Hátfájás

Vissza a természethez: a hátfájás kezelése otthon és gyógynövényekkel

A glükozamintól a halolajig, a valeriánától az orbáncfűig, az S-adenozil-metionintól (SAMe) az 5-hidroxi-triptofánig (5-HTP) a táplékkiegészítők több millió dolláros üzletet je­lentenek az egész világon. A szupermarketek sok polca gyógy­növényboltra hasonlít, ahol glédákban állnak a vitaminok, természetes enzimek, ásványi anyagok, kivonatok, koncentrátumok és gyógynövénytermékek.

Ez a „Vissza a természethez” trend hűen reprezentálja több millió ember növekvő igényét arra, hogy felelősséget vállaljon az egészségéért és a gyógyu­lásáért a különböző kiegészítő és alternatív gyógyítási mód­szerek segítségével.

Ha megfelelően használjuk őket, az alternatív gyógymódok sokat segíthetnek abban, hogy jó kondícióban érezzük magun­kat.

Az alternatív gyógymódok támogatói azt állítják, hogy ezek a módszerek csökkentik a gyógyszerfogyasztást, ritkábban szorulnak a betegek laboratóriumi vizsgálatokra vagy műtétekre, és lehetővé teszik, hogy a páciens proaktívan vegyen részt saját egészségének fenntartásában.

Vigyázat! Ha viszont nem meg­felelően használják-alkalmazzák ezeket a módszereket, kölcsön­hatásba léphetnek a valódi gyógyszerekkel, és akár mérgezéses tüneteket is okozhatnak. Mint ahogy néhányan már saját bő­rükön megtapasztalták, ha nem a megfelelő táplálék kiegészítőt szedték, az különböző mellékhatások révén csak a már meglévő egészségügyi problémák fokozódásához vezetett.

Hátnapló

Vigyázat! Mielőtt bármilyen ilyen típusú szert elkezd szedni, bizonyosodjon meg róla, hogy ezek nem lépnek káros kölcsönhatásba a receptre vagy recept nélkül kapható gyógyszerekkel.

Mielőtt az ebben a cikkben tárgyalt táplálék kiegészítőket elkezdi szedni, beszéljen orvosával vagy gyógyszerével a lehetséges gyógynövény-gyógyszer köl­csönhatásokról. A gyógynövény-terápiák nem ajánlottak terhes nőknek, gyerekeknek vagy időseknek, illetve káro­sodott immunrendszerrel rendelkezőknek sem. Ráadásul néhány gyógynövénynek szedatív vagy véralvadásgátló ha­tása is van, ez pedig veszélyes kölcsönhatásokat okozhat a nemszteroid gyulladásgátlókkal vagy egyéb fájdalomcsilla­pítókkal. Vannak olyan gyógynövények is, amelyek mellék­hatásként emésztőrendszeri problémákhoz vezethetnek, ha nagy dózisban szedjük őket.

Jegyezzük meg! Mindenkor tisztában kell lennünk azzal, hogy a pozitív gyó­gyító hatások mellett lehetnek bizonyos mellékhatások is, mert nem egyformán reagálunk e készítményekre.

A táplálékkiegészítők fogalmának meghatározása

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) meghatározásai szerint ahhoz, hogy egy táplálékkiegészítőt hivatalosan is elfogadjanak,

Az alább felsorolt anyagok közül legalább egyet kell tartalmaznia:

 • vitaminok
 • ásványi anyagok
 • gyógynövényből származó anyag
 • aminosav
 • kivonat (esszenciális alkotóelemek oldata)
 • olyan anyag, amely kiegészíti az étrendet, növelve a teljes étrendi bevitelt

A régi időktől napjainkig

A kiegészítő és alternatív gyógymódokban való hit nem új dolog. A kínaiak évszázadok óta használnak gyógynövényeket több orvosi probléma gyógyítására és kezelésére. Az Ayurvéda orvoslás a szervezet egyensúlyának megteremtésére koncent­ráló meditáció, gyógynövények és ásványi anyagok kiegészítő szedésével, a jóga pedig évezredek óta jelen van India gazdag történelmében.

A masszázs, mint gyógymód manuális érintés által oldja a stresszt és a feszültséget, és története szintén a távoli múltba nyúlik vissza. Még az úgynevezett nyugati vagy hagyományos, konvencionális orvoslásban manapság is használt gyógyszerek több mint fele vagy növényi eredetű, vagy olyan fitokemikália, amelyet eredetileg növényi anya­gokból izoláltak, de ma már kémiai folyamatok útján állíta­nak elő.

A régi időktől napjainkig

Az arisztotelészi időktől a mai napig az orvosi irodalom tele van anekdotaszerű utalásokkal, melyek a szokásostól eltérő gyógymódok használatára vonatkoznak, illetve olyanokkal, amelyek leírják a szellem, a lélek és a test közötti bensőséges kapcsolatot.

A 60-as évek közepéig az európaiak és az amerikaiak mégsem érdeklődtek az alternatív medicina iránt. Akkor azonban a vietnami háború nagy változásokat hozott az amerikai társadalomban, többek között az ott használt orvosi kezelések alkalmazását is. Ez a folyamat az alternatív gyógy­módok gyors elterjedéséhez vezetett. Manapság ezek a módszerek már nem számítanak kuriózumnak.

Kutatási eredmények! Egy 2001-ben készült, a természetes táplálékkiegészítőket vizsgáló tanulmány azt állapította meg, hogy az emberek többsége hisz ezekben a szerekben, és rendszeresen használja is őket. Egy piackutatási jelentés szerint 30 millió ember szed gyógynövényi eredetű készítményeket a hagyományos gyógyszerek helyett, és további 19 millió kombinálja a kétféle szert, ha egészségügyi problémája adódik.

A kiegészítő és alternatív gyógymódok hatékonyságának bizonyítékai

Válaszul a természetes gyógymódok iránti megnövekedett igényre, az amerikai kongresszus egy külön szervezetet hozott létre, melynek feladata, hogy ezeket az alternatív gyógyászati módszereket értékelje, és felmérje hatékonyságukat. Ez a szervezet útmutatásokat dolgoz ki a lakosság számára, hogy min­dig a megfelelő módszert tudják választani.

Ezeknek a gyógy­módoknak a jövőt illetően meglehetősen jók a kilátásai, ahogy kezdjük egyre jobban megérteni e módszerek hatásme­chanizmusát, vagyis, hogy hogyan képesek fenntartani egészségünket és megelőzni a betegségeket.

