Fájdalom enyhítése

Gyomorhurut és tünetei tünetei és kezelése

Erős savak, enzimek és egyéb emésztővegyületek alakítják át itt a falatot úgy, hogy a tápanyagok a bélrendszerből fel tudjanak szívódni. Ugyanezek a vegyületek fájdalmas fekélyeket gyomorhurutot és egyéb emésztési problémát is okozhatnak.

Gyomorhurut tünetei:

  • Fájdalom a has felső részében és/vagy általános rossz közérzet
  • Gyomorégés, hányinger és hányás.
  • Böfögés, étvágytalanság.
  • Előfordulhatnak felmaródások és gyomorvérzés. Ezt a sötét, kátrányszerű széklet jelzi.

Veszélyeztetett csoportok

A gyomorhurut a gyomornyálkahártya gyulladása, amely esetleg a gyomor belső falának felmaródásával és vérzésével jár. Különösen veszélyeztetettek azok, akik sok aszpirint és hasonló, nem szteroid gyulladásgátló gyógyszereket szednek. Alkoholistáknál szintén gyakori az előfordulása. Az emberek egy részénél a túl fűszeres ételek is izgathatják a gyomor nyálkahártyáját, és kiválthatnak enyhe gyomorhurutot.

Súlyos gyomornyálkahártya-sérülést keringési sokk, fertőzés, kiterjedt égések okoznak. Kialakulhat ezenkívül műtéti szövődményként is. Az idült vérzéssel többnyire nem járó gyomorhurutot általában Helicobacter pylori, a gyomorban is megélő baktérium okozza. Ez a fajta gyomorhurut az olyan családokban, otthonokban és közösségekben halmozottan jelentkezhet, ahol az emberek zsúfoltan élnek egymás mellett A fertőzés valószínűleg nyállal terjed. Csökkent védekezőképességű személyeknél vagy a gyomorsavtermelés gátlásakor egyéb kórokozók is előidézhetnek gyomorhurutot.

A gyomorhurutok különböző típusai

TÍPUSKIVÁLTÓ OKJELLEGZETESSÉGEK
Atrofias gyomorhurutEllenanyagok támadják meg a gyomor falát.Rendszerint olyan embereknél alakul ki, akiknél a gyomor egy részét eltávolították. A gyomor nyálkahártyája nagyon elvékonyodik. Vészes vérszegénységet okozhat.
Eozinofil gyomorhurutSok esetben az orsóféreg elleni allergiás reakció.A gyomor falában gyulladás alakul ki, és a fehér­vérsejtek egyik típusa, az eozinofil felszaporodik. Hányást okozhat, mert a gyomor kijárata a nyombél felé elzáródhat.
Hipertrofias gyomorhurutIsmeretlenA gyomor fala megvasta­godik, nagy redők, hólyagok és megnagyobbodott nyákmirigyek alakulnak ki. Csökken a fehérjefelszívódás. Gyomorrákhoz vezethet.
Plazmasejtes gyomorhurutIsmeretlen.Plazmasejtek szaporod­nak fel a gyomornyálkahártyában. Bőrkiütés, hányás és hasmenés társulhat hozzá.
Sugárkezelés kiváltotta gyomorhurutA sugárkezelés szövődménye.Fájdalmat, hányingert, gyomorégést és fekélyt okoz. A fekély súlyos eset­ben átlyukasztja a gyomor falát, erős vérzéssel járhat. Hashártyagyulladást okozhat, amely nagyon súlyos betegség. A sugár­zás károsíthatja a gyomrot belülről borító nyálkahár­tyát is, és maradandó sorvadást okozhat.

Kialakulása

A gyomor üregét redőzött nyálkahártya béleli. A nyálkahártyát sűrű nyák borítja, ez védi az alatta fekvő szöveteket az erős savaktól és az emésztőenzimektől. Gyomorhurut akkor alakul ki, ha a védőnyák mennyisége csökken vagy a nyálkahártya vérellátása romlik.

