Fájdalom enyhítése

Peptikus fekélyek tünetei és gyógyítása

Tünetek

Az elsődleges tünet a gyomorfájdalom. Ennek intenzitása és jellege a fekély elhelyezkedése szerint változik.

  • Gyomorfekély: maró vagy égő fájdalom a szegycsont (sternum) alatt. Előfordulhat puffadás, hányinger és hányás is.
  • Nyombélfekély: gyomortáji fájdalom, mely típusosán a délelőtt közepén alakul ki és étkezéskor mérséklődik. A fájdalom fel is ébresztheti a beteget éjszaka.
  • Azonos tünetek: vérzés. Előfordulhat a gyomor vagy a nyombél falának az átfúródása.

Helicobacter pylori
A Helicobacter pylori (fenti kép) túléli azt az erős savas közeget a gyomorban, amely a többi mikroorganizmust elpusztítja. Az orvosok a közelmúltban fedezték fel, hogy a legtöbb peptikus fekély a H. pylori fertőzés miatt jön létre.

Veszélyeztetett csoportok

Fekély bármely életkorban kialakulhat, de a középkorú és az idősebb emberek között a legáltalánosabb. A peptikus fekély kialakulásának veszélye azoknál nagyobb, akik sok aszpirint, ibuprofent vagy egyéb nem szteroid gyulladásgátlót szednek. A stressz nem okoz fekélyt, ahogy azt sokáig gondolták, de fokozhatja a tüneteket. Az egyéb tényezők közé tartozik a dohányzás, valamint a nagy mennyiségű alkohol és kávé fogyasztása.

Kialakulása

Normális esetben a gyomrot és a beleket bélelő nyálkahártya védelmet nyújt a fehérjéket bontó pepszinnel és a gyomorsavval szemben. Fekély azon a területen alakul ki, ahol ez a védelem nem elegendő. Az aszpirin és a többi nem szteroid gyulladáscsökkentő szer a védőnyák termelésének a gátlásával segíti elő a peptikus fekély kialakulását. A Helicobacterpylori a nyálkahártyasejteket károsítja, és még érzékenyebbé teszi a sav károsító hatása iránt. Sok fekély magától meggyógyul 6-12 hónap alatt, ha a nyálkahártyát érő károsító hatás (pl. a nem szteroid gyulladáscsökkentő szerek, a dohányzás, az alkohol) megszűnik. A fekélyek gyakran idült vérzést okoznak, amely vérszegénységhez vezethet. Az erőteljes vérzés életveszélyes is lehet.

Vigyázat! Másik súlyos, akár végzetes szövődmény a perforáció, melynek során a fekély kilyukasztja az izmos gyomorfalat, és emiatt a gyomor- és béltartalom a hasüregbe jut.

Forradalmi újdonságok

Az a felfedezés, hogy a peptikus fekély létrejöttében egy baktérium és nem a stressz a valódi bűnös, forradalmasította a terápiát. A fűszerezetlen ételek és a savkötők ajánlása helyett az orvosok ma az antibiotikumot, a savkötők és a savtermelést gátló gyógyszerek kombinációját használják. Ez a módszer nemcsak a fájdalmat enyhíti, hanem a többi tünetet is, ám a gyógyulás a legtöbb fekély esetében több hónapig is eltarthat.

Mit tegyünk?

Hagyjuk abba az aszpirin és az egyéb NSAID szedését. Amennyiben ízületi gyulladás vagy egyéb miatt fájdalomcsillapító kezelés válik szükségessé, COX2-gátlót írassunk fel. Ez egy új típusú nem szteroid gyulladáscsökkentő szer. Enyhíti a gyulladást és a fájdalmat, de kisebb a valószínűsége, hogy károsítja a bélrendszerben a nyálkahártyát. Tartózkodjunk az alkoholtól és a dohányzástól! Naponta legfeljebb egy csésze kávét igyunk.

A koffeinmentes kávéra való átállás nem valószínű, hogy segíteni fog, mert mind a koffeint tartalmazó, mind a koffeinmentes kávé fokozza a fekélyre való hajlamot a gyomorsavtermelés serkentésével. Kerüljük a nagyon fűszeres ételeket, ha azok tüneteket váltanak ki! Noha a stressz önmagában általában nem vált ki fekélyt, a tüneteket súlyosbítja. Ha túl sok stressz ér, naponta két-három percig végezzünk légzőgyakorlatokat, meditációt vagy egyéb relaxációs technikákat.

