Fájdalom enyhítése

Májrák tünetei és kezelése

Tünetek

Meghatározhatatlan, kellemetlen érzés vagy gyötrő fájdalom a has jobb felső részében, amely a hát közepére és a jobb vállba sugározhat:

  • Étvágytalanság, fogyás, hányinger, hányás és kimerültség.
  • Előfordulhat hőemelkedés.
  • Duzzanat (májnagyobbodás) a bordák alatt a jobb oldalon.
  • Sárgaság (a bőr és a szem fehérje besárgul).
  • Hasi folyadékfelszaporodás (ascites) a rák előrehaladtával.

Veszélyeztetett csoportok

Magyarországon a májrák viszonylag ritka. Az összes rosszindulatú daganat csak két százalékáért felelős. Rendszerint alkohol, ritkábban vírus okozta májzsugor szövődménye. Gyakoribb, hogy a daganat máshol alakul ki, és a májba ad áttétet (metasztázist). Ázsiában és Afrika egyes részein a daganatok között a leggyakoribb, különösen azokon a területeken, ahol a krónikus hepatitis elterjedt. Szakértők szerint az elkövetkezendő évtizedekben Nyugaton is meg fog nőni előfordulási aránya. A túlzott alkoholfogyasztás mellett kockázati tényező még az atléták és a testépítők által használt szteroid és a rovarölő szerekkel, vegyi anyagokkal és az aflatoxinnal való érintkezés. Ez utóbbi egy speciális penészgomba, amely a mogyoróban és a gabonafélékben található.

MájrákKialakulása

A korai máj rák rendszerint tünetmentes. A betegség fejlődésével azonban a fájdalom és a többi tünet egyre kifejezettebb lesz. A hasban a kellemetlen, lüktető érzés fájdalommá válik, a fogyás, a sárgaság és a haspuffadás fokozódik. Előrehaladottabb szakaszban a fájdalom súlyosra fordulhat, és a hasban folyadék felszaporodás, ún. hasvízkór (ascites) járul a kellemetlen hasi panaszokhoz. Hányinger és emésztési problémák jelentkeznek. Előfordulhat hőemelkedés is.

Mit tegyünk?

Amennyiben májrákot állapítottak meg, csökkentsük a máj megterhelését annyira, amennyire csak lehet. Együnk keveset, de fájdalomcsillapítókat is csak orvosi utasításra szedjünk. A paracetamolt kerüljük, ugyanis fokozza a máj károsodást. Az aszpirin vagy az ibuprofen ajánlott, különösen, ha a rossz közérzet mellett láz is jelentkezik. Tartózkodjunk a sós ételektől, amelyek fokozzák a folyadék visszatartást.

Kezelés

Műtéti kezelés

A máj rendelkezik egy csodálatos képességgel: nagyon jól tud regenerálódni. Ha a daganatot teljes egészében el lehet távolítani, nagyon jó az esély a gyógyulásra. A daganat elpusztítására alkalmazott technikák közé tartozik a fagyasztás és a radiológiai módszerek alkalmazása. Sajnos a májrák hamar szétterjed a szervben, és ebben a stádiumban már nem lehet sebészi módszerekkel maradéktalanul eltávolítani. Ha a beteg máj zsugorban is szenved, a gyógyulás esélye kisebb. A műtéti kezelés gyógyulást valószínűleg nem hoz, a fájdalmat azonban csillapíthatja, és az egyéb tüneteket enyhítheti. Egyes esetekben a májátültetés is megfontolható.

Forradalmi újdonságok

A máj rák gyógyításában ígéretesnek tűnő, kísérleti stádiumban lévő kezelési módszerek közé tartozik a transzkatéteres artériás embolizáció (TAE). Egy katétert vagy beültethető pumpát helyeznek a májverőérbe, és a rákellenes gyógyszerekkel együtt olyan szereket injekcióznak be a szervbe, amelyek csökkentik a véráramot a májban. Ez a módszer csökkenti a daganatos sejtek rendelkezésére álló oxigén mennyiségét, és több időt biztosít a gyógyszereknek hatásuk kifejtéséhez.

A rádióhullámos abláció során speciális anyagot injekcióznak a májba a májverőéren keresztül, hogy a daganatsejtek érzékenyebbé váljanak a sugárkezeléssel szemben. Ezt követően nagy dózisú sugárnyalábot irányítanak a daganatos területre.

Gyógyszerelés

Morfium és egyéb kábító fájdalomcsillapítók adhatók a súlyos fájdalom enyhítésére. Vízhajtókat is rendelhetnek a hasvízkór csökkentésére. A májrákos betegnek és azoknak, akiknek májba adott áttétük van, rákellenes gyógyszereket adhatnak.

Kombinált kezelések

Néha sikeres, ha a nagy daganatokat műtéttel eltávolítják, majd ezt követően sugárkezelést és kemoterápiát végeznek, hogy csökkentsék a benn maradt daganatsejtek számát. Bár ez az eljárás többnyire nem gyógyítja meg a daganatos beteget, de növelheti a túlélés esélyeit.

Megelőzés

A legjobb módszer a májrák megelőzésére az alkoholtól való tartózkodás vagy a mértékletes alkoholfogyasztás. A vírus elleni védőoltás ugyancsak megelőző hatású lehet.

Alternatív terápiák

Megjegyzés: nincs alternatív kezelési mód a rák gyógyítására, de egyesek hasznosak lehetnek a fájdalom és az egyéb tünetek mérséklésére.

  • Akupunktúra: Sok onkológiai központ alkalmaz akupunktúrát a fájdalom csökkentésére. Ez különösen hasznos azoknak, akik nem szedhetnek fájdalomcsillapítókat.
  • Meditáció: A lelki problémák enyhítése segíthet a daganatos fájdalom kezelésében. Ezek közé tartozik a meditáció, az önhipnózis, a jóga és az irányított imagináció.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.