Fájdalom enyhítése

Aranyér problémák kezelése

Az aranyér problémák a lakosság igen jelentős hányadát érintik. A mozgásszegény életmód, a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása, az ülőmunka és a túlsúly kedvezően hat a probléma kialakulására. Különösen veszélyeztetettek az aranyér betegség kialakulásának szempontjából az 50 év felettiek és a nők, de gyakran jelentkeznek aranyeres panaszok a fiatalabb korosztály körében is. Az aranyeret sokan betegségként azonosítják, pedig normál működése esetében legkevésbé sem az. De akkor mi az aranyér, és mi az aranyér betegség?

Mi is az az aranyér?

Az aranyér mindenki szervezetében jelen van, egy vénás érhálózat összefoglaló elnevezése, melynek a végbél lezárásában, így a széklet és a gázok visszatartásában van szerepe. Megkülönböztethetünk külső és belső aranyeret. A belső aranyér a végbélben található, a záróizmok mellett, míg a külső a végbélnyílás körül található. Normál esetben észrevétlenül teszi a dolgát, és semmilyen gondot nem okoz. Vérrel telt állapotban lezárja a végbelet, majd székelés során kiürül belőle a vér, és engedi távozni a salakanyagokat. Az aranyér tehát egy fontos és hasznos része testünknek.

Mikortól probléma az aranyér?

Az aranyér problémákat mind a kétfajta aranyér okozhatja, ha azok nem megfelelően működnek. A belső aranyér betegsége akkor áll fenn, ha a belső aranyér nyálkahártyája alatti érgomolyagok kitágulnak, és ennek következtében sérülékeny lesz. A kezdeti tünetek fájdalommentesek, vérzéssel, véres széklettel jelentkezik. A probléma súlyosbodásával a végbélből időnként, vagy állanódan kilóg, viszket és fájdalmat is okozhat.

A külső aranyér lehet a végbélnyílás környékén hirtelen létrejövő vérrög, mely azonnal fájdalommal, feszítéssel jelentkezik. Könnyen kitapintható kézzel, érzékeny, fájdalmas csomó formájában. Néhány nap után, amikor a bőr kellően kitágul, a fájdalom csökken. Általában magától felszívódik, helyén a kitágult bőr megmaradhat, mely később újabb aranyér kialakulására hajlamos, valamint esztétikai és higiéniai problémákat okozhat. Másrészt lehet „valódi” külső aranyér is, ami a belsőhöz hasonlóan tágult érgomolyagok okozta duzzanat. A csupán megnyúlt bőrből álló „bőraranyér” az esztétikai eltéréseken kívül általában csak higiénés, mosási problémával jár. Viszont jele lehet mélyebben húzódó egyéb végbélbetegségnek.

Mit kell tenni aranyeres panaszok esetén?

A rostban gazdag táplálkozás, a rendszeres mozgás és a megfelelő folyadékbevitel segíthet javítani az aranyér okozta kellemetlen tüneteket, és a megelőzésben is nagy szerepe van.

Kerülni kell a fűszeres, nehéz, zsíros ételek fogyasztását és a túlzott szénhidrát bevitelt, kerülni kell az alkohol fogyasztását. A tünetek enyhítésére alkalmazható különféle vény nélküli készítmények, krémek, kúpok, ülőfürdők, melyek enyhülést okozhatnak. De jó megoldás lehet a jegelés is. Az esetleges helytelen székelési szokásokat is érdemes rendezni.

A legbiztosabb megoldás egy proktológus felkeresése. Ha néhány napon belül nem enyhülnek a tünetek, mindenképpen fel kell keresni egy szakorvost. A kezelését célzott életmódbeli változtatásokkal, székelési szokások javításával, gyógyszeres kezeléssel végzik a legtöbb esetben. Műtéti beavatkozás csak a legsúlyosabb esetekben szükséges, így nem kell attól félni, hogy rögtön műtétre kerülne sor. Az aranyeres tünetek hátterében nem csak aranyér probléma állhat, hanem sokkal komolyabb betegségek is, ezért nagyon fontos, hogy ne féljen időben segítséget kérni!

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.