Orvosi tanácsok

Az élet körforgása – egészséges nemi szervek

A szaporodási ösztön az egyik legerősebb késztetés az állat­világban – s bennünk, emberekben is működik. A szaporodási és szexuális egészség a serdülőkortól kezdve egészen az időskorig létfontosságú a testi és a szellemi egészséghez, a férfiaknak éppúgy, mint a nőknek. Az alábbiakban olyan, régi és új gyógy­módokról olvashat, amelyek hatékonyan segíthetnek egy sor lehetséges problémán.

Egészséges nemi szervek

Az életmód fontos szerepet játszik a nemi szervek egészségében. A helyes étrend és a rendszeres testmozgás kulcsfontosságú, mint ahogy az is, hogy figyeljünk oda az emlők és az egyéb nemi szervek esetleges elváltozásaira, amelyek szintén problémákat jelezhetnek. Bár az alábbi tanácsok jó része csak a nőkre vonatkozik, a férfiaknak is oda kell figyelniük bizonyos változásokra!

Figyelmeztet a mellbimbó

Manapság már nem feltétlenül javasolják az előírt mó­don végzett emlőönvizsgálatot – úgy vélik, hogy az aggodalomra okot adó változások felismerésének legjobb módja az „emlőtuda­tosság”. A brit Breast Cancer Care nevű szer­vezet arra bátorítja a nőket, hogy – kortól függetlenül – rendszeresen vegyék szemügyre és tapogassák meg óvatosan a mellüket (erre a fürdés talán a legalkalmasabb idő), mivel így megismerik normális megjelenését és ta­pintását.

A férfiakra és a nőkre is igaz, hogy feltétlenül jelezniük kell orvosuknak, ha szokatlan csomót vagy dudort éreznek a mellük­ben, vagy megváltozik annak külseje.

Különös figyelmet érdemelnek az alábbiak:

  • a mellbimbó megváltozása,
  • váladék ürülése a mellbimbóból,
  • a bőr dudorossá vagy gödröcskéssé, behúzottá válása.

Egyen kevesebb húst!

Csökkentheti az emlőrák kockázatát azzal, ha több zöldsé­get és gyümölcsöt eszik – amelyek gazdagok védőhatású C-vitaminban -, s közben csök­kenti a hús és az egyéb állati eredetű (telített) zsírok bevitelét. Egy tanulmányból úgy tűnik, hogy a legtöbb telített zsírt fogyasztó nők körében kétszer akkora az emlőrák rizi­kója, mint a legkevesebb ilyen zsírt fogyasz­tók körében.

Védje rosttal!

A rostbevitel növelése jelentősen csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát, állítják a brit Leedsi Egyetem kutatói.

Kutatási eredmények! Egy 35 és 69 év közötti nők bevoná­sával végzett vizsgálatból az derült ki, hogy a napi 30 gramm rostot fogyasztó nők köré­ben feleakkora volt e daganat valószínűsége, mint a napi 20 grammnál kevesebbet fogyasztókéban, s az előny a menopauza előtt álló nők esetében volt a legkifejezettebb.

Úgy vélik, hogy a rost a szervezet ösztrogén-termelésének és -feldolgozásának szabályozá­sa révén fejti ki ezt a hatását. A 30 gramm rost beviteléhez rostban gazdag gabonapelyhet kell reggelizni, csak teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret szabad fogyasztani, és napi öt adag zöldséget, illetve gyümölcsöt is meg kell enni.

Béta-blokkolókkal az emlőrák ellen?

A béta-blokkolókat széles körben használ­ják a vérnyomás csökkentésére és a szo­rongás enyhítésére. A Cancer Research UK által finanszírozott kutatások szerint e gyógyszerek az emlőráknak a szervezet­ben való szétterjedését is segítenek meg­akadályozni. Szedőik körében ugyanis feleakkora volt az esélye a rák szétterjedé­sének, mint az ilyen gyógyszerrel nem kezeitekében, és 70 százalékkal csökkent annak valószínűsége, hogy a következő tíz évben belehalnak a betegségbe.

Az ok talán az, hogy a gyógyszer gátolja az ad­renalint, amely segíti a rákos sejtek moz­gását a szervezetben. Ha engedélyezik a béta-blokkolók emlőrák kezeléséhez való használatát, az a betegségben szenvedő nők 60 százalékára lehet kedvező hatással.

