Fájdalom enyhítése

Fáradásos csonttörés esetén mi a teendő?

Tünetek

  • Hirtelen, éles fájdalom a bokában vagy a lábfejben.
  • Fájdalom, amely állás vagy járás közben felerősödik.

Veszélyeztetett csoportok

A csontrepedések – a lábfej, a boka és a lábszár kisebb csontjainak részleges törései – a csontjaikat ismétlődő mozdulatokkal terhelő személyek jellemző sérülései. Serdülőkorban és fiatal felnőtteknél a leggyakoribb. Az idősebb embereknél, főként a csontritkulásban szenvedő nőknél is bekövetkezhetnek különösebb erőbehatás nélkül csontrepedések.

Kialakulása

A csontrepedés akkor következik be, amikor a csont az ismételt nyomás hatására megreped. Ez hirtelen, éles fájdalommal jár. A sérült eleinte rándulásra gyanakszik, s a pihentetés, jegelés, fáslizás és emelés átmenetileg valóban enyhíti a panaszokat, a fájdalom azonban tartósabb, mint a csak szalagsérülések esetében.

A röntgenfelvételek általában semmit sem mutatnak. A radioaktív anyag befecskendezése után elkészített csontszcintigráfia azonban kimutatja a repedést.

Mit tegyünk?

Hagyjuk abba a sérülést okozó tevékenységet, és próbáljuk pihentetéssel, hideg borogatással, fáslizással és alápolcolással enyhíteni a tüneteket. Ha az enyhülés tartós, akkor valószínűleg csak rándulás történt. A makacs, a lábfej terhelése esetén erősödő fájdalom csontrepedésre utal, ezért ilyenkor forduljunk orvoshoz! Az aszpirin vagy a paracetamol szedése enyhítheti a fájdalmat, akárcsak a hideg vagy meleg borogatás.

Kezelés

Folytassuk a recept nélkül kapható fájdalomcsillapító szükség szerinti szedését. A csontrepedések többsége a terhelés csökkentése után 6-12 hét alatt magától is meggyógyul. A lábfejet fokozatosan kell újra használatba venni, a fájdalom csökkenésének megfelelő ütemben. Egyes esetekben szükség lehet az érintett csont rögzítésére. Ha fáslizással ez nem biztosítható kellően, mozdulatlanságra, mankó használatára, fűzőre vagy „légkötésre”, esetleg gipszelésre lehet szükség.

Megelőzés

Ha intenzív testmozgásba kezdünk, például maratoni futóversenyre készülünk fel, vagy balett-, illetve szertorna-foglalkozásokra járunk, a terhelést alacsony szintről kezdjük, és fokozatosan növeljük. A súlyzós lábfej- és bokagyakorlatok segíthetnek a lábfej izmainak a megerősítésében és a csontrepedések elkerülésében. Ügyeljünk rá, hogy a cipőnk megfelelően tartsa a lábat. Mindig az adott tevékenységhez tervezett lábbelit viseljünk. Ha hajlamosak vagyunk rá, hogy járás vagy futás közben túlságosan bedöntsük a lábfejünket, próbáljunk olyan talpbetétet beszerezni, amelyet az ilyen járáshibák korrigálására fejlesztettek ki.

Alternatív terápiák

  • Mágnesterápia: A gyógymágnesek egyesek szerint fokozzák a vérkeringést, ezzel felgyorsíthatják a gyógyulást.
  • Táplálékkiegészítők
  • Gyógytorna: A törésből felgyógyult csont valamivel vastagabb lesz, mint előtte volt, és ez íngyulladást, fájdalmat okozhat. Az íngyulladás nyújtó gyakorlatokkal és a terhelés fokozatos növelésével kerülhető el. A gyógytornász olyan nyújtó és erősítő gyakorlatokat tanít, amelyek segítenek a csontrepedések megelőzésében. A fájdalom csökkentésére ultrahangos kezelést, diatermiát használhat, amely felmelegíti a szövetek mélyét, és fokozza a vérkeringést.

Figyelem!

A kalcium nélkülözhetetlen az egészséges csontok építéséhez és fenntartásához. Az orvosok a csontok gyógyulásának időszakára általában napi 1200-1800 mg bevitelét javasolják; olyan készítményt keressünk, amely adagonként 500-600 mg kalciumot, 200 NE D-vitamint és egyéb ásványi anyagokat, például magnéziumot, rezet, cinket, mangánt és bórt tartalmaz. Az 500-1000 mg adagban szedett C-vitamin is segíti a csontszövet képzését.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.