Fájdalom enyhítése

A bőr szerepe a védelemben

A bőr nemcsak esztétikai szerepet játszik: véd a napsütéstől, szabályozza a test hőmérsékletét, felelős a tapintásért, és a D-vitamin előállításában is közreműködik. Ugyanakkor meg is betegedhet, fájdalmas betegségek forrása lehet.

Tályogok, kelések tünetei

  • Tályog: gennyet és egyéb, a gyulladás során keletkezett folyadékot, váladékot tartalmazó képződmény.
  • A tályog körüli bőr vörössé, duzzadttá, meleggé és fájdalmassá válik.
  • Kelés: kifakadt tályog.

Veszélyeztetett csoportok

A tályogok bármilyen bőrsérülés elfertőződése révén kialakulhatnak, például kis vágások, horzsolások vagy sebészeti metszések után. A belső szerveket érintő bakteriális fertőzések – mandula vagy emlőgyulladás – után is keletkezhetnek. Tályogok különösen könnyen képződnek a legyengült immunrendszerű, cukorbetegségben, daganatos betegségben vagy tbc-ben szenvedő személyeknél. Ha a tályog kifakad, kelés alakul ki. Különösen gyakori szőrtüszőgyulladás esetén, leggyakrabban olyan embereknél, akik zsúfolt helyen, egészségtelen körülmények között élnek. Előfordulása kicsit gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél. A cukorbetegek és a súlyos aknéban szenvedők körében nagyobb a kialakulásuk a veszélye.

Kialakulása

Tályog a test bármely részén keletkezhet, amikor az elfertőződik, például valamilyen sérülés során baktériumok támadják meg. A baktériumok ellen a szervezet védekezik. Az adott területen fokozódik a véráramlás, és a veszélyes kórokozók elpusztítására fehérvérsejtek jelennek meg. Ezek a sejtek elhatárolják a fertőzött területet, hogy a fertőzést körülzárják.

Tályog akkor alakul ki, ha a körülzárt üreg megtelik gennyel, ami elhalt baktériumokból és fehérvérsejtekből áll. A fokozott véráramlás miatt a fertőzött terület vörössé, meleggé és igen fájdalmassá válik. Kezelés nélkül a tályog néha magától meggyógyulhat. Ugyanakkor a fertőzés szét is terjedhet a környező szövetekbe, és betörhet a véráramba, ami az életet is veszélyeztető vérmérgezéshez (szepszis) vezethet.

Kelések (furunkulusok)

Kelések (furunkulusok) akkor alakulnak ki, ha baktériumok támadják meg a szőrtüszőt, és ebben alakul ki gennyes gyulladás. Emiatt leggyakrabban a test szőrrel borított részein fordulnak elő, így az arcon, a tarkón, a mellkason, a hónalj- és a fartájékon. Amíg a szőrtüszőben képződött tályog ki nem fakad, igen fájdalmas. A kifakadás enyhíti a fájdalmat, de a fertőzés elterjedésének a lehetőségét is fokozza.

A kórokozót és így a fertőzést a test egyéb részére is át lehet vinni törülközővel, ruhadarabokkal, zsebkendővel, mosdatlan kézzel, borotválkozóeszközökkel és hasonló tárgyakkal. Ha egyidejűleg számos kelés jelenik meg a test különböző részein, a betegséget furunkulózisnak nevezik. Néha egyes kelések a szomszédos szőrtüszőket is érintik, és összeolvadva karbunkulust okoznak. Ez az elváltozás szintén nagyon fájdalmas, és ha az arcon alakul ki, különösen csúf lehet.

A bőr felszíni, látható része elhalt sejtekből áll, melyek folyamatosan lehámlanak

A bazális réteg élő sejtekből áll, melyek felküzdik magukat a felszínre. A pigmentsejtek a bazális sejtekkel keverednek és a bőr színét adják. A dermisz, amely rengeteg apró érnek, idegnek, izzadság- és faggyúmirigynek, valamint szőrtüszőnek ad otthont, nagyrészt kemény, rostos fehérjéből, a kollagénből és egy másik fehérjéből, a bőr rugalmasságát adó elasztinból áll. A bőr alatti réteg zsír és kötőszövete szabályozza a testhőmérsékletet.