Most következzen né­hány jelentős tanulmány összefoglalója:

2000-es a német kutatók egyik tanulmánya

Négy héten át klinikai vizsgálat formájában hasonlították össze a fehér fűzfa (Salix alba) kérgének hatékonyságát és biztonságos­ságát kis és nagy dózisokban alkalmazva az alsó gerinctájai fájdalmak fellángolásainak csökkentésére. Az eredmények azt mutatták, hogy a nagyobb és a kisebb dózis is jelentős fájdalomcsökkentést ért el a placebóhoz (álgyógyszerhez) képest, de a nagyobb dózis (240 mg/nap) sokkal hatásosabb volt, mint az alacsony dózisú kezelés vagy a placebo.

A ta­nulmány szerint a magas dózisú készítményt szedők 39%-a vált fájdalommentessé a kezelés utolsó hetére, szemben a kis dózisú csoport 21 és a placebót szedő csoport 6%-ával. Egy randomizált kettős-vak vizsgálatban, amely hat héten keresztül 240 beteget követett nyomon, német kutatók azt találták, hogy az orbáncfű mint szelektív szerotoninújra-felvétel-gátló, ugyanolyan hatékony, mint a Prozac, de min­denféle komolyabb mellékhatás nélkül. Ebben a 2000-ben közzétett vizsgálatban 114 résztvevő 20 mg Prozacot sze­dett naponta kétszer, míg 128 résztvevő 250 mg orbánc­füvet, szintén naponta kétszer. Az összes beteg állapotát pszichiáterek mérték fel a Hamilton-féle depressziós skála segítségével, amely általánosan használt teszt a depresszió tüneteinek vizsgálatakor.

A kezelés 6. hetének elteltével a javulás mindkét csoportban hasonló volt, de a kezelés biztonságosabb volt az orbáncfű esetében, mivel a résztvevők ebben a csoportban kevesebb és kevésbé komoly mellékhatásokról számoltak be. Ezzel szemben a „Prozac” csoportban komoly tünetek, mint szé­dülés, fáradtság, szorongás és potenciazavarok is előfordul­tak. A „orbáncfű” csoportban néhány résztvevő csupán a gyomor és bélrendszer enyhe zavaráról számolt be. A ku­tatók azt a következtetést vonták le, hogy az orbáncfű egy­értelműen jobb az enyhe és mérsékelt depresszió keze­lésében, mind a hatékonyságot, mind a biztonságosságot tekintve, különösen azokban a helyzetekben, ahol csak a két szer között tudunk választani.

Egy 2000 májusában megjelent tanulmányban az angliai Plymouth Egyetem kutatói csalánleveleket alkalmaztak 27 ízületi gyulladásos beteg kezére. Egy hét múlva a csalánle­velek nemcsak csökkentették a fájdalmat, de a fájdalomszint is jelentősen csökkent az egész kezelés folyamán. A csalán szerotonint és hisztamint tartalmaz. E két neurotranszmitter befolyásolja a fájdalomérzést és ennek közvetítését az idegvégződéseken keresztül.

Kutatási eredmények! Kutatók összehasonlították a fehérfűfa-kéreg és a COX-2-gátló szerek hatékonyságát. (A COX-2-gátlók nemszteroid gyulladáscsökkentők) Mind­két csoportban csökkent a fájdalom, és bár a kutatók úgy látták, hogy nem volt lényeges különbség a két szer haté­konyságában a vizsgálat során, azonban a fűzfakérges ke­zelés 40%-kal olcsóbb volt.
Kutatási eredmények! Egy 2001 januárjában a De Lancet-ben megjelent cikk szerint a glükozamin lassíthatja az osteoarthritis progresszióját. A vizsgálatban 212 embert véletlenszerűen osztottak két csoportba, az egyik csoport 1500 mg glükozamint ka­pott naponta, a másik csoport placebót. A kutatók szerint a glükozaminnal kezelt betegek kevesebb ízületi panaszról számoltak be, mint a placebóval kezeltek.

Egészítsük ki a hagyományos kezeléseket, de ne zárjuk be magunk mögött az ajtót!

A fenti tanulmányok csak egy szűk keresztmetszetét adják azoknak a tudományos közleményeknek, amelyek megerő­sítik a kiegészítő és alternatív gyógymódok hatásait. Mégis, ezeknek a terápiás lehetőségeknek a vonzásában és rejtélyei­ben ne zárjuk rá az ajtót a hagyományos orvoslásra, mivel nagy baj esetén mindannyian hozzá fordulunk.

Jegyezzük meg! Végül is ki se­gíthet, ha bakterális fertőzésünk, krónikus betegségünk van, vagy műtétre van szükségünk. Az Ön orvosának mindig a lista élén kell állnia, ha a diagnózis pontos felállításáról és kezelésről van szó a gerincfájdalmaival kapcsolatban.

Nyilván érdekli a kedves olvasót, hogy vajon az alternatív orvoslás valóban új dolog-e.

Ez az a pont, ahol először azokat kell megkérdeznünk, akik ismerik ezt a területet – vagyis kutató­orvosokat és tudósokat, akik óvatosságra intenek, mert a legtöbb alternatív kezelési mód nem felel meg a szigorú klinikai vizsgá­latok követelményeinek. Mindegy, hogy a reklámkiadvány a gyógynövényboltban mit állít, a legtöbb gyógynövénykészít­mény tartalmaz olyan alkotóelemeket, amelyeket a gyógyszer­vizsgálati hatóság nem tesztelt.

A következő néhány alternatív gyógymód csak szemezgetés a természetes gyógyítási lehetőségek közül a gerincfájdalmak öngyó­gyítására. Ügy tekintse a következő részeket, mint egy gondolatéb­resztőt, és ha már úgy érzi, hogy megtalálta az Ön számára biztos­nak tűnő módszert a gerincfájdalma csökkentéséhez és az optimális egészségi állapot eléréséhez, akkor beszélje meg ezt orvosával is.

Figyelmeztetés az Amerikai Aneszteziológusok Társaságától

Vigyázat! Ha Ön gerincműtét előtt áll, fogadjon meg egy tanácsot az Amerikai Aneszteziológusok Társaságától. Kerülje a következő gyógynövényeket a műtét előtti 3 hétben azért, hogy ne lép­jen fel komplikáció: fokhagyma, gyömbér, ginszeng, orbáncfű, őszi margitvirág.

Fájdalomcsökkentés gyógynövényekkel

A természetes táplálékkiegészítők vitaminokat, gyógynövényeket, ásványi anyagokat és aminosavakat tartalmaznak. Ezek közül néhány bizonyos kémiai anyagokat gátol, többek között az ún. gyulladásos citokineket, amelyek elindítják a gyulladásos folyamatot és a fertőzésekre kialakuló válaszreak­ciókat.

