Orvosi tanácsok

Rekeszsérv, reflux, gyomor laparoszkópos sebészete

A különböző sebészeti kórképek laparoszkópos megoldásait az osztályunk gyakorlatában bevált módszertan alapján tárgyaljuk.

Laparoszkópos diagnosztika

Még a napjainkban magas szintű műtét előtti képalkotó, laboratóriumi vizsgálatok, valamint a különböző intervenciós diagnosztikus vizsgálatok ellenére is szükség lehet a hasüreg áttekintésére. A laparoszkópos mód­szer erre a legalkalmasabb, mert a legkisebb megterhelést jelenti a beteg számára. Kétes diagnózisok esetén vagy tumoros beteg stádiumának pon­tos meghatározására rendkívül hasznos eljárás. A diagnosztikus betekin­tés mellett igen kis megterheléssel elvégezhető szövetminta vétele is a különböző szervekből.

Rekeszsérv, gastrooesophagealis reflux betegség laparoszkópos ellátása

E betegség lényege, hogy a gyomortartalom a nyelőcsövön át visszaáram­lik a szájüreg felé. A műtéti beavatkozás célja, hogy a gyomorfenék (fun­dus) és a nyelőcső által bezárt úgynevezett Hzs-szöget helyreállítsuk, és ezzel megakadályozzuk a gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcsőbe. A műtét kis megterhelést jelent a beteg számára. Javasoljuk: a) ha a reflux már évek óta fennáll; b) ha a beteg fiatal és a kezelés csak úgynevezett protonpumpagátló gyógyszerrel, illetve annak dózisának megemelésével biztosítható; c) ha kezelés mellett szövődmények jelentkeznek; d) ha a gyógyszeres kezelés mellett rossz az életminőség; e) ha a rekeszsérv tartja fenn a refluxot, akkor az anatómiai elváltozást meg kell oldani. Gyógy­szerrel a kezelés ilyenkor hatástalan. Gyakran szükséges lehet a rekesz­sérv nyílásának szövetbarát hálóval való lefedésére is.

A gyomor laparoszkópos sebészete

A gyomor úgynevezett gastrointestinalis stromatumorainak ellátásához a laparoszkópos műtéti megoldás a legoptimálisabb terápiás beavatkozás. Korrekt diagnózis esetén elegendő a kóros gyomorfal kimetszése, nyirok­csomó-eltávolítás nem szükséges.

A gyomorrák laparoszkópos sebészete. A gyomorrákos betegek túlélésé­nek egyik legfőbb kritériuma a sebészeti beavatkozás radikalitása és a legalább kétmezős nyirokcsomó-eltávolítás. Műtét nélkül semmilyen on­kológiai kezelés sem hatásos. A feltételek laparoszkóposan teljesíthetők, sőt korai gyomorrák (I-II. stádium) esetén a laparoszkópos műtét min­den tekintetben előnyösebb. Korai rák esetén első választandó eljárásnak ajánlják (Yashimura, Tanimura, Lee).

Jegyezzük meg! A nyirokcsomók felkeresése és eltávo­lítása laparoszkópos úton jobb hastásfokú. A műtét nagy laparoszkópos felkészültséget igényel, elvégzése csak centrumokban ajánlott.

A duodenum- (patkóbél-) perforáció laparoszkópos megoldása

A perfo­rados nyílást laparoszkópos úton elvarrjuk. A hasüregbe került gyomor­tartalmat vagy már kialakult gennyes váladékot laparoszkóppal jobban fel tudjuk tárni a hasüreg rejtett részeiben is. A hasüreg minden területe pre­cízen átmosható a későbbi tályogosodás megelőzése érdekében.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.