Rákmegelőző életmód

Vastag- és végbélrák (kolorektális karcinóma) tünetei és kezelése

A vastag- és végbélrák (a továbbiakban: vastagbélrák) a leggyakrabban a vastagbél leszálló ágát (kolonkarcinóma) és a végbelet (rektumkarcinóma) érinti. Ritkán közvetlenül a végbélnyíláson is kialakulhat rák (anális karcinóma).

Mi a vastagbélrák?

Még nem sikerült megállapítani egyértel­műen, mi okozza a vastagbélrákot. Ebben a betegségben a vastag- vagy a végbél nyálka­hártyájának sejtjei kezdenek rendellenesen szaporodni, amiből gyakran alakulnak ki jóindulatú, gomba alakú növedékek, polipok. A vastagbélrákok 85-90 százaléka a polipok elrákosodásából keletkezik. Az esetek 10-15 százalékában öröklött hajlam játszhat szerepet a kór kialakulásában.

Bélrendszer

Gyakoriság

A vastagbélrák Magyarországon az emlő-, illetve férfiak esetében a tüdőrák után a máso­dik leggyakoribb ráktípus, 2003-ban 8600 megbetegedéssel. Miközben a frissen regiszt­rált betegek száma állandóan nő, a halálozási arány minden korosztályban és mindkét nem­ben csökkenő tendenciát mutat. Ma a sokkal kisebb arányú halálozás mellett évente kétszer annyi vastagbélrákot diagnosztizálnak, mint az 1980-as évek elején.

Kockázati tényezők

A vastagbélrák kialakulását nem lehet egyet­len okra visszavezetni: számos tényező hozzá­járulhat a betegség megjelenéséhez. A kockázatnövelő faktorok között első helyen állhatnak az étkezési szokások és az életmód, rákot azonban örökletes tényezők vagy idült vastagbélgyulladás is okozhat.

Táplálkozás és életmód

 • Túlsúlyosság
 • Rostokban szegény, zsírban gazdag táplál­kozás: sok vörös hús, sok füstölt vagy sóban pácolt húskészítmény, de kevés zöldség és gyümölcs fogyasztása
 • Rendszeres nagymértékű alkoholfogyasztás
 • Dohányzás
 • Mozgásszegény életmód

Örökletes hajlam

Nő a megbetegedés kockázata, ha közeli vér­rokonok között előfordult már vastagbélrák. A betegek egyenes ági rokonai különösen gyakran érintettek. Ennek oka a szakemberek szerint egyrészt a hasonló táplálkozás és élet­mód, másrészt bizonyos öröklött faktorok.

Jegyezzük meg! A fekélyes vastagbélgyulladásban (kólitisz ulcerózában) szenvedőknek nagyobb a kocká­zatuk a vastagbélrák kialakulására.

Tünetek

Ez a betegség nem egyik napról a másikra lép fel: hosszú éveken át lassan, alattomosan ala­kul ki, s a páciensnek nincsenek panaszai, a daganatnak nincsenek látható jelei. Van azon­ban néhány figyelmeztető jel, amely a vastag-és/vagy végbélben fejlődő rosszindulatú elváltozásra utalhat.

Figyelmeztető jelek:

 • sápadtság, fáradtság, levertség, motiválat­lanság, csökkent teljesítőképesség,
 • vérszegénység,
 • fogyás,
 • visszatérő, több napon át tartó görcsös hasi fájdalom,
 • hangos bélhangok, bélkorgás, tartós felfúvódás,
 • szellentéskor kevés vér, nyák vagy széklet ürülése,
 • a székletürítési szokások megváltozása, például ceruzavékony vagy túl bőséges széklet,
 • véres széklet (piros vagy fekete elszíneződés),
 • váltakozó hasmenés és székrekedés,
 • tapintható kemény göbök a hasüregben,
 • megnagyobbodott nyirokcsomók.

Ha e tünetek közül egyet vagy többet észle­lünk, orvoshoz kell fordulni, hogy kiderüljön, mi okozza őket. A szimptómák nem utalnak automatikusan daganatra, ártalmatlan beteg­ségeket is jelezhetnek, de nem szabad elhanya­golni őket.

Vigyázat! Ha korán fölfedezik a vastagbélrákot, a bete­gek 90 százaléka gyógyítható. A korai kimuta­tás érdekében fontosak a szűrővizsgálatok.

A korai felismerés módszerei

A szűrővizsgálat során az orvos betapint a végbélbe (ezt hívják rektális digitális vizsgá­latnak), széklet vizsgálatot végeztet a széklet­ben lévő, szabad szemmel nem látható vér kimutatására, illetve vastagbéltükrözésre (kolonoszkópiára) küldi a beteget.