Mások gátolják a fájdalomért részben felelős prosztaglandinokat és leukotriéneket. Vannak olyan, természetes szerek, amelyek az endorfintermelést fokozzák (az endorfinok a szervezet természetes fájdalomcsökkentő anyagai). Más módszerek segítenek helyreállítani az immunrendszer műkö­dését, és a sérült szövetek szerkezetét és funkcióját.

A fájdalom az egész szervezetet érintő probléma, amely be­folyásolja a testet, a lelket és az érzelmeket. Ezért azok a szerek, amelyek segítenek ellazulni és nyugtató hatásúak, gyakran nagyon hasznosak. Más táplálékkiegészítők, amelyek melankólia vagy mérsékelt depresszió esetén segítenek, javíthatják a köz­érzetet krónikus fájdalom esetén is, ha az érzelmi állapot már negatív irányba fordul. A természetes táplálékkiegészítők alvást segítő hatása akkor is jól jöhet, ha a nap közben felgyülemlett stressz vagy a gerincfájdalmak miatt éjjel gyakran felébredünk.

Milyen formában használjuk a gyógynövényeket?

A gyógynövények különböző formában vásárolhatók meg, például: tabletta, folyadék vagy nagy kiszerelésben (általában gyógyteák készítéséhez használhatjuk). Néhány gyógynövényből kapszulák készülnek. Ezeket könnyű tárolni, és meg­vásárolhatók a legtöbb boltban, drogériában vagy gyógynövényszaküzletben. A gyógynövények lehetnek folyékony formájúak is, de létezik tinktúra (ez a teljes növényből ké­szül) vagy kivonat (a növény egyes részeiből készül) is. A folyékony formában elkészített gyógynövények általában hatékonyabbak.

Jegyezzük meg! A gyógynövények ára különbözik attól függően, hogy hon­nan szerezték be őket, hogyan dolgozták fel, és mennyire hatékonyak. Azok a gyógynövények, amelyek hatékonysága pon­tosan mért, drágábbak. Ezek több olyan komponenst is tartalmaznak, amit szeretnénk szervezetünkbe juttatni.

Különbségek a gyártásban

A gyógynövénytermékek rendkívül sokféle módon készülhetnek. Azok a gyógynövények, amelyek szabadon teremnek, különböző mennyiségű aktív hatóanyagot tartalmazhatnak az eltérő növekedési és időjárási viszonyok miatt, így például a macskagyökér és a ginszenggyökér esetében megfigyelték, hogy a hatóanyag-tartalom széles határok között mozoghat. Mivel nincs olyan szabályozás, amely erre vonatkozna, ezért a különböző gyógynövénytermékek hatóanyag-tartalma na­gyon változó lehet.

Mindig válasszunk megbízható márkájú étrend-kiegészítőket

Nézzük meg, hogy ezeknek a márkáknak van-e valamilyen minőségi tanúsítványuk. (Az Egyesült Államokban például a Pharmacopia nevű független nonprofit szervezet nyilvános minőségi követelményeket állapít meg a gyógyszerekre, a táplálékkiegészítőkre és egyéb termékekre.) Ha ilyen minőséget tanúsító pecséttel találkozunk a termék címkéjén, az azt jelen­ti, hogy a termék alkotórészei, maga a termék és az előállítás is a szervezet által ellenőrzött minőségben történt.

A gerincfájdalmat csökkentő gyógynövények

Bár sok ember azt hiszi, hogy sosem szedett még semmilyen természetes táplálékkiegészítőt, mégis, ha már próbáltuk egy csésze zöld teával nyugtalan gyomrunkat megnyugtatni, vagy ittunk már egy erős kávét azért, hogy feldobódjunk, akkor máris hozzászámolhatjuk magunkat a herbalisták táborához. Ugyanis egy természetes anyagot használtunk egy specifikus tünet kezelésére. Most nézzük a legfontosabb gyógynövénye­ket, melyek csökkenthetik fájdalmunkat:

Boswellia (Boswellia serrata):

elterjedten használt az Ayurvéda orvoslásban, és századokon keresztül az aszpirin alternatívájaként. Bár a vizsgálatok szerint a tömjénfa gerincfájdalmakra kifejtett hatása korlátozott, néhány tanulmány azt mutatja, hogy a boswelliasavaknak gyulladáscsök­kentő hatásuk lehet.

Mire használjuk? Fájdalomcsillapító hatású.

Hogy hat? Jelenlegi tudásunk szerint a Boswellia gátolja a leukotriéneket és más, a gyulladásos folyamatokban részt vevő mediátorokat. Ízületi gyulladásos betegekben csökkenti az ízületi duzzanatot és a reggeli merevséget, növeli a mozgáskészséget és csökkenti a fájdalmat. Szintén hasznosnak találták fibromyalgiában és rheumatoid arthritifozn.

Adagolás: Két kapszula szárított gyógynövény naponta vagy a csomagoláson található utasítás szerint.

Mire vigyázzunk? Enyhe gyomorpanaszokat okozhat.

Capsicum-félék:

ide tartoznak a chili, erős paprika, zöldpaprika, harangpaprika, édes paprika, a Cayenne-bors, a vörös paprika, a tabasco, a fekete bors, a paprika- és bors­félék. A Cayenne hasznos lehet, mint fájdalomcsökkentő, különösen, ha szétdörzsöljük a bőrön. Ket­tős-vak klinikai tanulmányok helyi kapszaicinkrém kezelés­sel kapcsolatban kimutatták, hogy jelentős fájdalomcsök­kentő hatása van, különösen osteoarthritihtn és rheumatoid arthrxtihtw szenvedő betegeknél.

Mire használjuk? Fájdalomcsökkentő hatású.

Hogyan hat? Ezek a növények egy kapszaicin nevű anyagot tartalmaznak. Ha a kapszaicint rendszeresen használjuk a test megfelelő részén, a P-anyag (egy neuropeptid, mely a fájdalomérzet közvetítéséért felelős) szintje csökken azon a helyen. Kutatások szerint, ha a P-anyag mennyisége csökken, akkor a test azon részén a fájdalom is mérséklődik. Ez magyarázza azt, hogy azok, akik sok erős paprikát fogyasztanak, egy idő után toleránsabbá válnak vele szemben.

Adagolás: A kapszaicin különböző hígításokban (0,025%-0,075%) létezik, melyet egy krémalaphoz adnak. Kövessük az alkalmazási utasításokat és türelemmel várjunk két-három hetet, hogy fájdalomcsökkentő hatást észlelhessünk.