Egyen több gombát! Ha mindennap elfogyaszt egy kis adag gombát, az kétharma­dával is csökkentheti az emlőrák kialakulásá­nak kockázatát. Egy kínai tanulmány szerint azokban a nőkben, akik naponta legalább

10 g friss gombát ettek, 64 százalékkal kisebb eséllyel alakult ki ez a betegség, mint a gom­bát egyáltalán nem fogyasztókban.

A napi rendszerességgel fogyasztott gomba jelentősen csökkentheti az emlőrák kockázatát

Figyeljen a súlyára!

Ha ügyel a test­súlyára és rendszeresen mozog, azzal a vizs­gálatok szerint jelentősen csökkentheti az emlőrák kialakulásának rizikóját. Ha egy nő túlsúlyos (a testtömegindexe magasabb 30-nál), akkor szervezete a zsírfölöslegből ösztrogént termel, amely viszont emlőrákot válthat ki. A testmozgás segít az ösztrogén-szint csökkentésében, ami – a kalóriaégetésen felül – igazán jó ok a napi 30 perc mérsékelt intenzitású testmozgásra, hetente lehetőleg öt alkalommal.

Három pohár elég

Egy 201 l-es brit ta­nulmány úgy becsülte, hogy a nők körében előforduló emlőrákos esetek mintegy 6 száza­léka közvetlenül összefügg a túlzott alkohol­fogyasztással. A napi három egységet (ami három kis pohár bornak felel meg) meghala­dó alkoholfogyasztás jelentősen növelheti a kockázatot. Az üzenet egyértelmű: igyon a lehető legkevesebbet!

Természetesen a PMS ellen

Több gyógynövénykészítmény is létezik, kifejezet­ten a premenstruációs szindróma (PMS) el­len. A PMS számos tünetet takarhat, például az emlők érzékenységét, fejfájást, puffadást és émelygést, amelyek a menstruációs vérzés előtt jelentkeznek. Gyógynövénykészítmé­nyek használata előtt mindig kérje orvosa tanácsát, főleg ha vényköteles gyógyszereket szed, vagy ha a tünetek nem enyhülnek.

  • Ligetszépeolaj Az amerikai indián nők évszázadokon át használták ezt a gyógymó­dot, amely különösen az emlők fájdalmának enyhítésére alkalmas. A ligetszépeolajban lévő zsírsavak fontos szerepet játszanak a szervezet prosztaglandintermelésében – a prosztaglandinok „hangolják finomra” az ösztrogénnek és a progeszteronnak, azaz a menstruációs ciklus szabályozásában részt vevő két hormonnak a működését. Menst­ruációs ciklusa utolsó tíz napján naponta alkalmazza az előírásnak megfelelően.Az amerikai indiánok a ligetszépéből készítettek PMS elleni orvosságot
  • Barátcserje Az ókori görögök és rómaiak ideje óta ismert és használt barátcserje az agyalapi mirigyre gyakorolt hatása révén csil­lapítja a PMS tüneteit: csökkenti az ösztrogénszintet, s enyhíti a felfúvódást és az emlőfájdalmat. A növény hatóanyaga nem tartalmaz hormonokat, hanem az agyalapi mirigy hormontermelését befolyásolja. Ne használjon azonban barátcserjét, ha fogam­zásgátló tablettát szed vagy ha szoptat!

Az elme ereje – meditációs kezelés

Az emlőrák megállapítása és kezelése után sok nő érzi magát depressziósnak, stresszesnek és szociálisan elszigeteltnek. Egy vizsgálat azonban kimutatta, hogy a transzcendentális meditáció (TM) ilyen­kor segíthet a hangulat és az önbecsülés javításában, sőt még fájdalomcsillapító hatású is lehet. A meditációt naponta 15-20 percen át kell folytatni kényelmes, ülő testhelyzetben, csukott szemmel. Eredményeként mélyen ellazulhat, s eléri a „pihentető éberség” állapotát. Relaxá­ció közben gondolatai megnyugszanak, elméje pedig túllépi (transzcendálja) azo­kat, s ez a nyugalom és a béke érzését idézi elő.

Hiszi, vagy sem! Emlőrák a férfiakban.

Ritkán ugyan, de a férfiak esetében is ki­alakulhat emlőrák, ezért figyeljen oda a tünetekre – főleg akkor, ha családjában másoknak is volt már emlőrákja, és ha ön 60-70 év közötti. A nőkhöz hasonlóan az emlőrák leggyakoribb tünete a mell állományában kialakuló csomó, de a mell­bimbó váladékozása vagy behúzódása, illetve a hónaljban megjelenő csomó is olyan problémát jelezhet, amely azonnali vizsgálatot és kezelést igényel.

