Fájdalom enyhítése

Tartáshibák: a hátfájdalmak leggyakoribb okozója

Tünetek

A tartáshibák a krónikus hátfájás legjellemzőbb okai közé tartoznak, különösen az idősebbek körében. Főbb típusai: Kyphosis: csapott váll, púpos hát, előrenyúló fej. Lordosis: a gerinc deréktájon erősen homorú, kiálló has és fenék, esetleg porckorongsérv is.

Veszélyeztetett csoportok

A tartáshibák – különösen a kyphosis – gyakran gyermek vagy serdülőkorban alakulnak ki, de sokszor fordulnak elő a csontritkulásban vagy a Bechterew-kórban szenvedő idősebb embereknél is. Az enyhe tartáshibák általában nem okoznak fájdalmat és egyéb kellemetlen tüneteket. A rendellenes tartás kifejezettebbé válása azonban idült hátfájáshoz, porckorongsérvhez, valamint isiászhoz és egyéb idegrendszeri panaszokhoz műtéti eljárások révén immár lehetséges a súlyos hátgerincgörbület kiegyenesítése. A korábbi műtéti eljárásokkal szemben e beavatkozások után nem kell gipszmellényt vagy nehéz fűzőt hordani, ugyanis a csigolyákat vékony pálcák, orvosi csavarok és drótok tartják új helyükön.

Kialakulása

Kyphosis: gyakran a görnyedt vagy a gyermekkorban felvett helytelen tartás következményeként alakul ki. Okozhatja fejlődési rendellenesség, Bechterew-kór, sérülés, gerincferdülés és csontritkulás is.

Lordosis: szintén a helytelen tartás következménye; akinek például enyhe kyphosisa van, az a derék túlzott homorításával próbálhatja enyhíteni a görnyedtséget. Az elhízás, a terhesség és a csípőarthrosis is hajlamosíthat rá.

Mit tegyünk?

A hátfájást az aszpirin, az ibuprofen és más hasonló gyulladás-csökkentő szerek szedésével vagy melegítőpárna alkalmazásával enyhíthetjük. A nyújtózkodás, valamint a hasizom-erősítő gyakorlatok, például a csípőemelés, a nyújtott lábemelés és a módosított felülés javíthatnak a tartáson, és enyhíthetik a hátfájást. Aludjunk kemény matracon, lehetőleg háton vagy az oldalunkon. Ha sokat ülünk, ügyeljünk rá, hogy a székünk kellően megtámassza a hátunkat. Viseljünk kényelmes, alacsony sarkú cipőt, és kerüljük a magas sarkú lábbeliket – különösen akkor, ha lordosisunk van.

Kezelés

Az orvos először megállapítja, hogy a tartáshibát betegség okozza-e; ha igen, akkor annak kezelése nemcsak a hátfájást szüntetheti meg, hanem a problémát is. A szakember hátfűzőt, fizikoterápiát és egyéb alternatív módszereket is javasolhat. A legsúlyosabb esetekben műtéti beavatkozás válhat szükségessé a gerinc megfelelő „beállításához”.

Figyelem!

Ha gyermekünk hátfájásra panaszkodik, azonnal vigyük orvoshoz! A gyermek- és serdülőkori hátfájást nemcsak a helytelen tartás, hanem szervi betegség is okozhatja.

Megelőzés

Törekedjünk a természetes testtartásra: húzzuk ki magunkat, a fejünket tartsuk egyenesen, húzzuk be a hasat, és a csípőnket is tartsuk a felsőtest alatt. Egy képzeletbeli függőón zsinórjának a koponya közepétől a medenceüreg közepéig kell húzódnia. Igyekezzünk megtartani az ideális testsúlyt, és végezzünk rendszeres testmozgást.

Alternatív terápiák

  • Alexander-módszer: Képzett gyógyászok elemzik a testtartást és a mozgást, és újfajta állási, ülési és mozgási módszerekre tanítják meg a pácienst.
  • Kiropraktika: A csontkovács helyes állásba nyomja a gerinc ízületeit; ez a módszer – izomerősítő gyakorlatokkal kombinálva alkalmas lehet a mérsékelt tartáshibák korrigálására. Emellett hideg és meleg borogatást, ultrahangos kezelést, elektromos idegingerlést és masszázst is végezhetnek.
  • Gyógytorna: A gyógytornász olyan gyakorlatokat mutat, amelyek a tartóizmok erősítése révén javítják a testtartást.
  • Jóga: A jógagyakorlatok jelentős része a helyes testtartás kialakítását és megtartását célozza. Rendszeres végzésük esetén ezek a gyakorlatok erősebbé teszik a hát- és hasizmokat, s ezzel megkönnyítik a helyes testtartást.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.