Mire figyeljünk? Vigyázzunk, hogy szembe vagy nyílt sebre ne kerüljön, és mielőtt a bőrre kenjük, tegyünk egy kis próbát a túlérzékenység vizsgálatára. Biztosítsuk, hogy bőrünk ne legyen irritált már az alkalmazás előtt, és alaposan mossunk kezet használat után. Szájon át nagy dózisban történő alkalmazás esetén a kapszikum hányást, hasmenést, a gyomor nyugtalanságát okoz­hatja.

Ördögkarom (Harpagophytum procumbens):

Az ördögkarom az európai országokban népszerű a köszvény, arthri­tis és rheumatoid arthritis kezelésében. Egy német szaklap­ban közöltek szerint az ördögkarom izomfájdalmak esetében is hasznos lehet. Ez a tanulmány 63 embert vizsgált izomfeszüléssel, hát- és nyaki fájdalmakkal. Az eredmények megerősítették, hogy az ördögkarom csökkentette a fájdal­mat a placebót szedő csoporthoz képest. Mire használjuk? Izom- és lágyszöveti fájdalmak csilla­pítására. A német szakhatóság jóváhagyta az ördögkarom használatát degeneratív betegségeknél, melyek a csont- és izomrendszert érintik (artrhritis, gerincfájdalom).

Hogyan hat? Az ördögkarom gyökerében levő egyes alkotóelemek (a glikozidák egy csoportja, az úgynevezett harpagozidák) valószínűleg csökkentik a gyulladásos prosztaglandinok ter­melődését, mely a fájdalom és a gyulladás csökkenéséhez vezet.

Adagolás: Kapható kapszula, tinktúra, kivonat és szárított gyökér (teák készítéséhez) formában. Kövessük a csomagolá­son lévő utasításokat!

Mire figyeljünk? Bár az ördögkarom biztonságosnak tűnik, kerüljük terhesség, szoptatás vagy véralvadásgátlók szedése mellett. Néhányan gyomor-bélrendszeri panaszokról is beszámoltak szedése mellett, ezért kerüljük el, ha fekélyünk van.

Őszi margitvirág (Tanacetum parthenium):

Régebben fejfájás és melankólia gyógyítására használták. Már a görög-­római idők óta gyógymódként használták menstruációs görcsök esetén. Tanetin nevű anyagot tartalmaz, mely csökkenti a gyulladást.

Mire használjuk? Fájdalomcsillapításra és gyulladáscsök­kentésre.

Hogyan hat? Egy 1995-ben megjelent tanulmány szerint hasonlóan hat, mint a fehérfűzfa-kéreg, azaz csökkenti a proszta-glandinszintet, ezáltal csökkenti a fájdalmat és a gyulladást. Más tanulmányok szerint az őszi margitvirág kivonata csök­kenti a szervezet prosztaglandintermelését akár 88%-ban.

Adagolás: Legjobb, ha a levelekből készített kapszula, tabletta, por vagy tea formájában használjuk. Vegyünk be 50 mg szárított növényt pl. kapszula formájában naponta, vagy kövessük a csomagolás utasításait. A margitvirág viszonylag biztonságos, de azok, akik valamilyen véralvadási zavarban szenvednek, használat előtt beszéljenek orvosukkal. Nem biztonságos terhes és szoptató nők, illetve pollenallergiában szenvedők számára.

Gyömbér (Zingiber officináié):

A gyömbért a történelem folyamán mindig is használták ízületi gyulladás és más beteg­ségek esetén, mint fájdalomcsillapítót. Egy 200l-es tanul­mány szerint a gyökér kivonata éppen olyan hatékonynak bizonyult, mint a hagyományos fájdalomcsillapítók. A ku­tatók a hatást 250 osteoarthritises betegen vizsgálták, 6 hétig naponta kétszer 255 mg gyömbért adva nekik. A betegek egy része placebót kapott. Azok, akik a gyömbértablettát kapták, 2/3 részben számoltak be fájdalomcsökkenésről.

Mire használjuk? Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító.

Hogyan hat? Mai tudásunk szerint a gyömbér gátolja a gyulladás kialakulásában részt vevő anyagokat.

Adagolás: Legjobb a szárított formák (por, kapszula, tea) használata. A legtöbb tanulmányban napi 1 grammot használtak, kövesse ezt, a használati utasítást vagy, ahogy szüksége van rá.

Mire figyeljünk? Jelenleg semmilyen mellékhatása nem is­mert, de az epeköves betegeknek nem tanácsos szedni a gerincpanaszok terápiájában.

Orbáncfű (Hipericum perforatum):

A depresszió tünetei­nek csökkentésében használatos. Több mint 20 millió né­met szedi naponta, és már egészen elterjedt az USA-ban is.

Mire használjuk? Enyhe depresszió, szorongás, alvási za­varok esetén.

Hogyan hat? Aktív hatóanyaga a hipericin, ami úgy tűnik, hogy több neurotranszmitter – szerotonin, epinefrin, dopamin -hatását is befolyásolja. A Prozac ugyanezekre az anyagokra hat. Az orbáncfű segíti az alvást, mivel hatóanyaga növeli az agy éjszakai melatoninkibocsátást. A melatonin a szervezet által termelt hormon, mely befolyásolja az alvás-ébrenlét napi ritumusát, az úgynevezett cirkadián ritumust, és magát az alvást.

Adagolás. Az elfogadott dózis 300 mg napjában háromszor (a kivonat egységesen 0,3% hipericint tartalmaz).

Mire figyeljünk? Okozhat gyógyszerekkel kölcsönhatásokat, különösen, ha szelektív szerotoninújrafelvétel-gátlókkal szed­jük együtt. Mivel fényérzékennyé teheti a bőrt és a szemet, sze­dése alatt kerüljük az erős napfényt.

A depresszió jelei

Ha az alább felsoroltak közül kettő vagy több tünet is illik Önre, keresse fel kezelőorvosát.

A depresszióra van segítség gyógyszeres kezelés vagy tanácsadás formájában:

 • jelentős fogyás vagy hízás
 • jelentős változás az étvágyban (csökkenés vagy növekedés)
 • változás az alvási szokásokban
 • nyugtalanság
 • fáradékonyság, enerváltság
 • indokolatlan feleslegességérzés, bűntudatérzés
 • csökkent koncentrálóképesség
 • határozatlanság, döntésképtelenség
 • visszatérő öngyilkossági vagy halál körüli gondolatok

Nagy csalán (Urtica dioica):

A csalán Németországban évek óta használatos, mint az arthritis egyik biztonságos kezelési módja. Egy 2000-ben megjelent tanulmány szerint a csalán nemcsak jelentősen csökkenti a fájdalmat, hanem ez a csök­kent fájdalomérzet a kezelés teljes időtartama alatt meg is marad. A család szerotonint és hisztamint tartalmaz, mindkét neurotranszmitter befolyásolja a fájda­lomérzést és a fájdalom továbbítását az idegvégződéseknél.