Ne vigye túlzásba a testmozgást!

Az erőteljes testmozgás kétségtelenül remek formában fogja tartani, ám azokban a nők­ben, akik túlzásba viszik – és ezáltal túl sokat is fogynak -, kialakulhat az amenorrheának nevezett állapot, vagyis megszűnnek a havi-vérzéseik. A menstruáció elmaradása azt jelzi, hogy a szervezet védekezni próbál a teljes összeomlás ellen. Ebben az állapotban csök­kenhet a csontsűrűség, és megnő a törések és az egyéb sérülések veszélye.

Ha ön túl sovány (az BMI-je 19 vagy kisebb), és leállnak a havi-vérzései, tegye az alábbiakat:

  • Fogja vissza a testmozgást!
  • Növelje az energiabevitelt akár 15 száza­lékkal (lehetőleg fehérjékből és finomítatlan szénhidrátokból)!
  • Szedjen kalciumtartalmú táplálék­kiegészítőket!

Ha a vérzések hat hónap után sem kezdőd­nek újra, vagy ha egyéb tüneteket is tapasz­tal, feltétlenül forduljon orvoshoz – az élete is veszélyben lehet!

Győzze le a PCOS-t (finomítatlan) szénhidrátokkal!

Az elfogyasztott szén­hidrátok típusának megváltoztatása a policisztás petefészek szindrómában (PCOS) szenvedő nők kezelésének kulcsfontosságú része lehet. PCOS esetén ciszták képződnek a petefészkeken, ami hízást, túlzott szőrnöve­kedést és termékenységi problémákat okoz. Ám ha a finomított szénhidrátok helyett ala­csony glikémiás indexűekre (GI) tér át, az se­gíthet.

A PCOS ellenállóvá teszi a szervezetet az inzulinnal – azaz a cukor hasznosításában segítséget nyújtó hormonnal – szemben. A szervezet erre válaszul több inzulint termel – és több tesztoszteront is, ami elősegíti a ciszták növekedését. Az alacsony Gl-értékű étrend lelassítja a cukor vérbe kerülését, ezál­tal csökkenhet az inzulin- és a tesztoszteron-szint, és kevesebb ciszta képződik.

MegnevezésGI érték - Glikémiás Index értéke - Alacsonyabb a jobb!
Cukrok
Maltóz105
Glükóz100
Méz55
Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup50-70
Szacharóz (répacukor)68
Laktóz46
Fruktóz (tiszta gyümölcscukor)19
Xilitol8
GyümölcsökGI érték - Glikémiás Index értéke - Alacsonyabb a jobb!
Datolya103
Görögdinnye72
Ananász59
Sárgadinnye65
Mazsola64
Kivi53
Banán52
Szőlő46
Narancs42
Eper40
Málna40
Szilva39
Alma38
Körte38
Grapefruit25
Meggy22
Gabonafélék és gabonatermékekGI érték - Glikémiás Index értéke - Alacsonyabb a jobb!
Francia bagett95
Fehér rizs72
Bagel72
Teljes kiőrlésű kenyér71
Fehér kenyér70
Crumpet69
Korpás rozskeksz64
Édestészta59
Basmati rizs58
Teljes kiőrlésű rozskenyér58
Hosszúszemű barna basmati rizs47
Barna rizs55
Instant tészta47
Teljes kiőrlésű búzakenyér (teljes magból, teljes kiőrlésű)46
Fehér spagetti40
Teljes kiőrlésű spagetti37
Árpa26
GabonapelyhekGI érték - Glikémiás Index értéke - Alacsonyabb a jobb!
Puffasztott rizs82
Kukoricapehely81
Búzadara75
Weetabix (teljes kiőrlésű gabonarudacskák)70
Kellogg's Special K (gyümölcsös gabonapehely)69
Zabkása58
Müzli55
Kellogg's All-Bran (korpás gabonapeheíy)42
HüvelyesekGI érték - Glikémiás Index értéke - Alacsonyabb a jobb!
Sült bab48
Csicseriborsó42
Feketeszemű bab42
Karóbab38
Holdbab36
Lencse29
Vesebab28
Szójabab14
Tejtermékek
Fagylalt61
Joghurt36
Sovány tej32
Zsíros tej27
ZöldségfélékGI érték - Glikémiás Index értéke - Alacsonyabb a jobb!
Fehérrépa (főtt)97
Burgonya (sütőben sült)85
Sültkrumpli75
Cékla (főtt)64
Edesburgonya61
Ujburgonya (főtt)57
Csemegekukorica54
Borsó48
Répa47
Desszertek és italokGI érték - Glikémiás Index értéke - Alacsonyabb a jobb!
Lucozade (energiaital)95
Jelly beans (csokoládébevonatú zselés cukorka)80
Fanta68
Gyümölcsszörp (hígítva)66
Kukorica chips63
Müzliszelet61
Burgonyaszirom54
Narancslé50
Mars szelet49
Csokoládészelet49
Almaié40
Mogyoró14

