Gyógynövények

Borsmenta tea alkalmazása emésztési panaszokra

borsmenta-vitalitasportalAz ajakosvirágúak (Lamiaceae) családjába tartozó, vadon nem termő, hazánkban is termesztett, jellemző illatú, évelő növény. Kertben is termeszthető, a napos fekvésű, tápanyagban dús, laza talajt szereti. Szaporítása ősszel gyökérsarjakból célszerű, mert a növény nem hoz életképes magot. Száraz időben öntözést igényel.

Gyöktörzse vékony, elfásodó, belőle a talajban, valamint a talaj felszínén futó indák fejlődnek. Szára 60-80 cm magas, egyenes, az ajakosokra jellemzően négyélű. Levelei keresztben átellenesek, lándzsa alakúak, fűrészes szélűek. Virágzata álörvökből összetett tömör füzér. A virágok színe fehéres-rózsaszínes. Júliustól szeptemberig gyűjtik. Termése apró vörösesbarna makkocska. A növény minden részében kellemes, jellemzően mentolos illatú. A drogot a virágok megjelenése előtt (július) gyűjtött, szárított lomblevelek szolgáltatják. A virágzáskor gyűjtött drog kellemetlen szagú, a megnövekedett mentofurán-tartalom miatt. Az illóolaj előállításához a növényt virágos állapotában aratják, júliustól szeptemberig gyűjtik. Drogja több ország gyógyszerkönyvében is szerepel.

Kémiai alkotórészek: illóolaj (mentől), cserzőanyagok, flavonoidok, triterpének, keserű anyagok.

Hatás: Görcsoldó, elsősorban simaizom-görcs­oldó (menstruációs, bélgörcs), szélhajtó, étvágygerjesztő, epetermelést fokozó, meg­akadályozza az epekőképződést. Enyhén antimikrobás hatású, helyi érzéstelenítő.

Bormenta

Alkalmazás: Teáját felfúvódás, gyomor-és bélgörcsök, gyomor- és bélhurut (emésztőcsatorna fertőtlenítése céljából), hólyaghurut, krónikus epehólyag-bántalmak, fejfájás, torokfájás, rekedtség esetén fogyasztják. A hideg tea csökkenti a hányingert. Szeszes kivonata reuma és izomfájdalmak kezelésére szolgáló szerek alkotórésze. Illóolaja inhalálással csökkenti az orrváladékozást, az orrnyálka­hártya-gyulladást és a légcsőhurutot. A mentől csökkenti a viszketési ingert a bőrön (pl. rovarcsípés esetén).

Ezen hatása miatt keverik különböző hintőporokba, kenőcsökbe. Migrénes rohamoknál a halántékba, tarkóba dörzsölve görcsoldó hatású. A különböző mentafajokat már több mint kétezer éve ismeri és használja az emberiség, azonban a ma legnagyobb jelentőségű borsmentát csupán 250 éve. Teáját a népi gyógyászat napjainkban is előszeretettel alkalmazza. Illóolajának és levelének leírását megtalálhatjuk a hazai gyógyszerkönyvben. Az illóolajat az élelmiszeriparban is nagy mennyiségben használják, de fontos alkotórésze különböző kozmetikumoknak, fogkrémeknek is.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.