Fájdalom enyhítése

Nemi úton terjedő betegségek, tünetek és kezelésük

Tünetek

A tünetek a betegségtől függenek; a specifikus tüneteket lásd A leggyakoribb nemi betegségek gyors felismerése alatt. A férfiaknál előforduló leggyakoribb betegségek tünetei az alábbiak:

 • A makk és a fityma fájdalmas gyulladása (balanitis).
 • Sűrű vagy híg, vízszerű folyás a hímvesszőből.
 • Fájdalom vagy égő érzés vizeléskor: húgycső- vagy prosztata-gyulladás.
 • Közösüléskor fájdalom.
 • Hólyagok, fekélyek vagy szemölcsök a hímvesszőn vagy a végbélnyílás környékén.

Veszélyeztetett csoportok

Leginkább a 18-35 év közötti korosztály veszélyeztetett, de életkortól függetlenül minden nemi életet élő veszélyeztetett, ha nem él kölcsönösen monogám párkapcsolatban.

Kialakulásuk

Több mint százféle betegség terjed nemi úton a halálos AIDS-tól a nemi szőrzetben megbúvó lapostetűig, amely inkább csak kellemetlen, de nem veszélyes. A leggyakoribb nemi betegségek:

 • Chlamydia: baktérium okozta betegség, mely rendszerint tiszta, vízszerű húgycső-váladékozást és nehéz vizelést okoz.
 • Nemi szervek herpesze: a herpes simplex vírus okozza. Apró, de igen fájdalmas, csoportos hólyagok jellemzik, melyek néhány napon belül pörkösen hegednek, majd 7-10 nap alatt begyógyulnak. A vírus azonban továbbra is a szervezetben lappang. Emiatt a herpesz időnként kiújul, viszont ezek a rohamok általában már nem annyira fájdalmasak, mint első ízben. Az idegfájdalom olykor a csípőbe és a lábba is kisugárzik.
 • Nemi szervek szemölcse: lágy képződmények, melyeket a humán papillomavirus (HPV) okoz. Rendszerint nem fájnak, de viszkető, égő érzést idézhetnek elő.
 • Gonorrhoea (kankó, tripper): baktérium okozta nemi betegség. Eleinte csak enyhe, kellemetlen érzés jelentkezik a húgycsőben, később nehézzé válik a vizelés, és sűrű, sárgás vagy zöldes váladék ürül a péniszből. A makk kivörösödhet, megduzzadhat. A kezeletlen gonorrhoea átterjedhet a prosztatára, mellékherére, ondóhólyagra, azok fájdalmas gyulladását okozva; fertőzéses eredetű ízületi gyulladást is okozhat, leggyakrabban a térdben vagy más nagy ízületekben.
 • Hepatitis B- és C-fertőzés: vírusbetegségek, melyek idült májgyulladást okozhatnak. A hepatitis-B vírus fertőzés rendszerint enyhe, influenzaszerű tüneteket okoz, melyeket a bőr és a szemfehérje sárgasága követ. A betegek többsége néhány hét alatt felépül, de mintegy öt százalékuknál idült májgyulladás alakul ki. A hepatitis-C tünetei eleinte gyakran észrevétlenek maradnak, de gyakoribb az idült májbetegség kialakulása. Az idült májgyulladásnak ezek a formái különösen azért veszélyesek, mert magukban hordozzák a májzsugor és a májrák kialakulásának kockázatát.
 • HIV-fertőzés: a nemi úton terjedő betegségek közül ez a legveszedelmesebb, mert a vírus a szervezet immunrendszerét támadja meg, s így idővel többnyire halálos kimenetelű. A HIV-vírust a fertőzött személy vére közvetítheti, ezért a nemi közösülés során bekövetkezhet a fertőzés. A tünetek igen változatosak; általában jellemző, hogy az érintett személy sokkal hajlamosabb a fertőzésekre.
 • Lapostetű: a nemi szőrzetben tanyázó élősködő, mely igen heves bőrviszketést okoz. Egy másik bőrparazita, a rühatka a bőr alá fészkeli be magát, és ugyancsak kínzó viszketést okoz.
 • Szifilisz (bujakór, vérbaj, luesz): bakteriális fertőzés, melynek három, jól elkülönülő fázisa van. Első tünete a fájdalmat nem okozó nyílt fekély (sánker), mely a fertőzés helyén alakul ki, többnyire a hímvesszőn vagy a végbélnyílás környékén. A második fázisban kiütések jelentkeznek a talpon és a tenyéren; ehhez olykor szemgyulladás, agyhártyagyulladás és diffúz fájdalom is társul. A harmadik fázis évekkel az eredeti fertőzés után lép fel, s kezeletlen esetben a beteg halálát okozza.
 • Trichomoniasis: protozoon (egysejtű) okozta betegség. Férfiaknál rendszerint nem okoz tüneteket, bár van, amikor gyakori vizeléssel és húgyúti kellemetlenségekkel jár.

A HIV Amerikában ismét emelkedő tendenciát mutat a fiatal férfiak körében. Ennek oka részben az a hiedelem, hogy az új AIDS-gyógyszerekkel már gyógyítható a betegség. Ezek a készítmények sok beteg életét meghosszabbítják, ám az AIDS ettől még halálos kór marad.

Mit tegyünk?

Ha felmerül a betegség gyanúja, minél előbb forduljunk orvoshoz. Addig is az aszpirin, ibuprofen és más nem szteroid gyulladásgátló gyógyszerek gyulladáscsökkentő és lázcsillapító hatásuk mellett mérséklik a fájdalmat.

A lapostetű és a rüh ellen jól beválnak azok a recept nélkül is kapható kenőcsök vagy folyadékok, amelyek permetrint vagy crotamitont tartalmaznak. Ezekkel többször is be kell kenni az érintett testfelületet, azokat a ruhadarabokat pedig, amelyekben megtelepedhettek az élősködők, 95 °C-os, szappanos vízben ki kell mosni, és magas hőmérsékleten meg kell szárítani.

Kezelés

A kezelés módja a betegségtől függ. A chlamydiára, gonorrhoeá-ra, szifiliszre és más bakteriális eredetű nemi betegségekre antibiotikumokat adnak; a vírusos eredetű betegségek nem gyógyíthatók, vírusellenes gyógyszerekkel azonban a tünetek többnyire mérsékelhetők, kedvező esetben akár el is mulaszthatok.

Megelőzés

A megelőzés legbiztosabb módja, ha kölcsönösen monogám, fertőzésmentes párkapcsolatban élünk. Ha erre nincs lehetőség, törekedjünk a biztonságos szexre úgy, hogy minden esetben óvszert használunk.

Információ: Forradalmi újdonságok

Ma már kaphatók olyan otthoni vizsgálókészülékek, amelyekkel a HIV-fertőzöttséget és számos más, nemi úton terjedő betegséget magunk is diagnosztizálhatunk. Ezek a készülékek természetesen nem helyettesíthetik a diagnosztizáló orvost és a kezelést, arra azonban mindenképpen jók, hogy lehetővé teszik e betegségek korai felismerését.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.