A heveny, stressz okozta gyomorhurut gyorsan alakul ki. Kis felszínű, fájdalmas fekélyek jönnek létre, amelyek rendszerint nem túl mélyek. Nagyon gyakran a kezdeti kellemetlen érzés után észrevétlen marad. Ha a károsító hatás huzamosabb ideig tart, kis felmaródások és fekélyek alakulnak ki a gyomorban. A kezdeti időszakban a nem erozív gyomorhurut általában enyhe tünetekkel jár, de hosszú távon a gyomor falában fekély kialakulásához vezethet, és növelheti a gyomorrák veszélyét is.

Mit tegyünk?

Amennyiben a tünetek hosszú ideje fennállnak, keressünk fel egy orvost. Ha súlyos gyomorvérzésre utaló jeleket észlelünk, például vérhányást, ki kell hívni az ügyeletet vagy a mentőket. Ne szedjünk aszpirint és egyéb nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógy-szereket (NSAID). Tartózkodjunk az alkoholfogyasztástól, mert az súlyosbítja a gyomorhurut tüneteit. A recept nélkül kapható savkötő gyógyszerek enyhíthetik a kellemetlen érzést, de el is fedhetik a fennálló súlyos betegség tüneteit.

Figyelem! A vérhányás súlyos gyomorvérzés jele lehet, amely életveszélyes állapot. Hívja a 104-et, az ügyeletet, vagy kérjen meg valakit, hogy vigye be a legközelebbi kórházi osztályra.

Kezelés

A módszerek a gyomorhurut típusától függnek. A stressz okozta heveny gyomorhurut a kiváltó ok megszűnte után néhány napon belül általában magától meggyógyul.

  • Gyógyszerelés: A H. pylori okozta idült gyomorhurut kezelésére antibiotikumot írnak fel. Ezzel párhuzamosan a gyomor savtermelését gátló gyógyszereket is felírnak. Ilyen készítményeket azoknak is adnak (a sebészeti betegeknek, égés vagy baleset áldozatainak), akiknél nagy a veszély a heveny stresszfekély kialakulására.
  • Műtéti kezelés: Az enyhébb vérzés elállítható a terület lehűtésével is. Ilyenkor egy csövet vezetnek le a gyomorba és jéghideg vizet töltenek be rajta, hogy a vérerek összehúzódjanak. A súlyos vérzés elállítására azonnali műtét szükséges. Elektromos szikével az eróziókat övező ereket kauterizálják. Ha a vérzés továbbra is fennáll, el lehet távolítani az érintett gyomorrészeket. Sokszor ez az egyetlen hatékony módszer a hipertrofias gyomorhurut kezelésére.

Megelőzés

A gyomorhurut megelőzhető, ha az aszpirint és az egyéb nem szteroid gyulladásgátló gyógyszereket csak időnként használjuk, s akkor is mindig étellel együtt vesszük be őket. Ha ezeket a gyógyszereket ízületi gyulladás vagy egyéb betegség miatt gyakrabban kell szednünk, akkor a gyomron feloldódás nélkül áthaladó ún. enteroszolvens készítményekkel lehet megelőzni a gyomorhurutot. A megelőzés érdekében mérsékelt mennyiségben fogyasszunk alkoholt, és kerüljük a tüneteket kiváltó fűszeres ételeket. Ha kiderült, hogy a gyomorhurutot H. pylori okozta, a fertőzött családtagokat már enyhébb tünetek észlelésekor kezelni kell. A higiéné (1. kézmosás, edények, evőeszközök elmosása) betartásával megelőzhető a betegség másoknak való átadása.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: A szil, az édesgyökér, az orvosi ziliz és az ökörfarkkóró segíti a nyák regenerálódását. Úgy enyhítik a gyomorhurut okozta kellemetlen érzést, hogy bevonják és megnyugtatják a károsodott nyálkahártyát. Különösen hatásosak étkezések előtt teaként fogyasztva.
  • Táplálékkiegészítők: A gyomorvérzés okozta idült vérvesztés súlyos vérszegénységet okozhat, ami miatt vaspótlás válhat szükségessé. (Mielőtt azonban vasat kezdenénk szedni, vizsgáltassuk ki magunkat.) Az atrófiás gyomorhurut vészes vérszegénységhez is vezethet, mert ebben a betegségben a B12 vitamin nem tud felszívódni. Ezért B12-vitamin-injekciót adnak.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.