Gyors felépülés

Melyek a rák egyéb kezelési módszerei?

A Föld különböző országainak kutatóintézeteiben világhírű tudósok folyamatosan dolgoznak olyan új kezelések kifejlesztésén, amelyek hatékonyabbak, kevésbé invazívak, vagy kevesebb mellékhatással jár­nak, mint az eddig használt módszerek.

Biológiai kezelések

A szervezet immunrendszerével együttműködve segítenek a rák ellen harcolni, s önállóan vagy más kezelésekkel kombinálva alkalmazhatók. Gyorsan fejlődő tudományterületről van szó, s állandóan újabb gyógy­szereket találnak ki, amelyek egy része már csak az adott genetikai jellegzetességekkel bíró ráksejteket támadja meg.

  • Egyes monoklonális antitestek (MAb) a rákos sejteken lévő jellegze­tes fehérjékhez kapcsolódva gátolják e sejtek osztódását. Közéjük tar­tozik például a bizonyos emlőráktípusok ellen használt trastuzamab. Az eredetileg a vastagbélrák ellen kifejlesztett bevacizumab az érképződést fokozó vegyület hatását gátolja. Mellékhatásaik különbözők lehetnek, de a leggyakoribbak az allergiás reakciók, például a láz. Más MAb-ok az immunrendszert késztetik a rákos sejtek elpusztításá­ra. A MAb-ot alkalmazó kezelést immunterápiának is hívják.
  • A daganatnövekedést gátló szerek megakadályozzák a rákos sejtek szaporodását, mert a sejtekben hozzákötődnek a rendellenes felépítésű molekulához. Olykor „intelligens gyógyszereknek” nevezik őket.
  • Az immunrendszer megerősítésére interferon- és interleukinkezelést alkalmaznak. Ezek a szervezetben természetesen is előforduló anya­gok. A módszert veserák, melanóma és a leukémia bizonyos típusai esetén alkalmazzák.

Hormonkezelések

Egyes, ún. hormonérzékeny daganatok növekedéséhez bizonyos fajta hormonok szükségesek. A hormonkezelés vagy blokkolja a szervezet hormontermelését, vagy megakadályozza, hogy a hormon eljusson a da­ganathoz. Emlő-, prosztata- és méhrák kezelésére használják. E csoport­ba tartozik például az emlőrák ellen adott tamoxifen és a prosztatarák elleni zoladex. Mellékhatásaik eltérőek, de mindkettő esetében gyakori például a kimerültség és a hőhullámok jelentkezése (férfiaknál is).

Csontvelő- és őssejt beültetés

A sejtbeültetések csak egyes ráktípusok, például a leukémiák és a limfómák (a nyirokcsomók daganatai) kezelésére alkalmazhatók. Az ese­tek egy részében a csontvelő-beültetéshez a beteg saját csontvelejét használják. Ehhez először érzéstelenítés mellett csontvelőt gyűjtenek, még mielőtt a nagy dózisú kemoterápia elpusztítaná e sejteket. Az így megmentett sejteket később infúzióban juttatják újra a szervezetbe. Ha viszont az orvos úgy véli, hogy a beteg saját csontvelejének használata esetén nagy lenne a rák kiújulásának kockázata, megfelelő donort kell találni – ez lehet egy családtag, de lehet idegen is.

Az őssejt beültetés hasonló mó­don működik. Mindkét módszerre igaz, hogy mellékhatásai hasonlók a kemoterápia esetén tapasztaltak­hoz, bár még hevesebbek lehetnek. A beültetések után nagyon haté­konyan kell védekezni a fertőzések ellen, mivel a fehérvérsejtszám egy ideig még nagyon alacsony, így az érintett sokkal könnyebben kap el fertőzéseket.

Akár az emberi bőrön és emésztőrendszerben jelen lévő, normális körülmények között ár­talmatlan baktériumok is fertőzést okozhatnak éppúgy, mint az étel­ben előforduló mikroorganizmusok. Ebben az időszakban korlátozhat­ják a beteg látogathatóságát, vagy a látogatóknak steril védőruhát kell viselniük, amely minimálisra csök­kenti a fertőzés kockázatát.

Fertőzések elkerülése legyengült immunrendszer esetén. Az alábbi tanácsok segíthetnek a fertőzések megelőzésében. Íme a tanácsok: Naponta háromszor használjon szájöblítőt. Evés előtt, vécé használata után, illetve más emberek vagy háziállatok megérintése után mindig mosson kezet. Naponta zuhanyozzon. Gondoskodjon róla, hogy a rokonai és barátai mindig mossanak kezet, mielőtt meglátogatnák. Naponta takaríttassa ki a szobáját. Csak frissen készült, alaposan átfőtt ételeket egyen. Minden gyümölcsöt mosson és hámozzon meg, és ne egyen salátákat. Ne egyen friss tejszínt vagy lágy sajtot, sem lágy tojást vagy olyan ételeket, amelyek ilyen összetevőket vagy nyers tojást tartalmaznak (pl. házi majonéz).
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.