Kíméletes segítség mióma ellen

A mióma a méhben kialakuló jóindulatú izomdaganat, mérete a borsónyitói a görögdinnyényiig változhat. Egykor a méh műtéti eltávolítása volt az egyetlen megoldás, ma már izoláltan a mióma is eltávolítható a hasüreg felnyitásá­val vagy laparoszkópiával. A méhartéria-embolizáció során katéteren keresztül polivinil-alkohol-cseppeket juttatnak a méhet ellátó erekbe, ezek elzárják az ereket, aminek ha­tására a mióma kb. 12 hét alatt elsorvad. Az utóbbi évek­ben került alkalmazásra az a tabletta, amellyel a mióma-izomsejtekben a progeszteronhatás gátlását érik el, így a miómasejtek nem osztódnak, nem növekednek, hanem fokozatosan elsorvadnak. E gyógyszer hatására a mióma mérete 3 hónap alatt akár megfeleződhet.

Kapjon be egy aszpirint!

Már napi 75 mg aszpirin is segíthet a petefészekrák el­kerülésében. Egy 250 000 nőre kiterjedő brit vizsgálat azt találta, hogy az aszpirin szedése legalább 20 százalékkal csökkentette e daga­nat kockázatát. Más kutatásokból úgy tűnik, hogy a bélrák ellen is véd. Mielőtt rendszere­sen szedni kezdené, kérje orvosa tanácsát.

Előzze meg fogamzásgátlóval!

Kimu­tatták, hogy ha a menopauza előtt álló nők legalább tíz éven át fogamzásgátló tablettát szednek, az a felére csökkenti a petefészekrák kockázatát. Orvosával mérlegelnie kell az előnyöket és a hátrányokat, mielőtt a mód­szer alkalmazása mellett döntenének.

Enyhítse a menstruációs fájdalma­kat margitvirággal!

Ez a régóta ismert gyógynövény szeszkviterpén laktonoknak nevezett vegyületeket termel, amelyek görcs­oldó és gyulladáscsökkentő hatásúak. A mar­gitvirág kapszula formájában kapható. Ne szedje fogamzásgátló tablettákkal együtt!

Kezdje korán!

Ha hajlamos a fájdalmas menstruációkra, íme egy kutatási eredmény, amely segíthet: az NSAID-k (nemszteroid gyulladásgátlók, pl. az ibuprofen és a diklofenák) csökkentik a görcsös összehúzódáso­kat kiváltó prosztaglandinok szintjét, ezért, ha egy-két nappal a menstruáció várható kezdete előtt kezdi szedni, az jelentősen enyhítheti a fájdalmat. Folytassa a szedését a menstruáció első két-három napjában is.

Kockázatcsökkentés leszokással

Sok bizonyíték mutat a dohányzás és a méhnyak­rák közötti szoros kapcsolatra és arra, hogy a kockázat a dohányzás abbahagyása után jelentősen csökken. Úgy tűnik, a dohányzás gátolja a szervezet immunrendszerét, s ezzel lehetővé teszi a rákos sejtek szaporodását. Sőt a dohányfüstben lévő vegyületek ronthatnak is a helyzeten azzal, hogy kikapcsolják a da­ganatok visszaszorítását segítő géneket.

Védőoltással az egészségért!

A ka­nyaró, a mumpsz és a rubeóla elleni védőol­tás nem csupán e betegségek elkerülése miatt hasznos, hanem azért is, mert védik a fiúk és lányok későbbi termékenységét. A fiúkban a mumpsz maradandó herekárosodást okoz­hat, a lányokban pedig petefészek-duzzana­tot és esetleges terméketlenséget. A rubeólának igen súlyos következményei lehetnek a magzatra nézve, ha az anya a terhesség első 16 hetében kapja el a fertőzést – vakságot, süketséget, szív- és agykárosodást idézhet elő. Feltétlenül használja ki tehát az oltások nyúj­totta védelmet! Ha aggodalmai volnának az oltások biztonságosságával kapcsolatban, kérje orvosa tanácsát.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.