A betegség kizárásához, illetve a pontos diagnózis felállításához nem elegendő a tapin­tás és a székletvizsgálat, bizonyosságot csak a kolonoszkópia adhat. A tükrözéshez olyan rugalmas csövet vezetnek a bélbe, amelynek végén kamera található: az eszközzel centi­méterről centiméterre végignézik a vastagbe­let. A vizsgálattal fölfedezhetők a rákmegelőző elváltozások (polipok), amelyeket a tükrözés során azonnal el is távolítanak egy, az eszköz végére erősített hurokkal.

Ha a szövettani elemzés azt állapítja meg, hogy rosszindulatú daganatról van szó, további vizsgálatokra kerül sor, hogy kiderül­jön, átterjedt-e a daganat a környező szöve­tekre vagy más szervekre.

Ezek az alábbiak lehetnek:

 • kontrasztanyagos röntgenvizsgálat,
 • ultrahangvizsgálat,
 • CT-vizsgálat,
 • MR-vizsgálat,
 • a gyanús helyekről vett szövetminták patológiai vizsgálata.

A vizsgálati eredmények függvényében megkezdődhet a kezelés.

Az ötven év felettiek szűrése

Más uniós országokhoz hasonlóan Magyar­országon is elérhető a vastagbélrák szűrés a társadalombiztosítás keretében. Az 50 és 54 év közöttiek évente egyszer székletvizsgálatra mehetnek, valamint az orvos tapintással meg­vizsgálja a végbelüket. Az 55 évnél idősebbek esetében egy alkalommal béltükrözést végez­nek, amelyet, ha nem találnak gyanús jeleket, tíz év múlva megismételnek. Alternatívaként a kétévenkénti székletvizsgálatot lehet igénybe venni.

A szűrővizsgálat a rákmegelőző állapotok felismerésére is alkalmas, amelyek megfelelő kezelésével megakadályozható, hogy később rákká alakuljanak.

Kutatási eredmények! Magyarországon évente mintegy 9000 új vastagbélrák-megbetegedést diagnosztizálnak, és kb. 5000-en halnak meg ebben a betegségben.

Mivel a tünetmentes állapot általában több éven keresztül áll fenn, a gyógyulás minél nagyobb esélye érdekében nagyon fontos a szűrővizsgálatokon való részvétel.

A rektumkarcinómás betegek kb. 15 száza­lékának mesterséges végbélnyílás kialakításá­val kell számolnia. Az, hogy erre szükség van-e, a daganat helyétől és kiterjedésétől függ. A mesterséges végbélnyílás sok esetben csak átmeneti megoldás, amelyet a gyógyulás elősegítésére és a varratok kímélése céljából alkalmaznak. Hat héttel később egy kisebb műtét során bezárják az ideiglenes nyílást, így a végbél ürítése ismét a természetes módon történhet.

Jegyezzük meg! Bár a köznyelvben gyakran mindkettőt csak vastagbélráknak mondják, a kezelés tekinteté­ben különbség van a vastagbélrák és a végbél­rák között.

A vastagbélrák (kolonkarcinóma) kezelése

Az érintett bélszakaszt műtéttel eltávolítják. Ha előzőleg kimutatták, hogy a környező nyirokutakra is átterjedt a rosszindulatú daganat, még a műtét előtt (adjuváns) kemoterápiára kerül sor. A műtét utáni kemoterá­piás kezelések szakaszosan zajlanak hosszabb időn (akár hat hónapon) keresztül, hogy az operáció után esetleg visszamaradt daganat­sejtek mind elpusztuljanak. A bél hasfalra való kivezetésére csak kivételes esetekben van szükség.

A végbélrák (rektumkarcinóma) kezelése

Speciális sebészi technikák kifejlesztésének köszönhetően sikerült tíz százalék alá szorí­tani a korai stádiumú végbélrákok kiújulásának gyakoriságát. A betegség lefolyásától és stádiumától függően a műtét előtt vagy után kombinált kemo- és sugárterápiára kerül sor. A műtét előtti kezelés célja a nagyméretű daganatok összezsugorítása, amelyeket azután teljes mértékben ki lehet metszeni anélkül, hogy nagy mennyiségű szövet, esetleg az egész végbél eltávolítása szükségessé válna.

Gondozás és kilátások

A korai stádiumú vastagbélrák gyógyulási esé­lyei viszonylag jók: az ötéves túlélés 53 és 63 százalék között van. Ennek ellenére okvetlenül szükség van utógondozásra – a kontrollvizsgálatok idejében és módjában a beteg megálla­podhat orvosával.

A gondozás keretében az alábbi vizsgálatokra kerülhet sor:

 • alapos fizikális vizsgálat, a bél tapintásos vizsgálata,
 • a vérben a tumormarkerek szintjének mérése,
 • ultrahangvizsgálat,
 • röntgenvizsgálat,
 • CT-vizsgálat,
 • vastagbéltükrözés.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.