Mire használjuk? Elsősorban ízületi gyulladás esetében fáj­dalomcsökkentő.

Hogyan hat? A csalán sokféle természetes anyagot tartal­maz, melyek csökkentik a fájdalmat, a gyulladást és az azzal járó szöveti duzzanatot. Ezek az anyagok lelassítják azoknak az enzimeknek a működését, amelyek a gyulladásos folyamato­kért felelősek (ciklooxigenáz, lipooxigenáz).

Adagolás: Kapható tinktúra, szárított levelek és szár vagy kapszula formájában; kövessük a betegtájékoztatót.

Mire figyeljünk? Nagy mennyiségű csalán fogyasztása a gyo­mor irritációját, székrekedést, esetleg a bőr égő érzését okoz­hatja. Pollenallergiások kerüljék.

Kurkuma (Curcuma longa):

A kurkumának erős gyulladáscsökkentő hatású összetevője a kurkumin, amely az indiai curry és az amerikai mustár sárga színéért is felelős. A kurkuma a gyömbérfélék családjába tartozik, valószínű­leg Indiából származik. Maga a növény hatásosabb, mint az izolált kurkumin.

Mire használjuk? Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító.

Hogyan hat? Ügy véljük, hogy a kurkuma hasonlóan hat, mint a COX-2-inhibitoro, azaz a hisztaminszint csökkentése és feltehetően a mellékvesében történő természetes kortizontermelés növelése révén csökkenti a gyulladásos folyamatokat.

Adagolás: Napi 400-600 mg kurkumakivonat ajánlatos naponta háromszor (tabletta vagy kapszula formájában) vagy a betegtájékoztató szerint. A címkén standardizált formában kurkumakivonat vagy kurkumin szerepel.

Mire figyeljünk? Az emésztőrendszer problémáit okozhatja. Ha véralvadásgátló gyógyszereket, az immunrendszert gyen­gítő gyógyszereket vagy nemszteroid gyulladáscsökkentőket szedünk, kerüljük a kurkumát.

Fehér fűzfa kérge (Salix alba):

Egy másik természetes megoldás krónikus hátfájdalmakra. A fehérfűzfa-kéreg gaz­dag szalicinben és egyéb szalicilátokban, amelyek szerkezete hasonlít az aszpirinre (acetil-szalicilsav).

Mire használjuk? Gyulladáscsökkentő, fájdalom- és lázcsillapító.

Hogyan hat? A szalicilsav gátolja a gyulladást, amely a szervezet válasza a sérülésekre és betegségekre. Egy angol tanulmány­ban kutatók összehasonlították a fehérfűzfa-kéreg és egy COX-2-gátló szer hatását. Mindkét csoportban csökkent a fájdalom, így a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy bár nem volt ér­demi különbség a két kezelés hatékonysága között a használt dó­zisokban, azonban a fehérfűzfa-kéreg kb. 40%-kal olcsóbb volt.

Adagolás: Kövessük a betegtájékoztatót!

Mire figyeljünk? A fehérfűzfa-kéreg hasonló hatású, mint az aszpirin, így véralvadásgátlással és gyomor-bélrendszeri panaszokkal is kell számolnunk. Ne szedjük együtt aszpirinnel vagy más nemszteroid gyulladásgátlóval!

Készítsünk borogatást!

A puha, nedves gézlapokból vagy más textilanyagból készült borogatást felmelegítve helyezzük a testfelszínre, hogy a vérátáramlást növeljük és a fájdalmat csökkentsük. Hátfájdalmunkra készít­hetünk pakolást úgy, hogy az apróra vágott gyógynövényekből készült pépet, amit előtte kissé megfőztünk és összetörtünk, géz­lapok közé helyezzük.

Néhányan úgy találják, hogy egy semleges hőmérsékletű agyagpakolásnak jótékony hatása van a gyulladt szövetekre, csökkentve a fájdalmat és a duzzanatot (alkalmazása előtt bizonyosodjunk meg arról, hogy a bőr nem túlérzékeny-e erre). Tegyünk fekete nadálytövet (Symphytum officinale) is a pakolásba. Ez egy gyulladáscsökkentő gyógynövény, amely allantoint, az új sejtek képződését segítő anyagot tartalmaz.

Jegyezzük meg! Tegyük a langyos, nedves pakolást a fájdalmas területre, és hagyjuk ott, ameddig csak lehetséges. Ismételjük meg ezt napjában többször. A fekete nadálytövet ne fogyasszuk el és ne tegyük nyílt se­bekre, mert potenciálisan toxikus, mérgező. A pakolásokhoz szükséges anyagot és fekete nadálytövet minden gyógynö­vényboltban találunk.

Nyugtató hatású gyógynövények

Bármilyen típusú krónikus fájdalom zavarja is meg álmunkat, ébredéskor szorongunk és nyúzottnak érezzük magunkat. A következő gyógynövények hatékonyan segítenek abban, hogy megnyugodjunk anélkül, hogy úgy éreznénk, gyógyszerszedőkké váltunk.

Nyugtató növények:

 • Kamilla (Chamomilla recutita): megnyugtatja a központi idegrendszert és erősíti az immunműködéseket. Segíti a relaxációt, minőségileg jobb alvást biztosít, de használható ide­gesség, gyomorgörcsök és menstruációs görcsök enyhítésére is. A kamillát használhatjuk, mint szárított készítményt, és tea­ként is ihatjuk. Ha így készítjük, tartsuk a teafiltert 5-10 percig forró vízben, és fogyasszunk a teából 3-4-szer naponta. Ha parlagfű-allergiánk van, a kamilla súlyosbíthatja tüneteinket!
 • Golgotavirág (Passiflora incarnata): hatékony nyugtató, görcsoldó és enyhe fájdalomcsillapító hatású. Segít megszüntetni a stresszt, az álmatlanságot és a szorongást. Egy 2001-ben megjelent tanulmány szerint csökkentheti az izomfeszülést, ami fontos a gerincpanaszokkal küzdőknek. A golgotavirág tinktúra, gyümölcs, szárított vagy friss le­velek és kapszula formájában kapható. Kapszulák esetén kövessük a betegtájékoztatót. Ne szedjük együtt receptre kapható nyugtatókkal, és terhes vagy szoptató nők egyál­talán ne használják!
 • Macskagyökér (Valeriana officinalis) A macskagyökér nyugtató hatása révén hasznos az álmatlanság kezelésében, különösen az elalvási időt csökkenti. Mivel enyhe nyugtatóként is ismert, a német szakhatóság állásfoglalása szerint biztonságosan használható az idegrendszeri alapon kiala­kult alvászavarok kezelésében. A receptre vagy recept nélkül kapható hasonló hatású gyógyszerekkel ellentétben a macskagyökérhez nem lehet hozzászokni, és nem okoz másnaposságszerű állapotot sem.

