Fájdalom enyhítése

Tüdőtágulás okai és tünetei, természetes kezelése

A tüdőtágulás a tüdőben fokozato­san kialakuló, pillanatnyilag még gyógyíthatatlan betegség. A beléleg­zett oxigént a véráram felé továbbí­tó léghólyagocskák megsérülnek, és nem tudják végezni munkájukat. A sérülés oka legtöbbször az erős dohányzás vagy a tartósan beléleg­zett szennyezett levegő, de idült hörghurutban vagy asztmában szenvedőkben is kialakulhat. A fér­fiak fogékonyabbak rá, mint a nők. A betegség fokozatosan, általában

A meleg vízben úszás az egyik legjobb gyengéd testgyakorlat a légzési problémák­kal küzdők számára. évek alatt alakul ki. Tünetei közé tartozik a nehézlégzés és a légszomj, amely idővel nagyon súlyossá foko­zódhat. A tüdőtágulásos betegek gyakran szívelégtelenségben halnak meg.

Mozgás- és hidroterápia

A dohányzásról való leszokás és nem megerőltető, laza tornagyakor­latok végzése a természetes gyógy­mód első és legfontosabb teendője a tüdő rendes működésének és ru­galmasságának helyreállításban. Leginkább az úszás, a tajcsi és a jóga ajánlható. A levegő ionizálása és párásítása szintén segít. A felgyülem­lett nyálkás hörgőváladéktól való megszabadulásra bevett és hatékony módszer a már említett meleg bo­rogatás és a hát hajlított tenyérrel való ütögetése (ahogyan a tüdő­gyulladás kezelésénél láttuk).

Gyógynövény-forrázat a tüdőtágulás kezelésére

Edesgyökér és fekete nadálytő forrázatából keverjünk össze 15-15 g-ot, és adjuk hozzá fél liter vízhez. Hagy­juk állni tizenöt percig. A meleg folya­dékból fogyasszunk naponta négyszer négy evőkanálnyit.

Figyelmeztetés! A fekete nadálytő nagy adagja vagy szeszes kivo­nata májkárosodtást okozhat.

Masszázs és aromaterápia

Masszírozzuk a mellkast cédrus-, fenyő-, borsmenta- és eukaliptusz­olajjal. Inhaláljunk, párologtassunk bazsalikom-, kajeput-, eukaliptusz-, izsópfu- vagy kakukkfű olajat.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Gyakran igyunk többféle zöldség­ből készített ivólevet. Különösképp a fokhagyma, a sárgarépa, a spenót, a zeller, a búzafű,, a vízi torma, a burgo­nya és az árpa leve alkalmas, de hatá­sos a szőlőből, narancsból, citromból és feketeribizliből készített ivólé is. Kerüljük a nyálkaképző élelmiszere­ket, együnk inkább fűszereseket:

  • fok­hagymát
  • tormát
  • mustárt
  • hagymát és csilit

Táplálékkiegészítőként fo­gyasszunk:

  • A-vitamint,
  • B-vitamin­komplexet,
  • C- és E-vitamint, cinket,
  • Q-10 koenzimet és lecitint.

Relaxáció

A meditáció, a vizualizáció és a bio­feedback, segítenek a betegséggel já­ró aggodalom, feszültség oldásában.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.