Fájdalom enyhítése

Övsömör kezelése

Bőre napokon át olyan forró, mint az izzó vas, majd hirtelen hólyagos kiütések jelennek meg rajta? A kiütések netán övszerű sávban (dermatoma) húzódnak a háta közepétől a szegycsontjáig, s nem csupán viszketnek, de annyira fájdalmasak, hogy a legapróbb érintés is kész gyötrelem? Talán még lázat, hidegrázást, émelygést, hasmenést és vize­lési nehézségeket is tapasztal?

Nos, önnek övsömöre van, amelyet neveznek herpes zosternek (ejtsd: herpesz zoszter) is, és ugyanaz a vírus – a varicella zoster – okozza, mint a bárányhimlőt. Ha már átesett a bárányhimlőn, a vírus évtizedekig is szunnyadhat a szervezetében, hogy aztán egyszer csak övsömör formá­jában jelentkezzen újra. Ennek néha nincs semmilyen nyilvánvaló oka, máskor stressz, legyengült immunrendszer (például kemoterápia vagy AIDS miatt) vagy rák váltja ki. A 60 év fölöttiek kockázata a legnagyobb, de az övsömör bárkin megjelenhet, akinek volt már bárányhimlője. Az orvosok úgy vélik, hogy a vírus még a bárányhimlő idején vándorol el az idegdúcokba, majd az idegrostok mentén, az érző idegsejteket érintve bukkan fel újra, övsömörként.

Jegyezzük meg! Noha a kiütés megfelelő kezeléssel három-öt hét alatt elmúlhat, az érintett bőrfelület még évekig fájdalmas maradhat. Ez a szövődmény, a posztherpeszes neuralgia az övsömörös páciensek egyötödét érinti. Szerencsére az idejében felismert övsömör antivirális gyógyszerekkel és egyéb módszerekkel jól kezelhető.

Az első teendők

A legtöbb fájdalmas állapothoz hasonlóan ebben az esetben is igaz, hogy minél előbb cselekszik, annál jobb.

1. Jelentkezzen be orvosához!

Amint fölmerül önben az övsömör gyanúja, azonnal hívja fel orvosát különösen, ha a kiütések a szeme környékén jelentek meg. Megfelelő keze­lés nélkül ugyanis ez maradandó szemkárosodást okozhat. Minél hamarabb jut el orvoshoz a vényköteles gyógyszerekért, azok annál nagyobb eséllyel fognak hatni. Akkor is sietnie kell, ha kisgyermekkel, várandós nővel vagy rák, illetve krónikus betegség miatt legyengült immunrendszerű személlyel él együtt, mivel ez a fertőző állapot komoly veszélyt jelent rájuk nézve.

2. Szedjen vény nélkül kapható fájdalomcsillapítót!

A paracetamol és az ibuprofen is csökkentheti az övsömör okozta fájdal­mat. A gyógyszert a csomagoláson található utasítás szerint alkalmazza.

Mit tehet az orvos?

A szakember először is megvizsgálja önt, és kikérdezi a tüneteiről – a jel­legzetes klinikai kép, a kórelőzmény és az elváltozás megtekintése általá­ban elegendő a diagnózis felállításához. Miután ez megtörtént, valószínű­leg az alábbi lehetőségek közül ajánl fel majd néhányat.

Antivirális gyógyszerek. A szájon át szedhető antivirális gyógysze­rek – mint az aciklovir és a valaciklovir – jelentősen csökkenthetik az övsömörös „roham” időtartamát és súlyosságát, ha a kiütések megjelené­sétől számított 72 órán belül elkezdik szedni őket. Ezek a készítmények a posztherpeszes neuralgia megelőzésében is segíthetnek. A Coloradói Egyetem egyik közelmúltbeli vizsgálata során legalább két ponttal (tízes skálán) mérséklődött a fájdalom erőssége azoknak a pácienseknek több mint a felénél, akik két hétig kaptak intravénásán aciklovirt, és egy hóna­pon át naponta háromszor 1000 mg valaciklovirt szedtek.

Kortikoszteroidok. A korán alkalmazott kortikoszteroidok (például a prednizolon) szájon át szedve vagy injekcióban beadva enyhíthetik a gyul­ladást és a fájdalmat, s megakadályozhatják a posztherpeszes neuralgia kialakulását. Vannak azonban hátrányaik is: elnyomják az immunrend­szert, és emiatt az övsömör szétterjedhet a bőrön.

Lidokaintapasz. Posztherpeszes neuralgia esetén orvosa lidokaint (helyi hatású érzéstelenítőszert) tartalmazó tapaszokat írhat föl. A fájó területre helyezett tapasz blokkolja az idegimpulzusokat, és 12 órára is csökkentheti a fájdalmat. Egyidejűleg legfeljebb három tapasz viselhető. (Egyazon területen naponta legfeljebb 12 órán át maradhat a tapasz.)

Antidepresszánsok. Orvosa javasolhatja, hogy szedjen triciklikus antidepresszánst, például amitriptilint vagy imipramint. Ezek a gyógy­szerek segítenek lecsillapítani a rendellenes idegi aktivitást, s így enyhít­hetik az idegi eredetű fájdalmat. Egy vizsgálatban a hólyagos fázisban szedett amitriptilin mérsékelte a posztherpeszes neuralgia kockázatát.

Segítsen magán!

Lássuk a vény nélkül is beszerezhető „fegyvereket”, amelyeket fölhasznál­hat az övsömör és a posztherpeszes neuralgia fájdalma ellen.

Hideg vizes borogatás. Ez a hólyagok kifakadásától kezdődően naponta néhányszor, alkalmanként húsz percig alkalmazva csillapíthatja a fájdalmat és a viszketést, emellett szárítja is a hólyagokat, így megelőzi azok elfertőződését. Hagyja abba a borogatást, ha a hólyagok már nem nedveznek.

Antihisztamin. A szájon át szedett antihisztaminok enyhíthetik a visz­ketést, és ennek eredményeként kevesebbet fog vakarózni. A vakarózás növeli a sebhelyképződés és a fertőzések kockázatát.

Kerti növényeink. Talán sokunk kertjének sarkában megbújik néhány tő kövirózsa, vagy az ablakpárkányon nevelgetünk cserépben aloe verát. Mindkét növény levelének a kipréselt leve bőrnyugtató, regeneráló és gyulladáscsökkentő hatású. Ha nem vagyunk „földbirtokosok”, akkor a növényekből készített gélek is alkalmasak lehetnek a hólyagos területek megfelelő kezelésére.

Zablisztes fürdő. Őröljön porrá turmixgépben fél csésze nyers zab­pelyhet (vagy vásároljon kész zablisztet), keverje el egy kád hűs vízben, és áztassa benne magát húsz percig. A zabliszt kellemesen megnyugtatja az irritált bőrt.

Kapszaicines krémek. Ezeket ne használja, amíg tart az övsömör! Posztherpeszes neuralgia kialakulásakor viszont a kapszaicint – a paprika „erősségét” adó vegyületet – tartalmazó krémek mérsékelhetik a fájdal­mat. Naponta háromszor-négyszer kenje az érintett bőrfelületre, és így négy-hat hét elteltével érezni fogja a kedvező hatást. Ha nem akar addig várni, alkalmazza a jóval erősebb kapszaicines tapaszt, amely már egyszeri használattal is elölheti a fájdalmat továbbító idegeket.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.