Kapszula, tinktúra és szárított virág formájában kapható

Alvást javító és álmatlanságot csökkentő hatás céljából a szokásos adag tabletta formájában 300-900 mg lefekvés előtt beszedve. Stressz és szorongás oldására az ajánlott dózis 50-100 mg napjában 2-3-szor. Ne szedjük együtt alkohollal, egyes antihisztaminokkal, izomlazítókkal, pszichotrop szerekkel, nyugtatókkal, barbiturátokkal és narkotikumokkal!

Recept nélkül kapható táplálékkiegészítők

A gyógynövénykészítményeken kívül többfajta olyan táplálékkiegészítő is létezik, amelyik hasznos lehet a gerincfájdal­mak mérséklésében. Lássunk ezek közül néhányat!

Glükozamin

A glükozamin egy természetes aminocukor, amelyre szükség van az emberi ízületekben és kötőszövetekben. Feladata az ízületek nedvességének fenntartása, a porchelyreállító mechanizmusok stimulálása és a porclebontó mechanizmusok las­sítása. Egy tanulmányban a glükozamint az ibuprofennel hason­lították össze. Kezdetben a fájdalom ibuprofennel gyorsabban csökkent (3 x 400 mg/nap), mint glükozaminnal (3 x 500 mg/ nap).

Mégis, négy hét elteltével a tünetek csökkenése egyenlő volt a két kezelésnél. Ez különösen jó hír azoknak a férfiaknak és nőknek, akiknek gerincfájdalmát arthritis okozza vagy aszpirinre érzékenyek, továbbá azoknak, akik allergia vagy gyomor-bél­rendszeri panaszok miatt egyáltalán nem tudnak nemszteroid gyulladáscsökkentőket szedni.

Kondroitin-szulfát

A kondroitin-szulfát egy másik népszerű, recept nélkül kap­ható táplálékkiegészítő, melyet sok ember sikerrel használ az osteoarthritis tüneteinek enyhítésére. Mint tudjuk, az osteoarthritis az egyik leggyakoribb oka a gerincfájdalomnak.

Mai tudásunk szerint a kondroitin adja a porc szilárdságát és ellenálló képességét

Amíg a glükozamin tengeri állatok héjából származik, addig a kondroitin általában szarvasmarhák porcszövetéből készül. Néhány tanulmány azt mutatja, hogy a kondroitin jelentősen csökkenti az ízületi eredetű fájdalmat és növeli az általános mozgásképességet. A glükozaminhoz hasonlóan a kondroitin-szulfáttal is biztonságosan és hatékonyan kezelhetők az ízületi gyulladás tünetei.

A kondroitin kapszula és tabletta formájában kapható. Bár hosszú távon biztonságos voltukat még nem vizsgálták, sem a glükozamin, sem a kondroitin-szulfát nem okozott soha semmilyen mellékhatást. A kutatók még nem tudják, vajon szüksé­ges-e mind a két szert szedni, vagy az egyik magában is elég hatékony. Nincsenek olyan kutatások, amelyek azt mutatnák, hogy mind a két szer szedése szükséges, bár a szerek gyártói gyakran keverik a két anyagot a recept nélkül kapható fájda­lomcsökkentő készítményekben. Arra sincsenek adatok, hogy a két szer nemszteroid gyulladásgátlókkal vagy más újabb gyógy­szerekkel történő kombinációja megfelelően biztonságos-e.

SAMe (S-adenozil-metionin)

A SAMe természetesen is előforduló alkotórésze a szerve­zetnek. A depresszió és fájdalom kezelésére már több mint 20 éve használják Európában táplálékkiegészítő formájában. Az Egyesült Államokban a kutatók a SAMe depresszióra, májbetegségekre és osteoarthritisre kifejtett hatását vizsgál­ták. Ügy tűnik, hogy befolyásol néhány kémiai folyamatot, pl. a hormonok és egyes neurotranszmitterek – szerotonin, melatonin, dopamin, adrenalin – szabályozását. Ezek mind olyan anyagok, amelyek felelősek a hangulatunkért.

Kutatási eredmények! Egy legújabb tudományos eredmény szerint a SAMe ugyanolyan hatékony, mint a nemszteroid gyulladásgátlók az osteoarthritis okozta fájdalmak kezelésében. Szintén ebben a tanulmányban kutatók azt találták, összehasonlítva a placebóval, hogy a SAMe-val történő kezelés a Hamilton-skála szerint kb. 6 pontot javított 3 hét alatt a betegek állapotán. Ez a javulás mind statisztikailag, mind klinikailag jelentős. Más, előzetes eredmények is azt mutatják, hogy a SAMe nagyon ígéretes anyag, mivel nemcsak gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, hanem a szövetek regenerálódását elősegítő tulajdonságai is vannak.

Ha Ön nem tud nemszteroid gyulladáscsökkentőket szed­ni, megfontolandó krónikus gerincfájdalmak esetén a SAMe szedése. Esetleg megpróbálható a SAMe depresszió kezelésére is. A legtöbb tanulmány azt mutatja, hogy a SAMe antidepresszánsként is hatásosan használható, mivel az eredmények gyorsan, már egy héten belül jelentkeznek. Más antidepresszáns gyógyszerek hatásának kifejlődéséhez akár négy hét is szükséges lehet.

Hasonlóan más táplálékkiegészítőkhöz, az adagolást il­letően kövessük a betegtájékoztató utasításait. Míg egy 400 mg-os tabletta segíthet csökkenteni a gerincfájdalmakat, ad­dig az antidepresszáns hatás kifejtéséhez akár naponta 1600 mg-ra is szükség lehet, ez azonban már meglehetősen költséges.

Vigyázat! Ha más gyógyszert is szedünk, beszéljünk orvosunkkal mi­előtt elkezdjük ennek a táplálékkiegészítőnek a szedését. Soha ne szedjük együtt a SAMe-t monoamin-oxidáz (MAO) -gát­lókkal!

5-HTP (5-hidroxi-triptofán)

Az 5-HTP növelni képes a szerotoninszintet, és befolyásolni tudja a hangulatot, az alvást és a fájdalmat. Az 5-HTP hatékonyan növeli a központi idegrendszer szerotonintermelését. A szerotoninszint szerepet játszik a depresszióban, a szorongásban, a fájdalomérzésben és az alvás szabályozásában. Egy 1998-ban megjelent tanulmányban a kutatók azt találták, hogy az 5-HTP-pótlás javítja a depresszió, a szorongás és az álmatlanság tüneteit, valamint fibromyalgiás betegeknél csökkenti a szomatikus fájdalmat.

