Fájdalom enyhítése

Melléküreg-gyulladás tünetei, kezelése és megelőzése

Tünetek

  • Az érintett melléküreg fölött érzékenység és duzzanat
  • Kényelmetlen teltség-, nyomás- vagy nehézségérzet az arcban és a szem mögött.
  • Orrdugulás vagy orrfolyás.
  • Előfordulhat bűzös, zöld vagy sárga orrváladék.
  • Fejfájás, rossz közérzet, esetleg láz.
  • Rossz szájszag és esetleg a felső fogak fájdalma.

Veszélyeztetett csoportok

A melléküreg-gyulladás (sinusitis) gyakori betegség. Három ember közül egynél élete során legalább egyszer kialakul. Különösen gyakori azoknál, akik gyakran náthásak, szénanáthásak. A kockázati tényezők közé tartozik az orrpolip (kicsi, jóindulatú nyálkahártya-kinövés az orrüregben), a megnagyobbodott orrmandula, az idült mandulagyulladás, az orrsövényferdülés, a rosszul kezelt cukorbetegség és az immunhiányos állapotok.

Kialakulása

A melléküregek levegővel telt üregek az arc csontjai között. Ide tartozik a homloküreg, az arcüreg és az orrmelléküreg. Csillószőrös hengerhámot tartalmazó nyálkahártya borítja őket. A csillók hullámmozgást végezve terelik a váladékot a melléküreg kivezetőnyílása felé. Heveny sinusitis akkor alakul ki, ha a nyálkahártya begyullad és megduzzad. Ez rendszerint influenza vagy nátha során történik. Ekkor a fokozottan termelődő váladék nem tud kiürülni.

Az eldugult melléküregekben baktériumok, főleg Haemophilus influenzae, streptococcus és staphylococcus szaporodhatnak el. Ritkán gombás fertőzés is kialakulhat. A melléküreg-gyulladás rendszerint az egyik oldali arcüreget érinti, de gyakran továbbterjed. Ha nem kezelik, a sinusitis idültté válhat, különösen allergiásoknál és cukorbetegeknél.

Mit tegyünk?

Igyunk legalább napi nyolc-tíz pohár folyadékot. A forró, gőzölgő húsleves különösen jól lazítja a váladékot, elősegíti az elzáródott melléküregek tisztulását.

A csípős, fűszeres ételek, így a chili, a torma és a fokhagyma szintén segít a melléküregek kitisztulásában. Átmeneti megkönnyebbülést ad, ha a homlokunkra meleg vizes borogatást teszünk, vagy forró zuhanyt veszünk. Kerüljük az alkohol fogyasztását, mert vizet von el a sejtektől, besűríti a váladékot. Ne dohányozzunk, kerüljük a dohányfüstöt és az egyéb irritáló gőzöket. A cigarettafüst akadályozza a csillók működését, és tovább súlyosbítja a gyulladást és a duzzanatot. Vannak orvosok, akik orrüregmosást javasolnak a szénanáthában és orrmelléküreg-gyulladásban szenvedő betegek számára.

Tipp! Töltsünk meg egy orrfecskendőt meleg, sós vízzel. Szívjuk fel az egyik orrlyukunkba, majd döntsük hátra fejünket, hogy a melléküregek feltöltődjenek. Ezután hajoljunk előre, és hagyjuk, hogy a folyadék kifolyjon. Ismételjük meg ugyanezt a másik orrlyukunkkal.

Kezelés

Gyógyszerelés

Az orrmelléküreg-gyulladás gyógyításának alapja az antibiotikumos kezelés. Az idült melléküreg-gyulladást szintén ezzel kezelik, de a kúra rendszerint több hétig tart. A gyulladás csökkentésére inhalálható kortikoszteroidot, a duzzanat csökkentésére rövid időre adrenalintartalmú orrsprayt vagy ephedrintartalmú gyógyszert írhatnak fel.

Figyelmeztetés!

A sinusitis életveszélyes formája a gombás fertőzés okozta melléküreg-gyulladás. Elhalt szövetdarabok halmozódhatnak fel a melléküregekben, s ha a fertőzés áttör a koponya belseje felé, rendkívül súlyos idegrendszeri tünetek lépnek fel. A maradandó agykárosodás, súlyos esetben a halál megelőzésére azonnali kezelésre van szükség gombaellenes szerrel, pl. amphotericin B-vel.

Műtét

Ha az idült vagy súlyos sinusitist gyógyszerekkel nem lehet meggyógyítani, műtétre lehet szükség. Az elzáródott üreget felnyitják, az elhalt szöveteket és a gennyet eltávolítják, levezetik a váladékot. A műtétet endoszkóppal is végezhetik; ennek segítségével a sebész mikrosebészeti módszerekkel tudja az elzáródott kivezetőnyílást feltárni és a melléküreget

Megelőzés

Megfázás vagy influenza esetén óvatosan fújjunk orrot, nehogy az orrváladékot a melléküregekbe erőltessük. Amikor érezzük a nátha közeledtét, vegyünk be kasvirágcseppeket, hogy lerövidítsük a megfázás idejét, és megelőzzük a szövődményeket, pl. a sinusitist. Használjunk párásító berendezést, különösen télen, hogy növeljük lakásunkban a száraz levegő páratartalmát. Az infravörös lámpa segít a letapadt váladék fellazításában.

Alternatív terápiák

  • Akupresszúra: A fájdalom enyhítésére helyezzük mutatóujj unkát a mindkét oldali orrüreg alsó részén található akupresszúra pontokra. Lélegezzünk mélyeket, és nyomjuk az ujjunkat felfelé kb. egy percig.
  • Aromaterápia: Az eukaliptusz-, borsmenta-, bazsalikom- vagy levendulaolaj belégzése segít kitisztítani az eldugult sinusokat. Adjunk néhány csepp olajat egy tál vagy egy lábas forró vízhez, majd lélegezzük be a gőzét.
  • Gyógynövénygyógyászat: A gyógynövénygyógyászok a kasvirág mellett kanadai-gyömbér-olajat javasolnak az immunrendszer erősítésére, és az orrmelléküreg-gyulladás megszüntetésére. A fokhagyma természetes antibiotikum – lehetőleg magát a növényt fogyasszuk, ne pedig kivonatát vagy az abból készült tablettát. Javasolt napi adagja fél gerezd nyersen vagy enyhén megsütve. Próbáljuk meg salátába, tésztaszószba vagy más ételbe keverten fogyasztani. Az ételek ízesítésére és fűszerezésére használt cayenne-i bors és tor-ma szintén elősegíti a melléküregek kitisztulását.
  • Homeopátia: A sinusitis kezelésére adott nagyszámú homeopátiás szer között szerepel az Euphrasia, a Kálium bichromicum, a Mercurius vivus, a Nátrium muriaticum és a Nux vomica. A szerek közül az aktuális tüneteknek megfelelően kell választani, meghatározó például, hogy milyen az orrváladék színe, s hogy hol jelentkezik a fájdalom.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.