Mit tegyünk?

Helyezzünk meleg borogatást a tályog területére. Ez segíti kifakadását, amely azonnal megszünteti a fájdalmat. Ám ne próbáljuk meg a folyamatot a fertőzés területének nyomkodásával vagy felszúrásával gyorsítani. Amikor a tályog kifakad, mossuk ki bő tiszta vízzel, és tegyünk rá antibiotikumos krémet vagy kenőcsöt. A terület steril gézzel való befedése csökkenti a fertőzés szétterjedésének a kockázatát. Mindamellett ne használjunk párakötést, azaz olyan kötést, mely a levegőt nem ereszti át.

Az oxigén ugyanis elpusztítja a baktériumok egy részét, és gyorsítja a gyógyulást. Az aszpirin, az ibuprofen és egyéb gyulladásellenes szerek csökkenthetik a fájdalmat. Keressünk fel egy orvost, ha a tályog nem fakad ki, nagyon fájdalmas, vagy úgy tűnik, hogy terjed. Ha kiráz a hideg, láz lép fel vagy ha cukorbetegségben is szenvedünk, azonnal menjünk orvoshoz.

Kezelés

Az orvos felvágja a nagy tályogot vagy karbunkulust. Kis metszést ejt rajta, és engedi kiürülni a gennyet. A fájdalom enyhítésére helyi érzéstelenítőt használnak. A tályog lecsapolása után antibiotikumot tartalmazó oldattal mossák át annak területét. A nagyobb üregeket megtölthetik steril gézzel, és 24-48 óra időtartamra be is köthetik. A mélyebbeket nyitva hagyhatják, de antibiotikummal átitatott gézt helyeznek beléjük. Ezt aztán fokozatosan eltávolítják, így a tályog ürege bezárul és meggyógyul.

Súlyos kelések esetén a betegnek antibiotikumot is felírhatnak, akár intravénás antibiotikum adása is szükségessé válhat.

Figyelem!

A legtöbb kelést a Staphylococcus aureus baktérium okozza, amely egészséges emberek bőrén is jelen van. A felületes staphylococcus fertőzések rendszerint veszélytelenek, de ha bejutnak a véráramba, a baktériumok akár az életet is veszélyeztethető fertőzést okozhatnak. Keressünk azonnal egészségügyi segítséget, ha gyorsan elterjedő bőrfertőzés vagy láz, rossz közérzet, esetleg egyéb, általános betegségre utaló jel lép fel.

Megelőzés

Megfelelő higiéné alkalmazása csökkenti annak a veszélyét, hogy a kisebb sebzésekből tályog alakuljon ki. Rendszeresen mossuk meg a kezünket. Ne nyomogassuk és ne piszkáljuk a sérüléseket, tályogokat vagy keléseket. Még a kisebb vágásokat is rögtön ki kell mosni bő vízzel. Ki kell tisztítani sebfertőtlenítő szerrel. (Csak patikában kapható, erre a célra forgalmazott készítményt használjunk!)

Kerüljük a törülköző, a borotválkozási eszközök és egyéb személyes tárgyak közös használatát. Ha gyakran alakul ki szőrtüszőgyulladás vagy más bőrfertőzésünk, keressünk fel egy orvost. Előfordulhat táplálkozási hiánybetegség vagy olyan fel nem ismert kór, mint például a cukorbetegség, amely fokozza a fertőzés kialakulásának a veszélyét.

Alternatív terápiák

  • Táplálékkiegészítők: Akiknél a betegség visszatérően jelentkezik, azok számára hasznos lehet napi 1000 NE A-vitamin szedése néhány héten keresztül. Az A-vitamin segít szabályozni a faggyú termelődését. (Ha faggyú dugaszolja el a szőrtüszőt, könnyebben elfertőződik.) Mindamellett fokozott óvatosság szükséges, mert a túl sok A-vitamin mérgezést okozhat. A terhességet tervező nők ne szedjenek belőle naponta 8000 NE-nél többet. Az A-vitamin-kiegészítőket csak orvosi javallatra szabad gyermekeknek adni. A C-vitamin napi 1000 mg-ig szintén elősegíti a bőr egészségét, és csökkentheti a kelések kiújulását.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.