Kezelés

Gyógyszerelés

A fekély meggyógyítása nélkül a gyomor fájdalom és a többi tünet nem szüntethető meg. Számos nagyon hatékony fekély elleni gyógyszer áll rendelkezésre. A gyógyulás felgyorsításának érdekében ezeket kombinálhatják. Az orvos adhat a savtermelés gátlására hisztamin-(H2)-blokkolót. Ilyen például a cimetidin, a ranitidin vagy a famotidin. Emellett ún. proton pumpa gátlókat, mint például az omeprazolt és lansoprazolt is adhatnak, melyek a savelválasztást végző enzimet pótolják.

Egy másik gyógyszer, amely enyhíti a fájdalmat és elősegíti a gyógyulást, a sucralfat. Ez a szer védőbevonatot képez a fekély felett, így megóvja azt az irritáló anyagoktól. A prosztaglandinok, mint a misoprostol, védilca gyomor nyálkahártyáját az aszpirin és más nem szteroid gyulladásgátlók, mint például az ibuprofen okozta károsodástól. A Helicobacter pylori-ítrtőzés megszüntetésére antibiotikumot adnak.

Műtéti kezelés

Az átfúródott fekély rendszerint sürgős sebészeti beavatkozást igényel annak érdekében, hogy helyreállítsák a károsodott területet. A súlyos vérzés ellátásához ugyancsak műtét szükséges. A fekélyt egyébként ma már nemigen műtik.

Ne dohányozzunk, mert ez növeli a fekély kialakulásának a veszélyét! Kerüljük az aszpirin és az egyéb NSAID túlzott használatát, különösen akkor, ha gyomorfájdalmat észlelünk. Az enteroszolvens (bélben oldódó) szerek csak a vékonybélben oldódnak fel, így kevesebb mellékhatást okoznak, mint azok, melyek közvetlenül a gyomorban oldódnak, azonban ezeket a gyógyszereket sem ajánlott használni akkor, ha az illetőnek nyombélfekélye van.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: Azok a teák, amelyeket a gyógynövényismerők a gyomor-hurut kezelésére használnak, mint a vörös szil, az orvosiziliz-gyökér és az édesgyökér, enyhíthetik a fekély okozta kellemetlen panaszokat. Nagy nyáktartalmuk segít a gyomor nyálkahártyájának bevonásában, és így védelmet nyújt a savakkal szemben. Ráadásul néhány vizsgálatban kimutatták, hogy az édesgyökér gátolhatja a H. pylori növekedését. A magas vérnyomás megelőzésére glicirrizinmentes édesgyökér-kivonatot kell használni.
  • Meditáció: A meditáció és az egyéb relaxációs kezelések hasznosak lehetnek a tüneteket súlyosbító stressz legyőzésében.
  • Természetgyógyászat: Néhány természetgyógyász szakember a gyomorsav hígítására és a fekély kellemetlenségeinek az enyhítésére azt ajánlja, hogy igyunk meg egy pohár nyers káposztalevet az étkezések alkalmával. Egyes tanulmányok szintén megerősítették, hogy a káposztáié hatékony. A tej, mely valaha szerepet játszott a fekély kezelésében, már nem ajánlott. Időlegesen enyhülést hoz, azonban a fehérje fokozza a savtermelést, ezért végső soron a tej súlyosbítja a fekély tüneteit.
  • Táplálékkiegészítők: A vérző fekély okozta vérszegénység kezelésében vas szedése válhat szükségessé. Ezt azonban csak orvosi javallatra kezdjük el szedni. Azok a készítmények, amelyekből a vas csak fokozatosan szabadul fel, nem okoznak annyi panaszt. A cink és az A-vitamin gyorsíthatja a fekély gyógyulását. Ezekkel azonban csak óvatosan szabad bánni, mert a túl sok cink gátolhatja az immunrendszert, a túl sok A-vitamin pedig mérgezést okozhat.
Figyelem! A hirtelen fellépő hasi fájdalom átfúródott fekélyre és hashártyagyulladásra utalhat. A fájdalom ugyan enyhülhet néhány óra múlva, amit viszont magas láz és sokk (szapora pulzus, hideg, nyirkos bőr és vérnyomásesés) követ. Ez életveszélyes állapot, amely azonnali kórházi kezelést igényel.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.