Gasztroenterológia

Végbélrepedés (fissura ani) tünetei, kezlése

Végbélrepedés alatt az anoderma linea dentatától aboralisan keletkező 0,5-1 cm-es, hosszanti repedt sebét értjük, amely lehet akut és krónikus, általában a közép­vonalban helyezkedik el, főleg a hátsó comissurában. Nőkön gyakoribb.

Etiología

Létrejöttében elsődlegesen székelési diszfunkciók ját­szanak szerepet: kemény széklet miatti erőltetett szék­ürítés, vagy ellenkezőleg, nagy nyomással ürülő hasmenéses széklet. Kialakulását analis szexuális aktus vagy iatrogenia (digitális vagy eszközös vizsgálat, beöntőcső) is okozhatja.

Klinikai tünetek

Akut esetben igen heves, éles, szúró fájdalom és sphinctergörcs jelentkezik, amely órákig tarthat székelés után. Gyakran társul élénkpiros, szivárgó vagy csöpögő vér­zéssel is. A beteg a nagy fájdalom miatt retteg a székle­türítéstől, inkább visszatartja, gyakran alig eszik, hogy minél tovább késleltesse. Krónikus esetben visszatérő fájdalmak jelentkeznek, papíron pecsételő vérzéssel, a beteg csomót tapinthat a végbélgyűrűben.

Diagnózis

A farpofák egyszerű kíméletes széthúzásával legtöbb­ször könnyen láthatóvá válik az anoderma repedése, amely akut esetben éles szélű, sokszor látni lehet a fis­sura alapján a haránt irányú sphincterrostokat, felszíne igen vérzékeny. Jellemzően az elülső és a hátsó comis­surában jelentkezik. Kifejezett fájdalom és sphincter-spazmus esetén ne erőltessünk digitális, illetve eszközös vizsgálatot, mert a diagnózis e nélkül is felállítható, és sok szenvedéstől megkíméljük a beteget.

A belső vizs­gálatot azonban a fissura gyógyulását követően feltétlen pótolni kell. Krónikus esetben a fissura külső szélénél kisebb-nagyobb bőrcsomó látható, amely a váladékcsorgás miatti bőrirritáció következménye, őrszem (sentinel) csomónak is hívják. Sphincterspazmus ilyenkor már nem észlelhető. A krónikus fissurák alapja több­nyire lepedékes, alakja szabálytalan, heges, lekerekített lehet, réselt anoszkóppal és ujjal a fissura orális szélénél gyulladásos hipertrofizált anopapillát lehet látni-tapintani. A papilla-fissura-sentinel csomó együttes jelenléte a krónikus végbélrepedés klasszikus „triásza”.

Differenciáldiagnózis

Elsősorban az analis carcinoma zárandó ki, ami sokszor fájdalmatlan, kemény, felhányt szélű fekélyként jelent­kezik. Többszörös, atípusos megjelenésű, nem a közép­vonalban jelentkező fissurák esetén Crohn-betegségre, diabetes mellitusra, esetleg venerológiai betegségre kell gondolni. Kétség esetén biopszia, illetve bakteriológiai mintavétel szükséges a diagnózis pontosításához.

Kezelés

Minden esetben először konzervatív kezelést alkalma­zunk. Kiemelt fontosságú a széklet rendezése megfelelő folyadékfogyasztással, rostbevitellel (lásd az aranyérbe­tegség konzervatív kezelése). Saját gyakorlatunkban papaverin és benzocain tartalmú spazmolitikus magiszt­rális kúpokat (Ritter-kúp) használunk, helyileg lidocaintartalmú kenőccsel kombinálva. 1-2 héttel későbbi kontrollvizsgálaton győződünk meg a beteg állapotáról, javulás esetén folytatjuk a konzervatív kezelést. Amennyiben 4-6 hetes kezelés után sem hámosodik a fissura, műtét javasolt.

Kenőcsök

Akut fissurák esetén nitráttartalmú ke­nőcsök adhatók a sphinctergörcs oldására, de gyakori, kifejezett lüktető fejfájást okozó mellékhatásuk nagy­ban korlátozza alkalmazhatóságukat. Akut fissura ese­tén ambuláns beavatkozásként kellő gyakorlattal helyi érzéstelenítésben vagy rövid narcosisban zárt parciális internus sphincterotomia végzése szóba jön. Fejlett or­szágokban az internus sphincter görcsét botox injekció­val is oldják, de a kezelés igen drága, és a recidívaarány is magasabb, mint a sphincterotomiával kezelt betegeknél.

Konzervatív kezelés sikertelensége vagy recidíva ese­tén műtétet végzünk, amelynek során a sentinel csomó-fissura-hipertrofizált papilla egységet in toto kimetsszük, a sebzést nyitva hagyjuk, hogy másodlagos felsar­jadás és hámosodás útján gyógyuljon a seb. Egy ülésben 3 vagy 9 óra irányban nyitott vagy zárt technikával la­terális parciális internus sphincterotomia végzése is cél­szerű, amelynek során kb. 1 cm vastagságú rostköteget vágunk át.

Gyakorlott kézben ez érdemi inkontinenciát nem okoz, az alapnyomás tartós csökkentése révén javít­ja a gyógyhajlamot, és véd a recidiva ellen. Régebben a fissura helyén a középvonalban végezték el a belső záró­izom bemetszését, de ott nehezen hámosodó, tartós váladékozást fenntartó „kulcslyuk” deformitással gyógyul a seb, ezért alkalmazása kerülendő.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.