Vigyázat! Az 5-HTP-vel kapcsolatban is kövessük a betegtájékoztató utasításait!

Esszenciális zsírsavak

Az esszenciális zsírsavak elengedhetetlenek az immunrendszer működéséhez, mivel segítik a prosztaglandinok termelő­dését, ezek pedig a gyulladásos folyamatokért felelősek. Az esszenciális zsírsavak megtalálhatók omega-3-(halolaj) és oega-6-(linóién- és gamma-linolén-sav) tartalmú olajok­ban. Ez utóbbiak növényi olajok, például fekete ribiszkéből és kankalinból származnak.

Régebben a halolajokban található omega-3-zsírsavakat főként rheumatoid ar­thritis kezelésére használták, mivel ez a betegség elsősorban a gyulladásos folyamatokon alapszik, ezeknek a zsírsavaknak pedig jelentős gyulladáscsökkentő hatásuk van.

Ma már tudjuk, hogy más krónikus fájdalmakban is jelentős szerepet játszik a gyulladás, ezért ezek a zsírsavak itt is hasznosak lehetnek.

Kutatási eredmények! Né­hány új kutatási eredmény szerint az omega-3-zsírsavak csök­kenthetik a depresszió tüneteit is. Egy 2002-ben megjelent ta­nulmányban angol kutatók arról számolnak be, hogy azok a depressziós betegek, akik 12 héten át napi 1 gramm ómega-3- zsírsavat kaptak, tüneteik – szomorúság, szorongás, alvászavarok-jelentős csökkenését jelezték. Több kutatás lenne szük­séges, hogy ezt az összefüggést tényként kezelhessük, azonban az előzetes eredmények biztatóak.
Jegyezzük meg! Fontos ezekkel a zsírsavakkal kapcsolatban, hogy csak a gyógyszeres alapkezelés kiegészíté­seként használhatók, nem pedig annak helyettesítőjeként. Ha a címkén előírt dózisban használjuk őket, nincsenek komoly mellékhatásaik. A zsírsavak segítenek a szervezetnek olyan anya­gokat képezni, melyek csökkentik a gyulladásos folyamatokat.

Azok a vegetáriánusok, akik hasonlóan jó gyulladáscsök­kentő hatást szeretnék elérni, használjanak feketeribiszke-olajat, lenmagot vagy lenmagolajat, esetleg kankalinolajat, mindegyik gazdag gamma-linolén-savban, és számos véralvadásgátló anyagot is tartalmaz. A lenmagolaj több omega-3-zsírsavat tartalmaz, mint bármilyen más növényi eredetű anyag. Tulajdonképpen 1 gramm lenmag kétszer annyi omega-3-tartalommal rendelkezik, mint 1 gramm halolaj. Kipróbálható az algákból készült ómega-3-táplálékkiegészítő is. Az olajos magvakban szintén vannak omega-3-zsírsavak.

Figyelem! Léteznek bizonyos tapasztalatok arra vonatkozó­an, hogy a nagy mennyiségű halolajkapszula fogyasztása eset­leg belső vérzéseket okozhat, különösen akkor, ha aszpirinnel vagy más nemszteroid gyulladásgátlóval szedjük együtt őket.

Almasav

Az almasav, amely a mindennapi táplálékból származik, kulcsszerepet játszik az energiatermelésben, különösen az ízületi gyulladásos betegek számára. Számos kísérlet során a különbö­ző típusú arthritises betegek almasavat kapnak, és 48 órán belül majdnem mindenki fájdalomcsökkenésről számol be. Ha megszűnik az almasav adagolása 48 órára, az elért javulás is vissza­fejlődik.

Bromelain

Ez a természetes fehérjebontó enzim az ananászban (Ananas comosus) található meg. A szervezetben gyulladáscsökkentő hatású, és segíthet csökkenteni a gerincfájdalmat, ízületi gyulladást és a fibromyalgias. Néhány nem kontrollált tanulmány­ban a bromelain csökkentette a rheumatoid arthritises betegek panaszait, úgymint a fájdalmat és ízületi duzzanatot.

Mivel a bromelain felgyorsítja a kisebb-nagyobb zúzódások utáni gyó­gyulási folyamatot és feloldja a sérült szövetekben keletkező hegeket, rendkívül hasznos lehet azoknak, akik gyakran szen­vednek ínhüvelygyulladásban vagy más, sport által okozott sérülésben (pl. teniszkönyök). A bromelain a szervezetben gá­tolja bizonyos gyulladásban szerepet játszó anyagok felszaba­dulását. Kapszula vagy tabletta formájában kapható.

Flavonoidok

A flavonoidok olyan kémiai anyagok, amelyek széles körben elterjedtek a növényvilágban. A flavonoidszármazékok egyik csoportja, a bioflavonoidok jelentős gyulladáscsökkentő tulajdonsággal rendelkeznek, többek között gátolják a foszforipá-zoknak egy olyan speciális típusát, amely a gyulladásos folya­matokban játszik szerepet.

Kutatási eredmények! Egy 1999-ben megjelent tanulmány­ban a kutatók azonosítottak egy bioflavonoidot a páfrányfenyő (Ginko Biloba) levelében, melyet gingketinnek neveztek el, és amely jelentősen csökkentette az arachidonsav és néhány ebből származó anyag felszabadulását. Ezek az adatok azt sugallják, hogy a gingketin hatékony gyulladáscsökkentő anyag.

A fenti tanulmányban kutatók laboratóriumi patkányok­nál ízületi gyulladást hoztak létre, majd vagy gingketinnel vagy prednizolonnal, ezzel a szájon át szedhető kortikoszteroiddal kezelték őket azért, hogy csökkentsék a gyulladást. A gyulladás jelentősen csökkent a gingketininjekciók után, azonban a szájon át történő alkalmazás után nem. A patká­nyok szerveinek súlyát és az állatok testsúlyát is összehasonlí­tották a gingketin- és a prednizolonkezelés mellett.

Kutatási eredmények! Az eredmé­nyek azt mutatták, hogy a prednizolonnal kezelt patkányok csecsemőmirigyének és lépének súlya csökkent, azonban a gingketinnel kezelteké nem. A kutatók úgy gondolják, hogy a gingketin gyulladáscsökkentő hatásmechanizmusa különbö­zik a prednizolonétól. Egy másik vizsgálat szerint a gingketin­nek fájdalomcsökkentő hatása is van.

