Élelmiszerek

Sárgarépa származása, alkozóelemei, élettani hátasi

Nem véletlen, hogy ez a narancsszínű gyökér már életünk első éveiben is központi szerephez jut táplálkozásunkban: igen sok nagyon értékes tápanyagot tartalmaz. Hatása ráadásul szemmel látható: ragyogó haj, szép arcbőr, ragyogó tekintet. A sárgarépa rend­szeres fogyasztásából sokat profitálhatunk, mert a benne található nagy mennyiségű béta-karotin első osztályú védőpajzs. A maximális mértékig fokozza szervezetünk véde­kezőrendszerét, véd az agresszív UV-sugárzástól, az érelmeszesedéstől, sőt a ráktól is.

Honnan származik a sárgarépa?

A sárgarépa, amely botanikailag az ernyősvirágzatúakhoz tartozik, Ázsiában és Dél-Európában még ma is előfordul vadon termő alakban. Kideríthetetlen, hogy eredetileg honnan származik, a feltételezések szerint feltehetően valamelyik ázsiai vidékről. Az ókori rómaiak és görögök írásaiban csak gyógynövényként említik, elsősorban víz­hajtásra alkalmazták. Közép-Európában Nagy Károly szorgalmazta először a sárgarépa termesztését.

Bár ez már a középkorban megkezdődött, csak a 17. században sikerült Németalföldön kifejleszteni a napjainkban ismert narancsszínű répafajtát. Ma már világszerte termesztik ezt a közkedvelt zöldségfélét. Növénytanilag semmiféle különbség nincs a „sárgarépa” és a „karotta” között, való­jában ugyanannak a növénynek a kétféle elnevezéséről van szó.

Milyen alkotóelemekből áll?

A sárgarépa összetevőit illetően azonnal szembetűnik ma­gas szénhidrát- és ballasztanyag-tartalma. Van benne egy kevés fehérje és némi zsír, viszont igencsak számottevő a különböző ásványi anyagok fajtája és mennyisége: mag­nézium, kalcium, foszfor, vas és réz egyaránt van benne, nem beszélve magas káliumtartalmáról. A vitaminokat il­letően találhatunk benne némi C- és E-vitamint, továbbá B1-, B2-, B6-vitamint, niacint, pantoténsavat és jelentős mennyiségű folsavat. Ami pedig a karotinoidokat illeti, a sárgarépa vitán felül az első helyen áll.

Legfontosabb tudnivalók a sárgarépáról dióhéjban

  • A sárgarépa – amelynek világszerte 150 fajtája létezik – a lehető legjobb béta-karotin forrás.
  • A terhes anyáknak a sárgarépa jókora adag vérképző folsavat kínál.
  • Ez a B-vitamin segít a magzati károso­dások elkerülésében is. Épp ezért a bőséges folsavmennyiség beviteléről érdemes már a tervezett terhesség idő­szakában is gondoskodni.
  • A friss sárgarépa mindig ropogós, törik és nem hajlik. A primőr sárgarépa nem tartható el túl sokáig. Ha rajta hagyjuk a zöldjét, a hűtőszekrény zöldségtároló­jában néhány napig friss marad.
  • A primőr sárgarépa zöldje alaposan megmosva és apróra vágva párolt zöld­ségként fogyasztható.
Egészségre gyakorolt hatása: A sárgarépában található béta-karotin napsütéskor kétszeresen hatékony: serkenti a bámulást, ugyanakkor véd

A sárgarépa egészségtani jelentősége

A sárgarépa jelentős mennyiségű ballasztanyagot juttat szervezetünkbe, ezzel egészséges mikroklímát teremt a bélrendszerben, azaz serkenti az emésztést, közben még a koleszterinszintet is csökkenti. A legfontosabb szereplők azonban a karotinoidok, amelyek bőségesen találhatók a sárgarépában. Általánosságban kijelenthető: minél több a sárgarépában a béta-karotin, annál erőteljesebben na­rancssárga a színe.

Ez a növényi festékanyag számtalan módon segíti és védi szervezetünket: szerepet játszik a szövetek és a nyálkahártya felépítésében, véd a káros UV-sugárzás és egyéb káros anyagok ellen.

A C- és az E-vitaminnal, valamint a cinkkel együttműködve erősíti a védekezősejteket, az egész immunrendszert. Ez az „őrző­védő” csapat szembeszáll a szervezetünkben keletkező szabad gyökökkel, és elhárítja támadásukat. A béta-karo­tin mint antioxidáns hozzájárul a rák megelőzéséhez, véd az érelmeszesedés, a reuma és egyéb más, úgynevezett civilizációs megbetegedések ellen. Ez a növényi festék­anyag az A-vitamin elővitaminja, amely zsírral alkotott ve­gyületben A-vitaminná alakul át. Az A-vitamin elsősorban a látás és a bőrszövet egészsége szempontjából nélkülöz­hetetlen.

Pároláskor a sárgarépa sejtjei fellazulnak, így elfogyasztásakor a béta-karotin köny-nyebben szívódik fel a belekből a vérbe. A zsírban oldódó béta-karotin azonban csak értékes zsiradék egyidejű fogyasztásával tud teljes mértékben beépülni szerveze­tünkbe.

Almás sárgarépa-saláta

Hozzávalók (2 személyre)

1 evőkanál őrölt mandula, 80 g joghurt, 1 kávéskanál citromlé, tengeri só, őrölt bors, 5 szál citromfű, 15 dkg sárgarépa, 1 db savanykás alma

Elkészítés

Az öntethez elkeverjük a joghurtban az őrölt mandulát, a finomra vágott citromfü­vet, hozzáadjuk a citromlevet, sózzuk, borsozzuk. A sárgarépát és almát meg­mossuk, meghámozzuk, durvára reszel­jük, elkeverjük az öntettel. Tetszés szerint gazdagíthatjuk 1 evőkanál durvára vágott, zsiradék nélkül megpirított mandulával.

Lóránt Szentgyörgyváry

Szerző: Szentgyörgyváry Lóránt

Szakmai gyakorlatok és tanulmányok:  Életmód-tanácsadás, kiropraktika és reflexológia. Minden érdekel ami az egészséggel vagy annak megőrzésével kapcsolatos. Az oldalon rendszeresen publikálom a saját cikkeimet.