Fájdalom enyhítése

Kéz- és csuklótörések kezelése

Tünetek

  • A kéz és a csukló fájdalma, duzzanata és véraláfutásossá válása.
  • A csukló eltorzulása, a kéz és a csukló mozgásképtelensége.

Megelőzés

A sportolók könnyen elkerülhetik az ujjsérüléseket, ha megfelelő kesztyűt és védőfelszerelést viselnek. Az ismétlődő terhelés okozta torzulások megelőzhetők, ha munka közben gyakran tartunk szünetet, rendszeresen végzünk kéz- és kartornát, és ha munkahelyünk elrendezése nem súlyosbítja az állapotunkat. A reumás ízületi gyulladás nem előzhető meg, de a korán megkezdett gyulladáscsökkentő kezelés minimálissá teheti a torzulásokat.

Veszélyeztetett csoportok

Aki esés során a kezével próbálja fékezni magát, azt kockáztatja, hogy csuklótáji törést szenved. Leggyakrabban az alkar és a csukló találkozásánál az orsócsont, vagy a hüvelykujj tövénél a sajkacsont törik el. A közvetlen ütés – például a kézre eső nehéz tárgy egy vagy több kézközépcsontot is eltörhet Az idősebbeknél, akiknek csontjait már meggyengítette a csontritkulás, egy kisebb elesés is kéz- vagy csuklótörést okozhat A sugárkezelés, a hosszú ideig tartó szteroidkezelés vagy a daganat ellen alkalmazott kemoterápia is meggyengítheti a csontokat, és fokozhatja a csonttörés veszélyét.

Kézcsontok

A fiatalok körében az utóbbi években a csuklótörés az egyik leggyakoribb ortopédiai sérülés -ez a görkorcsolya hihetetlen népszerűségének tulajdonítható. A kéz- és csuklócsontok törései a fentieken kívül igen gyakoriak az ökölvívóknál és a többi kontakt sportot űző sportolónál.

Kialakulása

A törésnek gyakran nincsenek azonnal feltűnő jelei, csak némi fájdalom és mozgáskorlátozottság észlelhető a kézben. Az érintett sokáig azt hiheti, hogy csupán kisebb húzódást szenvedett. Néhány óra múlva azonban heves fájdalom jelentkezhet a csukló duzzanatának és elszíneződésének a kíséretében.

Az orsócsont alsó részén bekövetkezett törés esetén a csukló bármilyen irányú mozgatása fájdalmat okoz. Ha a sajkacsont törik el, akkor könnyen lehet, hogy a csukló külső szélén lévő sekély mélyedésben fogunk fájdalmat érezni. A csukló hátrafeszítése különösen fájdalmas lehet. Ha az ujjainkat csak nehezen tudjuk mozgatni, vagy a mozgatásuk fájdalmat okoz, az a kézközépcsontok törésére utaló jel lehet.

Mit tegyünk?

A kéz- vagy csuklótörés okozta fájdalmat és gyulladást a sérült terület pihentetésével, jegelésével, bekötésével és megemelésével csökkenthetjük. Rögzítsük a kezünket, illetve a csuklónkat. A fájdalom és a gyulladás enyhítésére az aszpirin vagy más gyulladáscsökkentő szer is alkalmas lehet. Sürgősen forduljunk orvoshoz!

Figyelem! Ha csukló- vagy kéztörés miatt gipszkötést tesznek fel, ügyeljen rá, hogy ujját, könyökét és a vállát tudja mozgatni. Ha a begipszelt terület bedagad, az akadályozhatja a vérkeringést, és zsibbadást, rosszabb esetben pedig akár szövetelhalást is okozhat.

Kezelés

A törés helyét és kiterjedését röntgenfelvétel alapján állapítják meg. Csuklótörés esetén könnyen lehet, hogy a csontot nem is kell a helyére tenni. Ilyenkor csak begipszelik néhány hétre, hogy összeforrhasson. Az első néhány napban erősebb, csak receptre kapható fájdalomcsillapító szedése is szükséges lehet.

Súlyosabb törés esetén helyi érzéstelenítést alkalmaznak, s ezután illesztik össze a kéz vagy a csukló törött csontjait. A legbonyolultabb esetekben csak altatásban végzett műtéttel lehet helyreállítani a törött kezet vagy csuklót. Ilyenkor a beavatkozás után hat-nyolc hétig gipszkötést kell hordani, bár ez az időszak a jövőben talán lerövidíthető egy új, beinjekciózható ragasztóanyag alkalmazásával.

A sajkacsont törése olykor még a röntgenfelvételen sem látható. Ha feltételezik, hogy törés történt, a kezet két hétre begipszelik, aztán újból megröntgenezik. Ha a két felvétel összehasonlítása alapján valószínűsíthető a törés, a kötést még hat hétig fennhagyják, mert ez a típusú sérülés igen lassan gyógyul. A fájdalom általában néhány nappal a csontok helyretétele után enyhülni kezd, bár kitartó sajgás maradhat a nyomában. Ez viszont már jól csillapítható aszpirinnel, ibuprofennel, paracetamollal vagy más, recept nélkül kapható gyógyszerrel.

Megelőzés

Legyünk különösen óvatosak, ha jégen, ismeretlen terepen vagy sötétben gyalogolunk! Ha veszélyes sportot űzünk, edzéskor is vegyünk fel védőfelszerelést, különösen csuklóvédőt és védő-kesztyűt. Tanuljunk meg úgy esni, hogy kezünk ne sérüljön -ebben edzőnk, gyógytornászunk segíthet.

Alternatív terápiák

Többnyire ugyanazok az alternatív kezelési módszerek alkalmazhatók, mint a kartörés esetében.

Forradalmi újdonságok

Hamarosan forgalomba kerülhet egy olyan beinjekciózható ragasztó, amellyel csuklótörés esetén a gipszkötés viselési ideje a korábbi hat-nyolc hétről két hétre csökkenthető. Ezt az anyagot a törött csontdarabok közé kell beinjekciózni: ott két percen belül szilárdulni kezd, és segít a törés stabilizálásában. Az anyagot idővel csontszövet váltja fel. Az eddigi vizsgálatok szerint biztonságos és kényelmes új gyógymód.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.