Betegségek és megelőzésük

Gyomorrák – hogyan előzhetem meg? Mik a tünetek, lehet-e kezelni?

Tünetek

Ezzel a betegséggel kapcsolatban van egy jó meg egy rossz hírünk. A jó: mióta kiderült, hogy a gyomorfekélyek többségét és a gyomorrák leggyakoribb formáját (a gyomorszájat nem érintő, ún. non-cardia típust) egy baktérium, a Helicobacter pylori okozza, és elterjedt az ezzel fertőzött betegek antibiotikumos kezelése, a gyomorrák a világ legtöbb országában erősen csökkenő tendenciát mutat. A rossz hír: a gyomorrák másik fajtája (a cardia típusú) viszont egyre gyakoribb. Íme a módszerek, amelyekkel a betegség mindkét formáját távol tarthatjuk.

Tipp! Aki hetente legalább három narancsot megeszik, az akár 28%-kal csökkentheti a gyomorrák kialakulásának kockázatát.

Prevenció első körben

Nitritmentes táplálkozás. Az étrend és a gyomorrák összefüggéseit vizs­gáló kutatások eredményei szerint lényegesen gyakoribb e rosszindulatú daganatos betegség azok körében, akik rengeteg sós, savanyított, füstölt, ecetben pácolt vagy pácsóval érlelt élelmiszert esznek (csak néhány pél­da: savanyúságok, pácolt és füstölt halak, szalámi, kolbász, sonka, sza­lonna). Közös bennük, hogy nitriteket tartalmaznak, mely sóvegyületek a gyomorba jutva karcinogén (rákkeltő) nitrozamidokká alakulnak át.

Narancs mindennap. Jelentősen csökken a gyomorrák kockázata, ha bő­séges mennyiségű friss gyümölcsöt és zöldséget eszünk. Főleg a citrusfé­lék (narancs, grépfrút, citrom, mandarin) hatékonyak a megelőzés szemponjából.

Kutatási eredmények! Tizennégy vizsgálat eredményeinek összesítése azt mutatja, hogy aki hetente legalább három adag citrusfélét fogyaszt, azt 28 száza­lékkal kevésbé veszélyezteti a betegség (a becslés kissé túlzónak tűnik; a tényleges kockázatcsökkenés valószínűleg kisebb mértékű). A kutatók feltételezése szerint az antioxidáns hatású C-vitamin és a béta-kriptoxanthin nevű karotinvegyület védi a gyomornyálkahártya sejtjeit a rákos elfajulástól.

A kulcsszó: „teljes kiőrlésű”. Aki csak finomlisztből készült pékárut (például fehér kenyeret), chipseket és süteményeket fogyaszt, a szemes terményekből is a hántolt fajtákat szereti (például a szokványos fehér rizst), tehát nagy ívben kerüli a teljes kiőrlésű, korpás, magos és hántolatlan élelmiszereket (például rozskenyeret, barna rizst, müzlit, zabkását, gerslit), annál a gyomorrák kockázata minimum a felével nő, de akár hétszeresére is növekedhet. A rostbevitel fokozása viszont elősegíti a betegség megelőzését, főleg a nők körében.

Veszélyes vörös húsok.

Kutatási eredmények (1): Egy ezerfős mexikói vizsgálatból kiderült, hogy akik naponta átlagosan 25 gramm telített zsírsavakat tartalmazó zsiradékkal terhelik a szervezetüket (nagyjából ennyit tartalmaz egy dupla sajtburger, egy bigmac vagy egy dupla whopper), azok körében 3,3-szer gyakoribb a gyomorrák, mint azoknál, akik 14 grammban maximálják e zsírsavak bevitelét. Kutatási eredmények (2): Egy másik kimutatás szerint napi 100 gramm vörös hús rendszeres fogyasztása – bármilyen fajtáé! -átlagosan két és félszeresére, H. pylorival fertőzött egyének esetében pedig több mint ötszörösére növeli a gyomornyálkahártya rákos elfaju­lásának kockázatát.

