrációtól csak még rosszabb lesz. Gondoljon arra, hogy ha fáj­dalma kezelésébe másokat is bevon, az szintén a függetlenségét jelző cselekedet. Gondoljon a jobb időkre! Képzelje el, hogy olyan helyen van, amelyet nagyon szeret, például a tenger­parton vagy a hegyekben. Összpontosítson azokra az ön előtt álló időszakokra, amikor – mert tudja, hogy így lesz – jobban fogja érezni magát.

Figyelje meg pontosan, mit érez! Mindenkinek más a fájdalomkü­szöbe, s a kutatók úgy vélik, hogy a gének nemcsak a fájdalommal szembeni érzékenységet befolyásolják, hanem azt is, hogyan hatnak a gyógyszerek. A vörös hajúak például örökletesen kevésbé fogékonyak egyes fájdalom­csillapítókra. Az érzett fájdalom hevességének semmi köze ahhoz, hogy ön mennyire erős vagy gyönge, bármit gondoljanak is az emberek (önt is beleértve). Ha egy kis kényeztetésre van szüksége, ne habozzon!

Vezessen fájdalomnaplót! A napi följegyzések kiváló eszköznek bizonyulhatnak a feszültség levezetésére, és segítségükkel olyan kiváltó okokat fedezhet föl, amelyek életmódbeli változtatásokkal talán elkerül­hetők. Arra is rá fog így jönni, hogy nemcsak rossz napjai vannak, hanem jók is. írja le, mikor és hol kezdődött a fájdalom, meddig tartott, mennyire volt heves (egy 10 pontos skálán), hogyan hatott az életére, milyen tevé­kenységekkel összefüggésben jelentkezett, illetve mi enyhítette, például a testhelyzet megváltoztatása, a pihenés, a gyógyszerek vagy a diétázás.

Adja ki magából! Ha rossz napja van, ne próbáljon higgadt maradni, és ne tegyen úgy, mintha nem volna semmi baj. Adja ki magából: kiabál­jon, ordítson, fedje föl bánatát és frusztrációját egy jó barátnak vagy egy tanácsadónak – vagy akár csak hálószobája négy falának.

Mindig van remény a fájdalom enyhülésére

Nincs értelme némán szenvedni, még ha sokan azt gondolják is, hogy muszáj. A szakértők szerint a fájdalmak 50-80 százaléka enyhíthető vagy teljesen meg is szüntethető. Ne hallgasson a pesszimistákra, sem az olyan orvosra, aki azt mondja, már nem tud többet tenni önért. Ha reményte­len esetnek érzi magát, akkor nem is próbálja majd megkeresni a létező fájdalomcsillapítási megoldásokat. íme néhány módszer, amelyekkel elke­rülheti, hogy a fájdalom áldozatává váljon.

Ne vágjon jó képet hozzá! Ha áldozatul veti magát és életét az állapo­tának, az csak ront mindenen.

Tanuljon meg nemet mondani! Meg tudja bocsátani magának, ha most nem ön főzi a 24 fős társaság vacsoráját, hanem csak a meghívókat címzi meg? Vagy ha nem ön kel föl elsőként reggel, hogy elkészítse a kávét? Ismerje meg határait, és alkalmazkodjon hozzájuk. Legyen ugyanolyan kedves önmagával, mint másokkal.

Nyúljon a zsebébe! Senkinek sem feneketlen a pénztárcája. Néha azért hagyunk ki hasznos kezeléseket, mert egy bizonyos szintet elérve már fölösleges fényűzésnek érezzük őket. Ám ha a masszázs segít enyhíteni rossz közérzetét, akkor megéri az árát – és ön is megérdemli.

Ne feledje, hogy a fájdalom jelez valamit! A fájdalom nem a test nor­mális állapota. Ha valami nincs rendben, önnek kell megoldást keresnie.

Irányítsa gondolatait!

Ez nem valamiféle hipnotizőri trükk: elméje erejét fájdalma enyhítésére is használhatja. Hogy hogyan?

Fantáziáljon! Amikor azt szeretné, hogy enyhüljön a fájdalma, alkal­mazza a jól bevált módszert, és gondoljon valami rendkívül jóra. Ahelyett például, hogy folyamatosan a fájdalmán rágódna, élje át gondolatban újra az esküvőjét vagy azt a szerelmes éjszakát, amelyet az igazival töltött. A Johns Hopkins Egyetemen 40 fő bevonásával végzett vizsgálat során a romantikus képzelgések a felére csökkentették a fájdalommal szembeni érzékenységet. A nyáresti tengerparti séták emléke, a takaró alatti összebújások vagy a különösen jól sikerült közös programok fölidézése nemcsak azért hat, mert eltereli a figyel­met, hanem azért is, mert csökkenti a szorongást, és segít ellazulni.

Terelje el gondolatait! Kölcsönözzön egy Game Boyt, vagy vegye kézbe a családi Wii videojáték-kon­zol vezérlőjét. Egy kis léptékű, gyermekek körében végzett vizsgálatban a videojátékok harmadára csök­kentették a fájdalomszintet, mint a fájdalomcsillapítók. Az eredményt más kutatók is igazolták, a videojáték-gyártók pedig arról számolnak be, hogy a játékok a felnőttektől érkező levelek szerint is remekül elvonják a figyelmet a fájdalomról.

Meneküljön a zenébe! Hallgassa Duke Ellington, Bruce Springsteen, Zorán vagy bármely más előadó zenéjét, amit nagyon szeret. Napi egy óra a kedvenc muzsikából nagyjából 21 százalékkal csökkentheti a krónikus fájdalmat – ez derült ki egy nemrégiben 60 fő bevonásával végzett kutatás alkalmával.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.