Gyermekbetegségek

Szívzörej okai gyermekeknél, kezelhető?

A szív sztetoszkóppal érzékelhető hangos vibrációja. A mellkasra helyezett szteto­szkóppal az orvos a légzés és a szívműködés közben kibocsátott hangokat hallgatja.

Figyelem! Gyermekkorban az anatómiai jellegzetességek miatt (a szívet a hallgatótól elválasztó távolság csekély, így a legkisebb zörejek is észlelhetők) szinte általános jelenségnek tekinthető. Ezen kívül a magas szívfrekvencia és a kisgyermekekre jellemző csökkent vérviszkozitás is könnyebben előidézik a vérfolyás zavarát, örvénylését.

Okai

A zörejt a szívüregben örvénylő vér okozza, normális esetben a vér csendesen folyik az artériákban és a vénákban, de ha egy szűk helyen halad át, vagy ha a magasabb nyomású helyről jut át egy alacsonyabb nyomású helyre, akkor a folyás örvénylő lesz, ami sztetoszkóppal már hallható.

A szívzörejek jelezhetnek valamilyen ve­leszületett szívrendellenességet, de nagy részük teljesen ártalmatlan, nem társul hozzá semmiféle elváltozás. A gyermekek 30%-ánál figyelhető meg ilyen ártalmatlan jelenség, és ez az arány tovább emelkedik, ha a sztetoszkópos vizsgálatot fizikai megterhelés, magas láz, szorongásos érzelmi állapot vagy valamilyen fertőzés fennállásakor végzik. A szívzörej tehát a gyermekek nagy részé­nél teljesen egészséges szív mellett is tapasztalható.

Tünetek

Az ártalmatlan és a patológiás szívzörej közötti különbség két dolgon ala­pul: a jelentkező zörej közbeni szívciklus és a zörej erőssége, amit a Levine-skála értékel. A szív ciklikusan mozog: összehúzódik (szisztolé), amikor a vért kilövellj az aor­tákba és a tüdőartériába, és elernyed (diasztolé), ilyenkor megtelik vérrel, ami a vénákból és a tüdőből áramlik vissza. A zörej előfordulhat a szisztolé közben (szisztolés zörej) vagy a diasztolé közben (diasztolés zörej), vagy mindkét fázisban (szisztolés-diasztolés zörej).

Az ártalmatlan zörejek, amelyek a Levine-skálán nem haladják meg az első két szintet, mindig szisztolésak, és módosulhatnak: ülőhelyzetben gyengülnek, de lázas állapotban, izgalom vagy mozgás hatására felerősödnek.

Diagnózis

Szívzörej esetén a gyermekor­vos feladata, hogy mérlegeljen és eldöntse, vajon szükséges-e a gyermeket szakorvosi vizsgálatra küldeni. A valóban biztos diag­nózist az EKG vagy szívultrahang-vizsgálat elvégzése után lehet felállítani, mindkettő teljesen ártalmatlan és fájdalommentes. Ha ártalmatlan szívzörejről van szó, akkor nincs szükség további vizsgálatra, a gyer­mekorvos megfelelő időszakonként értékeli annak esetleges módosulását, jelenlétét vagy eltűnését.

Általában az ártalmatlan szívzörejek a pu­bertás idején megszűnnek, néha viszont felnőttkorban is megmaradnak. Az ártal­matlan szívzörej tüneteit mutató gyerek teljesen egészséges, vagyis mindenféle fizikai tevékenységet szabadon végezhet, korlátozások nélkül.

Ha viszont a zörej valamilyen szívbetegség tünete, a gyermekorvos feladata – a kardi­ológus szakorvossal összhangban – folya­matos kontroll alatt tartani a szívzörejek, a klinikai kép és a szív elváltozásainak esetleges módosulását. Más betegségek jele is lehet a „szinte ártalmatlan szívzörej”. A kardiológiai vizsgálatok segítségével eloszlathatjuk az esetleges felesleges aggo­dalmakat vagy korlátozásokat a sportban, és elkerülhetők a fárasztó és haszontalan speciális vizsgálatok.

Hogyan nyilvánul meg a szívbetegség?

A leghétköznapibb tünet, hogy a gyerek hamar kifárad, csecsemők esetében ez azt jelenti, hogy evés közben elfárad, és ezért nem eszik eleget, növekedése lelassul, súlyosabb esetekben pedig megreked. A nagyobb gyermekeknél elsősorban a játék során nyilvánul meg: futás közben lemaradnak a társaik mögött, megállnak, mert elfáradnak.

Emellett légzési nehéz­ségek, sápadtság, nagymértékű izzadás gyötri őket. Ezen kívül az oxigénhiány miatt (cianózis) a szívbeteg gyermek bőre, nyálkahártyája, ajka, nyelve kékesszürkés. Emiatt is nehezített a szervek és szövetek anyagcseréje, ezért fárad el könnyebben, és csökken a fizikai teljesítőképessége, esetleg a növekedésben is elmarad.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.