Fájdalom enyhítése

A talpi szemölcsök kialakulásának okai

Tünetek

  • Állás vagy járás közben jelentkező talpfájdalom.
  • Kis, csomószerű kinövések a talpon, amelyek kapargatás hatására kissé véreznek.
  • Nyomásra fájdalmat okozó szemölcscsoportok a talpon.

Forradalmi újdonságok

A lézersebészettel csökkenthető a Morton-neurinoma kiújulásának valószínűsége. Az eljárás során nagy teljesítményű fénynyalábbal párologtatják el a nem kívánt szöveteket, s ilyenkor kisebb a hegszövetképződés esélye, mint a hagyományos műtét esetében.

Veszélyeztetett csoportok

A talpszemölcsöket – akárcsak a kézen és más testrészeken képződő szemölcsöket – a humán papillomavirus (HPV) okozza. Gyerekeknél és fiatal felnőtteknél a leggyakoribbak, és a kor előrehaladtával egyre ritkábbá válnak, mivel az immunrendszer kialakítja a HPV ellen védekező eszközeit. A HPV azonban igen fertőző, ezért a talpszemölcsök szinte járványszerűen jelenhetnek meg azoknál, akik a tornateremben vagy sportlétesítményben mezítláb is közlekednek.

Figyelem!

Ha cukorbetegségben, érszűkületben szenvedünk vagy gyenge az immunrendszerünk, forduljunk mielőbb orvoshoz. A házi kezelések „eredménye” súlyos fertőzés, akár amputálás is lehet.

Kialakulása

A talpszemölcsök akkor képződnek, amikor a HPV megfertőzi a bőrt, és a hámsejteket túlburjánzásra készteti. A szemölcs kicsiny, gombostűfejnyi csomóként jelenik meg, de akár 5 cm átmérőjűre is megnőhet. Nagyon gyakori jelenség, hogy az apró talpszemölcsök csomókat alkotnak: ezek az úgy¬nevezett mozaikszemölcsök. A talpszemölcsöket olykor nehéz megkülönböztetni egy közönséges bőrkeményedéstől: csak úgy ismerhetők fel, ha a megvastagodott bőrt dörzsölni kezdjük egy habkővel. A talpszemölcs esetében az alsóbb rétegekben parányi fekete pontok láthatók, és a kapargatás itt pontszerű vérzést okoz.

A talpszemölcsök jóindulatú és általában ártalmatlan képződmények, de fájdalmassá tehetik a járást, ha a csomó nyomást gyakorol az alatta lévő szövetekre és idegekre. Cukorbetegeknél, rossz vérkeringésű vagy meggyengült immunrendszerű személyeknél azonban veszélyesek lehetnek.

Mit tegyünk?

Az állás vagy járás közben érzett fájdalom csökkentésére tegyünk puha bélést a szemölcsök alá; sokszor bőrkeményedés-tapasz vagy egy bársonydarab is megfelel. Mivel a szemölcs mélyen beágyazódik a talp szövetébe, eltávolítása nehéz lehet, de érdemes egy próbát tenni a házilagos kezeléssel, különösen kicsi, viszonylag kevés kellemetlenséget okozó szemölcsök esetében. Néha a bőrkeményedéseknél használt módszerek is beválnak.

Ne feledjük, hogy az összes többi szemölcshöz hasonlóan ezek a kinövések is igen kiszámíthatatlanok. Néha maguktól eltűnnek, aztán pár hónappal vagy pár évvel később kiújulnak. Ha a szemölcsök fájdalmasak, és saját magunk nem tudunk megszabadulni tőlük, forduljunk bőrgyógyászhoz.

Kezelés

Az orvosok különféle módszereket alkalmaznak a talpszemölcsök eltávolítására. Ezek egyike a 20%-os szalicilsavoldattal átitatott szalag, amelyet a szemölcsökre ragasztanak, és néhány napig ott hagynak. A szalag eltávolítása után az orvos lemetszi vagy ledörzsöli az esetleg még megmaradt szemölcsszövetet. A ledörzsölés előtt helyi érzéstelenítést alkalmazhatnak, hogy a művelet ne okozzon fájdalmat. Mély szemölcsök esetén több ilyen kezelésre is szükség lehet. Ha a módszer nem válik be, erősebb maró hatású anyaggal, 30-70%-os triklór-ecetsavval próbálkozhatnak.

Két A-vitamin-származék – ami egyébként akne ellen is hatásos -, az isotretinoin-tabletta és a tretinoin-kenőcs a makacs, nagyméretű szemölcsök ellen is hatékonynak bizonyultak. A kutatások szerint a bleomycin nevű rákellenes gyógyszerrel vagy a vírusok szaporodását gátló interferon injekcióval a makacs, kiújuló szemölcsök is eltüntethetők.

Az igen nagy méretű vagy nehezen eltávolítható szemölcsök esetében még agresszívebb módszereket használhatnak: ilyen például az elektromos tűvel való leégetés, a cseppfolyós nitrogénnel történő lefagyasztás vagy a lézersebészet. A legmakacsabb szemölcsöket végül műtéttel kell eltávolítani: a beavatkozást helyi érzéstelenítéssel, járóbeteg-rendelésen végzik el. A lábat ezután bekötözik, és a páciensnek a gyógyulásig bottal kell járnia, és speciális cipőt kell viselnie.

Megelőzés

Mivel a talpszemölcsöket egy fertőző vírus okozza, a megelőzés sokszor lehetetlen. A kockázat csökkenthető, ha a nyilvános fürdőkben, az uszodákban és más helyeken, ahol sokan járnak mezítláb, papucsot viselünk, vagy fertőtlenítő hatású szappannal lábat mosunk.

Alternatív terápiák

Megjegyzés: Az alábbi módszerek nem mindenkinél egyformán hatásosak, de veszélytelenek és fájdalommentesek, tehát nincs rajtuk vesztenivaló.

  • Gyógynövénygyógyászat: Ha mindennap bekenjük a szemölcsöket a frissen vágott aloe vera leveléből származó zselével, néhány hét alatt eltűnhetnek. A zselét közvetlenül a szemölcsre tegyük, és ragasszuk le sebtapasszal! Népszerű módszer az is, ha a szemölcsöt naponta egy vagy két alkalommal félbevágott fokhagymagerezddel dörzsölik be: sokan esküsznek erre a kezelésre, bár a fokhagyma ilyen jellegű tulajdonságai nem bizonyítottak.
  • Természetgyógyászat: Az apró talpszemölcsök töve pici, fekete, pontszerű; ezek már enyhe kaparásra is véreznek.
  • Nyissunk fel egy A-vitaminos fiolát, csepegtessük az olajat a szemölcsre, majd ragasszuk le sebtapasszal. Ezt naponta ismételjük a szemölcs eltűnéséig – amely néhány hónapig is eltarthat. A-vitamin helyett ricinusolajat is használhatunk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.