Fájdalom enyhítése

Székrekedés okai és kezelése

Tünetek

  • Ritka, kemény, nehezen és gyakran fájdalmasan ürülő széklet
  • Feszítő végbéltáji fájdalom és vérzés. Hasi görcs, kellemetlen haspuffadás és fokozott bélgázképződés kísérheti.

Veszélyeztetett csoportok

A szorulásra való hajlam emelkedik az életkorral. Leggyakoribb az ülő életmódot folytató embereknél és az ágyhoz kötött betegeknél. Több gyógyszer, így a kábító fájdalomcsillapítók és egyes táplálékkiegészítők, mint például a kalcium, székrekedést okozhat. Az egyéb kockázati tényezők közé tartozik az alacsony rosttartalmú étrend, a pajzsmirigy elégtelen működése (hipotireózís) és egyes idegrendszeri betegségek, mint például a Parkinson-kór, a stroke és a gerincvelő-sérülés.

A hashajtók túlzott használata is megzavarhatja a normális bélműködést, és szedésük abbahagyása esetén székrekedés alakulhat ki. A stressz, a mozgásszegény életmód, a depresszió, az elhízás és a terhesség szintén járhat székrekedéssel.

Kialakulása

Sok ember hibásan úgy gondolja, ha nem ürít székletet naponta, székrekedése van. A valóságban a székelési szokások egyénenként változnak. Van, aki naponta kétszer-háromszor is ürít, míg mások hetente csak egyszer vagy kétszer. A valódi székrekedést kemény, nehezen és gyakran fájdalmasan ürülő széklet jellemzi. Az elhízott emberek körében gyakran idülten fennáll. Szintén elterjedt az ülő életmódot folytató vagy az ágyhoz kötött betegek között, illetve azoknál, akik túlzott mértékben használnak hashajtókat és beöntéseket.

A székrekedés többnyire nem veszélyes

Ha viszont hirtelen leáll a bélműködés, és 3-4 napnál tovább nincs széklet, az okot meg kell találni. A háttérben ilyenkor daganat vagy bélelzáródás állhat. A székrekedés és a hasmenés váltakozása ugyancsak betegségre utalhat, például irritábilis bél szindrómára vagy gyulladásos bélbetegségre.

Figyelem! Sose szedjünk hashajtókat a hirtelen kialakult székrekedésre, különösen, ha súlyos hasi fájdalmat, lázat vagy egyéb tüneteket is észlelünk. Ritkán ugyan, de vakbélgyulladás vagy egyéb olyan probléma állhat a háttérben, amelyet a hashajtó tovább ronthat. Kerüljük a gyors hatású hashajtók hosszan tartó használatát, mert ezek gátolhatják a tápanyagok és a gyógyszerek felszívódását.

Mit tegyünk?

Tartózkodjunk az erőlködéstől, amely fokozza a fájdalmas aranyér és a végbélnyílás sérülésének a kockázatát. Sok ember szerint a székelés kényelmesebb, ha alacsonyan ülünk, és lábunkat néhány centiméterre felhúzzuk. Az enyhe mértékű előrehajolás szintén csökkenti a székelés közbeni erőlködést.

A rossz székelési szokások elősegítik a székrekedés kialakulását, néhány változtatással azonban orvosolni lehet a problémát. Ne halasszuk el a székelést, ha kényszert érzünk az ürítésre. A késlekedés a széklet kiszáradásához vezethet. Válasszunk ki mindennap egy bizonyos időszakot, amikor időt tudunk szentelni a kényelmes székletürítésre. Sok ember számára ezt megkönnyíti a reggeli kávé vagy egy pohár meleg víz elfogyasztása.

Az evés és az ivás serkenti a bélfal izmainak ritmikus összehúzódását, így a széklet könnyebben jut át a vastagbélen. Idült esetben ne vegyünk be hashajtót, míg nem beszéltünk az orvosunkkal. Próbáljunk meg inkább meginni egy pohár aszaltszilva-levet vagy megenni egy-két aszalt szilvát este. Az aszalt szilva olyan enyhe hashajtó, amely nem akadályozza a normális bélműködést.

Kezelés

Amennyiben a bélsár beszáradt, az orvos valószínűleg beöntéssel fogja kitisztítani. Ha ez nem használ, a nagyobb, beékelődött székletdarabokat kézzel kell eltávolítani. Ez nagyon fájdalmas, ezért lidokainkrémet vagy egyéb helyi fájdalomcsillapítót használnak hozzá. Nagyon ritkán általános érzéstelenítés is szükségessé válhat. Amennyiben hashajtó használata szükséges, az orvosok gyakran a széklet mennyiségét növelő szereket ajánlják, például a psylliummagot vagy a metilcellulózt.ű

Ezek a székletet puhává és könnyebben üríthetővé teszik. (Hogy használjanak, igyunk meg legalább 8-10 pohár vizet naponta.) Választhatók még a nedvesítőszerek, székletpuhítók, mint amilyenek az ásványi olajok, valamint a glicerinkúp. Az ozmotikus hashajtók, mint a szorbitol és a magnézium, vizet tartanak vissza, így megpuhítják a béltartalmat, és serkentik áthaladását. Ezeket a szereket használják legtöbbször a bélvizsgálatok és a műtétek előtt is.

Kezelés

A legtöbb székrekedés az életmód miatt alakul ki. Általában az elégtelen rost- és folyadékbevitel a mozgáshiánnyal együtt vezet ehhez a tünethez. A székrekedést sok esetben naponta 8-10 pohár víz elfogyasztásával, hetente négy-öt alkalommal legalább 20-30 percig tartó testmozgással, és a 25 gramm étrendi rostot biztosító teljes kiőrlésű termékek, gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával rendezhetjük. Ezt fokozatosan, néhány hét alatt tegyük, mert a korpás táplálékkiegészítők és a rostbevitel hirtelen megnövekedése kellemetlen haspuffadást és fokozott bélgázképződést okozhatnak.

Alternatív terápiák

  • Gyógynövénygyógyászat: A természetes hashajtó hatású gyógynövények közé tartozik a cikória, a gyermekláncfű, a fekete bodza és az édesgyökér. Tabletta és tea formájában lehet alkalmazni őket, lehetőleg este, lefekvés előtt. A ricinusolaj használatát, mely a székrekedés elleni régi orvosság, kerülni kell, mert akadályozhatja fontos tápanyagok felszívódását is.
  • Homeopátia: A székrekedés elleni homeopátiás készítmények közé tartozik a Nux vomica és a Sepia. A Sulfur enyhítheti a hasmenéssel váltakozva jelentkező székrekedést.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.