Gyermekbetegségek

Rickettsiózis tünetei

Dél-Európában (Olaszország, Franciaor­szág, Spanyolország) elterjedt, lázzal és bőrkiütéssel járó betegség. Az utóbbi években egyre gyakoribb, mert a kullan­csok és más, a kutyákban lévő élősködők terjesztik. Ezért nagyon fontos, hogy a ház körül tartott kutya rendszeres állatorvosi ellenőrzés alatt álljon, és élősködők ellen kezeljék, különösen a nyári hónapok alatt.

Rickettsiózis

Okai

A rickettsiák családjába tartozó apró bacilus okozza, amelyet a kutyákban lévő kullancsok terjesztenek.

Tünetek

A kullancscsípés után néhány perccel a rickettsiák gyorsan elszaporodnak a vérben, elárasztják a vérerek falának izomsejtjeit és gyulladást okoznak. Növelik a kapillárisok átjárha­tóságát, ezzel elhalásukat idézik elő és bevérzések alakulnak ki a bőrön. A láz lappangási ideje 5-7 nap.

Diagnózis

A kórtörténet alapján (az ezt megelőző kullancscsípés) és a laborató­riumi tesztek alapján, amelyek kimutatják a vérben a mikroorganizmusokat.

Terápia

Antibiotikummal (tetraciclin és cloramfenicol) kezelik, hatékonysága a megfelelő adagolástól függ. A betegsé­get követő öt napon belül el kell kezdeni beadni. Mindenképpen kizárólag orvosi felügyelet mellett szedhető.

A rickettsiózis tünetei

(Ábra fent.) Magas láz, fejfájás, bőrkiütések, foltok, időnként hólyagocskák jelennek meg a kézen és a lábfejen kis bevérzések a bőr alatt a kullancscsípés környékén gyakran feketés folt látható.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.