Fájdalom enyhítése

Övsömör kialakulása, gyógyítása és megelőzése

Tünetek

  • Bizsergő, viszkető érzés és fájdalom az arc egyik oldalán.
  • Lehetséges az egyik arcfél bénulása, az ízérzékelés részleges elvesztése.
  • A fájdalom kezdetétől számított kettő-négy napon belül piros kiütések kifejlődése, fájdalmas, viszkető hólyagok képződése.

Veszélyeztetett csoportok

Övsömör bárkiben kifejlődhet, aki bárányhimlős volt. Mindkettőt ugyanaz a vírus okozza. Leggyakrabban idősebb korban fordul elő, különösen azoknál, akiknek legyengült az immunrendszere.

Kialakulása

A bárányhimlő elmúltával a varicella vírus nem tűnik el, hanem a gerincvelői dúcokban és az ötödik (háromosztatú) ideg dúcában lappang. Lehet, hogy soha többé nem okoz betegséget, de idős embereknél előfordul, hogy a vírus aktiválódik, és övsömört okoz.

A kiütés előtt fellépő fájdalom az érintett ideg lefutása mentén jelentkezik a test egyik oldalán, legtöbbször a törzsön. Ha azonban a vírus az ötös ideg valamelyik dúcában lappang, az övsömör az arcot érinti. Az arcot érintő betegség veszélyesebb a törzset érintőnél, mert ráterjedhet a szemre, a fülre és az agyhártyára, valamint minden olyan területre, amelyet ez az érzőideg lát el. Ha a homlokon vagy az orr körül fejlődik ki a betegség, a fertőzés ráterjedhet a szemre, és a látást is veszélyeztetheti.

A hólyagok több nap alatt alakulnak ki, majd fokozatosan tűnnek el. A fájdalom, a viszketés és a rossz közérzet hetekig tarthat. Az övsömör azoknál a legsúlyosabb, akiknek gyenge az immunrendszere. Náluk a kiütés nagyobb kiterjedésű, és a fertőzés akár a belső szervekre is átterjedhet. A legtöbb beteg néhány hét alatt felgyógyul, van azonban, akinél tartós, akár évekig is fennálló idegfájdalom marad vissza.

Mit tegyünk?

Ne vakarjuk ki a hólyagokat, mert azzal fokozzuk a bakteriális felülfertőződés veszélyét. Mossuk le gyakran az érintett felületet enyhe, antiszeptikus oldattal, öblítsük le alaposan, és szárítsuk meg. A bőrre rakott hideg borogatás enyhítheti a fájdalmat és a viszketést. Kalaminos testápoló oldat is jótékony hatású. A hólyagok leszáradását elősegíthetjük, ha 20%-os, bedörzsölésre használt alkoholba mártott gézpamaccsal tamponozzuk őket.

Legyünk azonban nagyon óvatosak, amikor a szem körüli bőrön alkalmazunk bármilyen anyagot. A gyógyulás elősegítésére és a hegesedés elkerülésére kenjünk két-három óránként E-vitaminos olajat és aloe vera kivonatot tartalmazó gélt a hólyagokra. A szembe szigorúan tilos bármit tenni vagy cseppenteni az orvos utasítása nélkül.

Jegyezzük meg! A vény nélkül kapható fájdalomcsillapítók általában csökkentik a fájdalmat. Ha azonban ezek nem elég erősek, írassunk fel kodeint, különösen, ha a fájdalomtól nem tudunk éjjel aludni.

Az övsömör nagyon le tudja gyöngíteni a beteget, különösen, ha általános állapota egyébként is rossz. Pihenjünk többet, és együnk naponta legalább ötször gyümölcsöt vagy zöldséget, hogy legyen elegendő C-vitamin a szervezetünkben, amely a bőrsérülés begyógyulásához és az ép immunrendszerhez szükséges.

Forradalmi újdonságok

Remények szerint az övsömör gyakorisága a töredékére fog csökkenni. Ez a bárányhimlő elleni védőoltás egyre szélesebb körű alkalmazásának köszönhető. Az oltással megelőzhető az övsömört okozó vírus bejutása a szervezetbe.

Figyelem! Az arcot érintő övsömör kifejlődése esetén mielőbb keressünk fel szemorvost. Az azonnali vírusellenes kezelés segít megelőzni a súlyosabb szövődményeket.

Kezelés

Egyes vírusellenes gyógyszerek – így az acyclovir, a famyclovir vagy a valacyclovir – meggyorsíthatják a gyógyulást, csökkenthetik a szemkárosodás kockázatát, és segíthetnek az övsömör utáni fájdalom megelőzésében. Szedésüket az övsömör korai stádiumában kell elkezdeni, majd hét napon át folytatni. Ha a betegség már a szemet is érinti, akkor egy kortikoszteroid-tartalmú szemkenőcsöt írnak fel pupillatágító gyógyszerrel együtt. Gyakori szemorvosi ellenőrzésre van szükség, hogy időben kimutassák az esetleges zöld hályogot (glaukómát).

Megelőzés

Nem ismert, hogyan lehetne megelőzni az övsömört azoknál, akik már voltak bárányhimlősek. Náluk a védőoltás már nem használ. A bárányhimlő elleni védőoltás nemcsak e gyakori gyermekbetegség kialakulását akadályozza meg, de egyúttal véd a felnőttkori övsömörtől is.

Alternatív terápiák

  • Akupunktúra: A kezelések enyhíthetik mind az aktív övsömörben, mind pedig az utána való időszakban fellépő fájdalmakat.
  • Kapszaicin: Ha a fájdalom a hólyagok begyógyulása után is fennmarad, kapszaicin-tartalmú kenőccsel esetleg enyhíthető. A kapszaicin az erős paprika csípősséget adó vegyület. Alkalmazása előtt bizonyosodjunk meg róla, hogy a hólyagok felülete már teljesen begyógyult. A kapszaicin soha nem használható sérült bőrfelületen vagy nyálkahártyán, sem a szem közelében.
  • Gyógynövénygyógyászat: A zöld teába vagy a kanadai gyömbérből, borsmentából vagy citromfűből készített teába mártott borogatás megnyugtatja a viszkető, fájdalmas hólyagokat.
  • Táplálékkiegészítők: Több vizsgálat szerint a nagy dózisban egy vagy két hétig szedett E-vitamin (napi 1200-1600 NE) lerövidítheti az övsömör lefolyását, és segíthet a betegség utáni fájdalom megelőzésében. Szedését azonban először beszéljük meg orvosunkkal. Különösen fontos ez abban az esetben, ha aszpirint vagy valamilyen egyéb véralvadásgátló hatású szert szedünk, vagy ha magas a vérnyomásunk.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.