Fájdalom enyhítése

Havivérzés előtti tünetegyüttes természetes kezelése

A menstruációt közvetlenül megelő­ző időszakban a hormonszintek vál­tozása miatt sokféle tünet alakulhat ki, amelyeknek összefoglaló neve havivérzés előtti tünetegyüttes. Jel­lemzően depresszió, feszültség okoz­ta úgynevezett tenziós fejfájás, inger­lékenység, hangulatingadozás, far­kaséhség, puffadásérzés és a mellek érzékenysége. A panaszok és a tüne­tek lehetnek egészen enyhék vagy súlyosak, akár hónapról hónapra is változhatnak.

Hidroterápia és aromaterápia

Nyugtató hatású a citromcirok illó­olajával elkészített meleg fürdő.

Gyógynövények a havivérzés előtti tünetek enyhítésére

Sokféle gyógynövény áll rendelkezésünk­re az egyéni állapotnak megfelelő gyógy­növények kiválasztásához kérjük szak­képzett gyógynövény-terapeuta segítségét.

  • Depresszióra és szorongásra: borágó, citromfű
  • Érzékeny és feszülő mellekre: ligetszépe
  • Vizesedésre (vizenyőre): pon-gyoLi pitypang, ragadós galaj
  • Fejfájás­ra: réti legyezőfű (gyöngyvessző), fűzfa-kéreg
  • Álmatlanságra: kamilla

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Étrendünk legyen egészséges: együnk rengeteg salátát és zöld leveles zöldséget, s fogyasszunk minél kevesebb tejterméket, cuk­rot, sót, koffeint és alkoholt. Táplálékkiegészítőként szedjünk C-vitamint, B-vitamin-komplexet, E-vitamint, az ásványi anyagok kö­zül cinket, magnéziumot és vasat. Segíthetnek még a kiegyensúlyozot­tan fogyasztott esszenciális zsírsavak (EPA és GLA 2 : 1 arányban).

Reflexológia

Mindkét talpon masszírozzuk a kapcsoló­dó pontokat: a nagylábujjat, a lábfej felső-elülső részét és a talppárna közepét.

Gyógynövényterápia

Illatos barát cserje bogyója, ideg­gyökér, ginzeng, édesgyökér, édes­kömény, tengeri alga, poloskavész keverékéből készítsünk teát, és fogyasszuk naponta háromszor a ciklus második felében, legalább három hónapon át. A teakeverék jó hatással van a hormonszintek sza­bályozására.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.