Fájdalom enyhítése

Scleroderma tünetei és okai

Tünetek

  • Az ujjak és a kéz duzzanata, valamint hűvössége, melyet a kéz, az alkar és az arc bőrének fájdalmas zsugorodása és megvastagodása követ.
  • ízületi fájdalom, duzzanat és merevség, különösen az ujjaknál és a térdnél.
  • Izomfájdalom és gyengeség.
  • Egyéb problémák – szem- és szájszárazság, arcidegzsába, impotencia is társulhatnak hozzá.

Veszélyeztetett csoportok

A scleroderma (PSS) egy viszonylag ritka autoimmun betegség, melyben az immunrendszer megtámadja a test kötőszövetét alkotó fehérjét, a kollagént. Leggyakrabban a 35 és 55 év közötti nőket érinti. A PSS oka ismeretlen, de a legújabb vizsgálatok arra utalnak, hogy nőknél a terhesség után a vérbe jutó magzati sejtek esetenként kiválthatják az immunrendszer támadását a szervezet saját fehérjéje ellen. Más vizsgálatok a sclerodermát bizonyos vegyi anyagokkal, mint például a vinil-kloriddal vagy az epoxigyantákkal hozták kapcsolatba.

Kialakulása

A scleroderma jellegzetesen a Raynaud-jelenséggel kezdődik, vagyis a verőerek összehúzódása a keringés megszűnését okozza a kéz- és lábujjakban. Ez bizsergést, zsibbadást és hűvösséget eredményez, amelyet az ujjak, a kéz és az egyéb érintett testrészek duzzanata követ. A bőr fájdalmasan feszül, vastaggá és szárazzá válik. Lerakódások keletkezhetnek a bőrben, amelyek további ízületi merevséget hozhatnak létre. Kis vörös foltok alakulhatnak ki, amelyeket a hajszálerek tágulata okoz.

Jelentkező tünetek

Az ujjak, a térd és más ízületek is fájdalmassá, duzzadttá és merevvé válhatnak. Az ínmegvastagodások izomgyengeséghez és fájdalomhoz vezethetnek. Az arcot érintő scleroderma szem- és szájszárazságot okoz, és idegfájdalmat (trigeminus neuralgia) vált ki. A PSS tünetei aszerint változnak, mely szerveket érint a betegség. Az emésztőrendszeri panaszok, a súlyos gyomorégés, a puffadás és a hasi fájdalom általánosak. A légszomj, az idült, száraz köhögés, a mellkasi fájdalom, a rendszertelen szívverés és az alsó végtagok dagadása a tüdő és a szív érintettségére utal. Átterjedése a vesére magas vérnyomást, csökkent vizeletürítést és veseelégtelenséget okozhat.

Jegyezzük meg! A scleroderma lefolyása nagymértékben változó. Gyakran kiújulnak, súlyosbodnak a tünetek, majd megint elmúlnak.

Forradalmi újdonságok

A csontvelő-( őssejt-) átültetés ígéretes megoldásnak tűnik a scleroderma bizonyos eseteiben. Az őssejteket, amelyekből a vérsejtek származnak, kiszűrik a beteg véréből. Ezt követően nagy dózisú kemoterápiás kezeléssel elpusztítják a beteg csontvelőjét, majd visszajuttatják a betegbe az őssejteket. A sejtek megtapadva gyorsan új immunsejteket képeznek. Egy vizsgálatban jelentős javulást tapasztaltak egyes sclerodermas betegeknél, akik átestek ilyen kezelésen.

Néhány tanulmányban leírták, hogy a daganat miatt sugárkezelésen átesett sclerodermas betegeknél emelkedett azoknak a szövődményeknek a gyakorisága, amelyek csak évek múltán jelentkeznek. Ennek oka ismeretlen, de sok onkológus nem vigyáz arra, hogy a sclerodermas személyeknek kerülniük kellene a sugárkezelést.

Mit tegyünk?

Minél előbb keressünk fel egy orvost. Az aszpirin, az ibuprofen és az egyéb gyulladás elleni gyógyszerek enyhíthetik a fájdalmat, az értágítók javíthatják a keringést. Tartózkodjunk a hidegtől, viseljünk kesztyűt hűvös időben, hogy kivédjük a Raynaud-jelenséget. Ha dohányzunk, szokjunk le, ugyanis ez tovább rontja a keringést, és súlyosbítja a tüneteket. Mindennap végezzünk óvatos tornagyakorlatokat, hogy ne „rozsdásodjanak be” ízületeink.

Ha gyomorégést tapasztalunk, együnk a nap folyamán kevesebbet többször, és az étkezést követően legalább két óráig kerüljük a lefekvést. Szedjünk savkötőket a panaszok megelőzése és enyhítése céljából. Ha a szánk száraz és ez nyelési problémát okoz, rágjuk meg jól az ételt, és kortyolgassunk vizet az étkezés folyamán. A vese védelme érdekében igyunk meg legalább nyolc-tíz pohár vizet naponta, tartózkodjunk a só fogyasztásától, és korlátozzuk a magas fehérjetartalmú ételek fogyasztását. A műkönny enyhíti a szemszárazság okozta kellemetlenségeket.

Kezelés

A sclerodermát jelenleg nem lehet meggyógyítani, így a kezelés a tünetek enyhítésére szorítkozik. A nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek (NSAID), mint például az aszpirin, az ibuprofen, a naproxen alkalmasak a fájdalom enyhítésére és a véráramlás fokozására.

Az immunrendszert gyengítő gyógyszerekkel történő agresszív kezeléssel (például a D-penicillaminnal vagy az azathioprinnel) egyes esetekben befolyásolni lehet a sclerodermát. Szteroidok is adhatók a szerveket érintő gyulladásra. Vízhajtók rendelhetők a vizenyő kezelésére. A Raynaud-tüneteket kalciumcsatorna blokkolókkal (nifedipin vagy diltiazem) és egyéb olyan gyógyszerekkel kezelik, amelyek tágítják az ereket.

Megelőzés

Nincs ismert módszer a scleroderma megelőzésére.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: Az esti kankalin olaja, a borágóolaj és az egyéb gyógynövénytermékek, amelyek gazdagok gamma-linolénsavban (GLA), csökkentik a gyulladást, és gátolják a véralvadást. A 250-550 mg GLA-t tartalmazó adagokról kimutatták, hogy egyes sclerodermas betegeknél enyhítik a tüneteket. Kerülni kell a bíbor kasvirág és a többi olyan gyógynövény használatát, amely fokozza az immunrendszer működését, mert ezek súlyosbíthatják a sclerodermát és az egyéb autoimmun kórfolyamatokat. Az aloe vera gél vagy testápoló jó hatású lehet a bőrszárazság csökkentésében.
  • Masszázskezelés: A masszázsterápia segít megőrizni a bőr rugalmasságát.
  • Táplálékkiegészítők: Az E-vitamin napi 800-1000 NE adagja csökkentheti a gyulladás okozta fájdalmat, és javítja a keringést. A többi hasznos táplálékkiegészítő közé tartozik az egészséges érfal számára szükséges C-vitamin 1000 mg-os és a bőr egészségét biztosító A-vitamin 10 000 NE-s adagja.
  • Gyógytorna: Intenzív gyógytorna szükséges az érintett ízületek merevedésének a megakadályozására és az izmok erejének a fenntartására. A gyógytornászok a gyakorlatokat egyénre szabottan, állapotuk súlyosságának függvényében állítják össze.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.