Fájdalom enyhítése

Harapás, marás és csípés kezelése

Bármilyen mély sebet okozó harapás vagy marás veszélyes lehet, és mindig fennáll a fertőződés veszélye. Ezért a seb kimosása és megtisztítása után feltétlenül használjunk valamilyen fertőtlenítőszert (a teafaolaj kiváló), és amint lehet, kérjünk orvosi segít­séget.

Különösen akkor, ha a harapás vagy marás vadállattól, kígyótól vagy kutyától származik – ilyenkor élet­mentő lehet. Kisebb harapások ese­tén a duzzanat és a fájdalom enyhíté­sének homeopátiás szere az orbánc­fű, a háziméh (Apis mellifica) vagy a magas szarkaláb (csípős szarkaláb, Delphinium staphysagria).

Csípés

Kisebb csípésekre használhatunk Caladryl oldatot, de méh- vagy da­rázscsípésre ne alkalmazzuk. Ehe­lyett, minthogy hazánkban nincs for­galomban, Fenistil gél ajánlható.

Rovarcsípés

Mindenféle csípésre jó homeopátiás szer a mocsári molyűző (Ledum palustre) C6 hígí­tásban, különösen ha a bőr átfúró­dott, és a szúrás környéke fájdalma­san megduzzadt. A duzzanat csök­kentésére és a fájdalom enyhítésére alkalmas még a körömvirágkenőcs és a bűbáj dió- (varázsmogyoró-, Hamamelis-) tinktúra. A homeopá­tiás rovarporvirág- (Pyrethrum parthenium-) tinktúra vagy a Bach-féle elsősegélycseppek szintén segí­tenek a panaszok enyhítésében.

Méhcsípés

Ez esetben a szódabi­karbóna semlegesíti a mérget. Old­junk fel két teáskanálnyit belőle egy csésze meleg vízben, és vattapamaccsal vigyük fel a csípésre. Ho­meopátiás szerként a háziméh C12 hígításban (félóránként egy tabletta a fájdalom megszűnéséig adható).

Darázscsípés

Ezt a mérget a bőrre hígítadanul felvitt ecet vagy citrom­lé semlegesíti.

Medúzacsípés

A méreganyag sem­legesítésére a legjobb a 38-39 Celsi­us-fokos fürdő. Súlyosabb esetekben vegyünk be háziméh homeopátiás szert C30 hígításban (óránként egy tablettát addig, amíg a szúró fájda­lom el nem múlik). A mocsári moly­űző és a körömvirág is hatásos.

Csaláncsípés

Dörzsöljük erősen a csípésre a fodros lórom (lósóska, Rumex acetosa) levelét. Ahol csalán nő, ott találunk fodros lóromot is.

Szömörcecsípés

Ha mérges szömörcével, ezzel az észak-amerikai kú­szónövénnyel érintkezünk, vágjunk félbe egy hagymát, és dörzsöljük a sérült bőrre. Ezután mossuk le szap­panos vízzel, majd vattával kenjünk rá szódabikarbónás vizes oldatot.

Figyelmeztetés! A méh és darázscsípés súlyos, akár életveszélyes allergiás reakciót (anafilaxiát) vált­hat ki. Tünetei: hideg, nyirkos bőr, viszkető kiütésekkel, sípoló, ziháló légzés, gyenge pulzus. Haladéktala­nul forduljunk orvoshoz!

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.