Fájdalom enyhítése

Szeméremtesti fájdalom

Erre az állapotra (vulvodynia; ejtsd: vulvodínia) a szeméremtestnek – a hüvely nyí­lását körülvevő húsos területnek – az érintésre vagy nyomásra jelentkező égető vagy szúró fájdalma jellemző. Azt mondják, a nőknek akár 16 százaléka is érezheti ezt szex közben, tampon behelyezésekor, nőgyógyászati vizsgálat alatt vagy egyszerűen csak üléskor. Tényleges számuk ennél is nagyobb lehet, mivel a vulvodyniának nincsenek látható tünetei (bár a szeméremtest olykor vörösnek és duzzadtnak tűnik), és sok nő nem szívesen beszél róla orvosának. Az állapot bármelyik életkorban kialakulhat, jól­lehet, 18 és 25 év között a leggyakoribb.

A vulvodyniát nem könnyű diagnosztizálni, oka pedig továbbra is ismeretlen, noha valószínűleg összetett. Kialakulhat élesztőgomba-fer­tőzés, allergia, idegkárosodás, a medencefenék, a hát és/vagy a far ana­tómiai rendellenességei, sőt akár (például a menopauzára jellemző) hor­monális változások következtében is. A legfrissebb kutatások szerint a vulvodyniában szenvedő nőknél a szeméremtesti idegvégződések száma tízszer is nagyobb lehet az átlagosnál, s ez jelentős mértékben fölerősítheti már az egészen csekély fájdalmat okozó problémákat is. Nem meglepő, hogy az állapot gyakran okoz depressziót.

Jegyezzük meg! Ha az orvos kiderítette a fájdalom okát, hatékony kezelést javasolhat. Ám ön is sok mindent tehet a kellemetlen érzés enyhítéséért, bizonyos higiéniai változtatásoktól kezdve a lazább alsóneműk viseléséig.

Az első teendők

1. Forduljon specialistához!

„Az a legfontosabb, hogy menjen el nőgyógyászhoz, aki kiértékeli álla­potát, és meghatározza a kezelést – mondja dr. Andrea Rapkin szü­lész-nőgyógyász professzor, a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i Dávid Geffen Orvosi Kara Medencetáji Fájdalomklinikájának igazgatója. – A vulvodynia olyan, mint a fejfájás vagy a mellkasi fájdalom: többféle rend­ellenesség is közrejátszhat benne.”

2. Álljon le a szappanozással!

Amíg nem járt orvosnál, ne használjon szappant, fürdőolajat, krémet vagy intim dezodort a nemi szervei környékén, alsóneműjét pedig kímélő mosószerrel, öblítő nélkül mossa. A tisztálkodáshoz csak vizet használjon: ez enyhítheti a tüneteket.

3. Éjszakára vegyen be antihisztamint!

Ez mérsékelheti a viszketést, így ki tudj a aludni magát, ami mindig nagyon fontos a fájdalom elleni harcban.

Mit tehet az orvos?

Nőgyógyásza meg fogja vizsgálni, hogy kiderítse a fájdalom okát, s ellen­őrzi, nincs-e baktérium- vagy élesztőgomba-fertőzése. Kolposzkópos vizsgálatot is végezhet, ami a nemi szervek nagyítóval történő tanulmá­nyozását jelenti. Ha szükségesnek látja, biopszia is szóba jöhet, azaz kis szövetmintát vehet az elzsibbasztott nemi szervből. Az eredményektől függően az alábbi kezelések közül választhat. (Egyes orvosok megpró­bálják vényköteles gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel visszaszorítani a gyulladást, illetve görcsoldókat vagy izomlazítókat adnak az izomgörcsök ellen, amelyeknek szerepük lehet a fájdalomban.)

Triciklikus antidepresszánsok. Az olyan antidepresszánsok, mint az amitriptilin és a imipramin blokkolhatják a fájdalomjelzéseket, és a han­gulatot is javíthatják.

Ösztrogén. Egyes nőknél az ösztrogént tartalmazó hüvelykrémek is csökkenthetik a fájdalmat, talán azzal, hogy enyhítik a bőr alatti gyulla­dást. A hetente egy-két alkalommal a hüvelybe helyezett ösztrogéntabletták vagy kúpok a kellemetlen érzés mellett a viszketést okozó szárazságot is mérsékelhetik.

Érzéstelenítőgélek. Orvosa lidokaint tartalmazó gélt is fölírhat, hogy a szex előtt 30 perccel alkalmazva csökkentse annak fájdalmasságát. (Ne felejtse el figyelmeztetni partnerét, hogy utána ő is érezhet némi zsibbadást.)

Segítsen magán!

Orvosa tehát gyógyszereket írhat fel, ön azonban azok szedésén kívül is sok mindent tehet a probléma leküzdése érdekében.

Fizioterápia. Ha a fájdalom a medencefenék izmaival áll összefüggés­ben, a fizioterapeuta masszázs és biofeedback segítségével olyan gyakor­latokra taníthatja meg, amelyekkel kellően ellazíthatja a feszes és görcsös medencei izmokat.

Bőrön keresztüli (transzkután) elektromos idegingerlés (TENS). A fizikoterapeuta elektródákat tesz a fájdalmas terület körüli bőrre, és nagyon gyenge elektromos árammal stimulálja az idegeket, s ez felülírja a fájdalomjelzéseket. A hatás csak átmeneti, gyakran kell kezelésre járni.

Testmozgás. Az aerob jellegű tevékenységek – például 30 perc gyalog­lás a hét legtöbb napján – beindítják a szervezet természetes fájdalom­csillapítóinak, az endorfinoknak a termelését. A kerékpározás azonban – nyilvánvaló okokból – kerülendő.

Sok víz. A gyakoribb vizelés nem tűnik kellemesnek, ám ha több vizet iszik, az felhígítja a vizeletet, amely így távozáskor kevésbé fog csípni.

Bővebb ruhák. A két fő szempont a szellőzés és a szárazság. Harisnya­nadrág helyett harisnyatartós változatot vegyen, vagy hordjon olyat, ame­lyiknek az ágyéki része pamutból készült, azt fölhasíthatja, hogy lazább legyen. Napközben pamut alsóneműt hordjon, éjszaka pedig semmilyet.

Gyűrű alakú párna. Ha fáj az ülés, ez a (gyógyászati segédeszközöket árusító szaküzletben kapható) párna sokat segíthet.

Azonnali enyhülés

Amikor úgy érzi, hogy egy pillanattal sem bírja tovább elviselni a fájdalmat és a viszketést, próbálja ki az alábbi, jól bevált módszereket.

Hideg borogatás. Nedvesítsen meg egy puha pamutrongyot hideg vízzel, és tegye a nemi szer­vére szex után, vagy azért, hogy enyhítse a fájdalmat és a visz­ketést. Használhat törülközőbe bugyolált jeges borogatást is.

Gélek. Ha vizelés közben csípést tapasztal, kenjen valamilyen balzsamot a területre, például vazelint – ez elnyomhatja a kelle­metlen, égető érzést.

Egy pohár víz. Vizelés után azon­nal öntsön egy pohár vizet a szeméremtestre: ez felhígítja és lemossa az égető vizeletet.

Hajoljon előre vizeléskor! Ez segít abban, hogy a vizeletsugár egyenesen lefelé irányuljon, így kevesebb érintkezik majd belőle a bőrével.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.