Prevenció második körben

A bakteriális fertőzés haladéktalan kezelése. Az már régebben ismert volt, hogy a gyomorfekély fő okozója a H. pylori baktérium, de nemrég az is kiderült, hogy a gyomorrákos esetek jelentős hányada ugyancsak e mikroorganizmus számlájára írható. A kutatók szerint a baktériumfertő­zéssel összefüggésben fellépő gyulladás hatására a gyomornyálkahártyá­ban olyan folyamat indul be, amely a gyomor savasságának csökkenését eredményezi, ily módon elősegíti a karcinogén (rákkeltő) nitrozamidok képződését.

Kutatási eredmények! Egy kínai kísérletben H. pylorival fertőzött egyének több mint másfél ezer fős csoportjának egyik fele placebót kapott, a másik baktériumölő készítményt. Hét és fél év múltán a placebós csoportból hat személynél kialakult a gyomorrák, a gyógyszerrel kezeltek közül azonban senki sem betegedett meg. A H. pylori-fenózést hagyományosan protonpumpa­gátlóval (hatóanyag: például omeprazol vagy esomeprazol) és antibioti­kumokkal (rendszerint klarithromicin és amoxicillin vagy metronidazol kombinációjával) kezelik, egy-két hetes kúra keretében. A baktérium jelenléte könnyen kimutatható; a szűrés indokoltságát a háziorvos álla­pítja meg, és ad beutalót.

Füstmentesen. Igen, már megint a cigaretta, mely mindenféle rákot előidézhet: a gyomorrák sem kivétel – olyannyira nem, hogy becslések szerint az esetek mintegy ötödének hátterében a dohányzás áll. Európai adatok azt mutatják, hogy aki valaha is rágyújtott, annál 40 százalékos a kockázatnövekedés, az pedig, aki jó ideje folyamatosan füstöl, férfiként 73, nőként 87 százalékkal nagyobb mértékben veszélyeztetett, mint az, aki sohasem dohányzott.

Gyakori és alapos kézmosás. Különösen fontos ez főzés és étkezés előtt. Az orvosok szerint a H. pylori főleg bőrkontaktus útján kerül a szerve­zetbe. A másik fő baktériumforrás valószínűleg a kútvíz. Akinek fúrt kútja van, ivásra lehetőleg ne használja az onnan származó vizet.

Összefoglalás

Okai. A Helicobacter pylori nevű baktérium okozza a gyomorrák leggyakoribb formáját, az ún. non-cardia típust, mely a szerv bármely részét megtámadhatja, kivéve a gyomorszájat (latinul cardia: a gyomornak a nyelőcső­höz csatlakozó legfelső szegmen­se).

A cardia típus esetén a gyo­morszáj szövetállománya fajul el. Paradox módon a H. pylori jelen­léte – úgy tűnik – mérsékli a cardiarák kialakulásának esélyét. További kockázati tényezők: idült gyomorhurut; öregedés; sós, füs­tölt, pácolt, tartósított élelmisze­rekben bővelkedő étrend, kevés zöldség, gyümölcs fogyasztása; dohányzás; vérszegénység bizo­nyos típusai; a betegség családi halmozódása. Férfiak hajlamo­sabbak rá.

Figyelmeztető tünetek. Belső vérzés, amely eleinte több­nyire csak a székletből mutatha­tó ki, illetve vérszegénység utal­hat rá. Előrehaladottabb stádi­umban gyomorégéshez hasonló fájdalom, amely azonban savkötőkkel nem enyhíthető, és étke­zés után rosszabbodik; fekete, szurokszerű széklet; vérhányás; evést követő hányinger, hányás; erőtlenség, állandó kimerültség, fogyás; teltségérzet akkor is, ha csak keveset ettünk.

Új fejlemények. A közeljövő­ben várható a Helicobacter pylori elleni védőoltás. Minél előbb ajánlatos lesz beadatni: a bak­tériummal való fertőzöttséget ugyanis már hétéves gyermekek­ben is kimutatták.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.