Kezdetben próbáljunk ki naponta 3-szor 500 mg flavonoidot, például quercetint szedni. Ez az anyag egy vízoldékony flavonoid, amely táplálékkiegészítő formájában elérhető bármely bioboltban, és megtalálható többek között a vörösborban, a zöld teában, a hagymában, az almában és a leveles zöldségekben. A quercetin jelentős antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, ezáltal képes megvédeni a sejteket és az ereket a szabad gyökök károsító hatásától.

A fájdalom és a gyulladás csökkentése

Omega-6-zsírsavakat tartalmazó növényi olajokból – mint pl. napraforgó- és kukoricaolaj – ne vegyünk magunkhoz többet napi 1 evőkanál, ugyanis ezek fokozhatják a gyulladásos folyamatokat. Ez különösen fontos akkor, ha szervezetünkben bármilyen típusú gyulladás zajlik.

Esszenciális olajok és bedörzsölők

Néhány gyógynövény akkor fejti ki legjobban fájdalomcsökkentő hatását, ha bedörzsöljük a fájdalmas ízületekbe vagy izmokba. Most következzenek azok a legnépszerűbb növényi eredetű ke­nőcsök, melyeket ajánlok betegeimnek. Ezek mindegyike meg­található a gyógynövényüzletekben és drogériákban.

Árnika (Arnica montana)

Az árnika százszorszépszerű hegyi virág, amely szeszkviterpén-laktont, aktív gyulladás- és fájdalomcsökkentő hatású anyagot tartalmaz. Krém vagy tinktúra formájában az árnika gyulladás- és fájdalomcsökkentő különböző fájdalmak és zú­zódások esetében.

Jegyezzük meg! Dörzsöljük be az árnikatinktúrát a fájdalmas terület bőrébe, de csak akkor, ha maga a bőrfelület nem sérült. Az árnika néhány embernél bőrpírt okozhat, és soha nem szabad szájon át szedni, ugyanis növelheti a vérnyomást és károsíthatja a szívizmot.

A Cayenne-borsból készült kenőcs például hatékony szer izomspazmusok, tenziós típusú fejfájások, osteoarthritis, rheumatoid arthritis, fibromyalgia és háti vagy nyaki fájdalmak ese­tén. Szintén kiterjedten használatos övsömör és sebészi hegek okozta fájdalmak oldására.

A kapszaicin átmenetileg fokozza a P-anyag felszabadulását az idegekben.

Ez kezdetben fájdalomhoz és égő érzéshez vezet, de az ismételt alkalmazások csökken­tik a P-anyag mennyiségét, ami korlátozza az idegek érzéseket közvetítő képességét, így csökken a fájdalom. Legjobb, ha el­dobható kesztyűt használunk a napi 3-4-szeri kezelések során.

Jegyezzük meg! Ha nedvesség éri a területet, az égő érzés csak rosszabb lesz. Jól mossuk meg kezünket a krém használata után, és kerüljük el a krém orrba, szembe, szájba vagy intim testrészekre kerülését.

Számos kapszaicintartalmú krém kapható recept nélkül a legtöbb gyógyszertárban és bioboltban (pl. Inno Rheuma Forte krém).

A vietnami balzsam csökkenti a fájdalmat

A vietnami balzsam természetes eredetű termék, mely sok betegnek segít megszabadulni gerincfájdalmaitól. Ez a hagyomá­nyos ázsiai gyógyszer tele van aromás növényi kivonatokkal – mentollal, eugenollal, szineollal, fahéjjal és kámforral. Dör­zsöljük be a vietnami balzsamot a fájdalmas területre, és az enyhébb fájdalmak perceken belül megszűnnek.

Váljunk szakértőjévé a kiegészítő és alternatív gyógymódoknak

Beszéljen orvosával ezeknek a gyógymódoknak az elő­nyeiről és kockázatairól, és értékelje ezeket a tényezőket a gerincproblémája és általános egészségi állapota függvényében.

A választott módszer feleljen meg a következő két követel­ménynek:

 • A módszer használatával jobban érezzük magunkat,
 • A választott módszer semmilyen módon nem hat ránk negatív módon.

Lehetséges gyógynövény-gyógyszer kölcsönhatások

Figyelem! Egyes gyógynövények és gyógyszerek komoly kölcsönhatásba léphetnek egymással. Nézze meg figyelmesen az alábbi táblázatot:

GyógynövényGyógyszerEredmény
ÉdesgyökérVérnyomáscsökkentőkMagas vérnyomás
Fokhagyma, páfrányfenyőAszpirinVérzések
OrbáncfűAntidepresszánsokSzerotonin-szindróma
MacskagyökérAlkohol, vényre kapható nyugtatókHatások fokozódása

Vissza a természetbe – javaslatok

 • Használjuk hátnaplónkat, és írjuk fel az összes természetes táplálékkiegészítőt, amit szedünk. Kérdezzük meg orvosunkat ezekről, hogy elkerüljük a gyógynövény-gyógyszer kölcsönhatásokat.
 • Tekintsük át azokat a gyógynövényeket, amelyek képesek csökkenteni a gerincfájdalmat. Próbáljuk ki egynek a szedését, miután beszéltünk orvosunkkal. A szedés megkezdése előtt olvassuk el a figyelmeztetéseket, és kövessük a betegtájékoztató utasításait.
 • Lehetőleg olyan táplálékkiegészítőt vegyünk, amelyet elláttak valamilyen minőségbiztosítási címkével. Ez azt jelenti, hogy az adott szervezet tanúsítja az alapanyagok, a termék és a gyártási folyamat megfelelő minőségét. Bár a termé­szetes táplálékkiegészítőkre vonatkozóan nincsenek részle­tes jogszabályok, ha egy nagy márka termékeit választjuk, a jobb minőségnek nagyobb a valószínűsége.
 • A gyógynövények szájon át történő bevétele helyett részesítsük előnyben a bedörzsölőként vagy krémként kapható ter­mékeket a gyors fájdalomcsökkentés céljából. A kapszaicin-tartalmú krémek különösen hasznosak, és néhány kezelés után kiváló a fájdalomcsökkentő hatásuk. Kövessük mindig a betegtájékoztató utasításait. Használat után mossunk ala­posan kezet!

Még ha étrendünk teljesen kiegyensúlyozott is, néhány természetes táplálékkiegészítő – mint a flavonoidok, egyes enzimek (bromelain) vagy a hal- és lenolajban található omega-3-zsírsav – segíthet csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat.

Ha gerincfájdalmunk álmatlanságot és esetleg szorongást is okoz, próbáljuk ki a macskagyökeret. Mielőtt bármilyen új gyógyszert vagy gyógynövényt kezd el szedni, beszéljen orvosával azért, hogy a veszélyes kölcsön­hatásokat el tudja kerülni.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.