Fájdalom enyhítése

Emésztési zavar kezelése

Tünetek

  • Mardosó vagy égő fájdalom a has felső részében és a mellkasban.
  • Haspuffadás, böfögés és gyomorkorgás.
  • Előfordulhat étvágytalanság, hányinger, gyakori szellentés, valamint székrekedés vagy hasmenés.

Veszélyeztetett csoportok

Az emésztési zavar (orvosi neve dyspepsia) nagyon gyakori panasz. Kialakulásának hátterében gyakran nem találják a kiváltó okot, azonban a stressz, az aggódás és a depresszió gyakran szerepet játszhat a létrejöttében. Társulhat más gyomorbetegségekkel is, mint például fekéllyel, gyomorhuruttal, epehólyag bántalommal és gyomorrákkal. A levegőnyelés (aerofágia) szintén kiváltó ok lehet. További kockázati tényező a nagy zsírtartalmú ételek fogyasztása, az ételallergiák, a dohányzás, valamint a koffein vagy az alkohol túlzott fogyasztása.

Kialakulása

Az első tünet gyakran olyan égő érzés a mellkas felső részében, amely hasonlít a gyomorégéshez. Néhány embernél a kellemetlen érzést megszünteti az evés, míg másoknál épp ellenkezőleg, az étkezés rontja a tüneteket. Az érintett személynél mindkét esetben már kis mennyiségű étel elfogyasztását követően felléphet teltségérzés és haspuffadás. A hányinger, szellentés és az étvágytalanság gyakori.

Mit tegyünk?

Ha nem tudnak semmi elváltozást kimutatni a tünetek hátterében, vizsgáljuk meg, hogy mit kell az életvitelünkön változtatni. Szorongunk vagy depressziósak vagyunk? Sok levegőt nyelünk le akaratlanul az étel fogyasztása során, vagy nyitott szájjal eszünk? Bizonyos ételek váltják-e ki a tüneteket? Sokat dohányzunk vagy sok alkoholt fogyasztunk? Ha ilyen tényező áll fenn, törekedjünk kiiktatni, hogy lássuk, megszűnik-e a probléma.

Kezelés

Az emésztési zavarokat az esetek nagy részében funkcionális diszpepsziának minősítik, vagyis a kiváltó ok nem azonosítható, és nincs speciális gyógymód. Az orvos mindössze annyit tehet, hogy biztosítja róla betegét, hogy állapota nem súlyos. Ez csalódást okozhat mind az orvos, mind a beteg számára. Néhány embernél a savkötők használata enyhíti a gyomorban érzett kellemetlenséget.

Az orvos rövid ideig tartó kezelésként hisztamin-(H2)-blokkolót, például cimetidint, ranitidint vagy famotidint rendelhet. Ezek a gyógyszerek a gyomor savtermelésének a csökkentése révén enyhíthetik a tüneteket. A feszültségoldó és a depresszióellenes gyógyszerek szintén hatásosak lehetnek, különösen, ha stressz vagy érzelmi problémák feltételezhetők a betegség hátterében.

Megelőzés

Próbáljuk meg csökkenteni a stresszt, és sajátítsunk el hatékony stresszoldó módszereket. Kerüljük a zsíros ételeket. Vezessünk étkezési naplót, hogy azonosítani tudjuk a tüneteket kiváltó ételeket. A haspuffadást és a szellentést fokozza az étrendben a hagyma, a bab, a káposzta. Együnk keveset, de gyakran.

Ha dohányzunk, tegyünk meg mindent a leszokás érdekében. Tartózkodjunk az alkoholfogyasztástól, különösen az étkezést megelőzően vagy közvetlenül azt követően. Csökkentsük a kávé, a kóla és az egyéb koffeintartalmú italok fogyasztását is, mert ezek mindegyike elősegíti a diszpepszia kialakulását.

Alternatív terápiák

  • Aromaterápia: Az emésztést elősegítő legfontosabb növényi olajok közé tartozik a bazsalikom, a feketebors, a kamilla és a levendula. Tegyünk néhány cseppet az egyikből a csuklónkra, és inhaláljuk 30-60 percig étkezés előtt. Gyógynövénygyógyászat Étkezés előtt egy csésze gyöngyvesszőtea elősegítheti az emésztést. A zöld tea is jó hatású lehet. A keserű növényekből készített teák, mint a tárnicsgyökér, az aranypecsét és a gyermekláncfűgyökér teája, fokozzák a gyomorsav mennyiségét. A gyermekláncfű gyökeréből készített tea csökkenti a puffadást, és enyhíti a székrekedést. A borsmenta és az ánizskapor teája vagy kivonata csillapítja a szélességet.
  • Homeopátia: A homeopaták: Antimonium crudumot rendelnek a hányingerrel járó emésztési rendellenességekre és Nátrium phosphoricumot a böfögés és a puffadás ellen.
  • Természetgyógyászat: A természetgyógyász szakemberek az emésztési rendellenességeket különböző növényi eredetű enzimekkel kezelik, ilyen a papáin, amelyet a papájából vonnak ki és a pancreatin. Ezeket az étkezések során kell bevenni.
Figyelem! Egzotikus országokban tett utazás után kialakult rendellenes emésztési tüneteket idézhetnek elő élősködő okozta fertőzések, mint az amőbiázis vagy a giardiázis. Közöljük orvosunkkal, ha a közel-múltban elutaztunk külföldre, vagy ha nem vezetékes ivóvizet fogyasztottunk.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.