Fájdalom enyhítése

Tüdőgyulladás tünetei és természetes kezelése

A tüdőgyulladás mindkét vagy az egyik tüdő baktérium vagy vírus okozta fertőzése nyomán alakul ki.

A tüdőgyulladás (pneumonia) súlyos mellkasi fertőzés, amely a tüdő légzsákocskáinak gyulla­dásával jár. Mivel az oxigénnek ezeknek a léghólyagoknak (alveolusok) falán keresztül kell el­jutnia a véráramba – a tüdőgyulladás potenciá­lisan életveszélyes betegség, főleg ha mindkét tüdőlebenyre kiterjed (kétoldali). A kórházi ápolás során igen gyakran okozhat végzetes kö­vetkezményeket, főleg idősebbeknél. A legtöbb esetben azonban a megfelelő antibiotikus keze­léssel a tüdőgyulladás maradványtünetek nélkül gyógyul.

Tünetei:

  • mellkasi fájdalom
  • lég­szomj
  • köhögés
  • a felköhögött kö­pet elszíneződése,
  • hidegrázás és láz

A baktérium okozta tüdőgyulladás veszélyesebb, mint vírusos válfaja, kisgyermekek és nagyon idős embe­rek esetében életveszélyes is lehet.

Figyelmeztetés! A baktériumos tüdőgyulladás súlyos eseteiben azon­nali antibiotikum-kúra javasolt.

A tüdőgyulladás gyakrabban fordul elő gyermekek és időskorúak között, de bár­mely életkorban kialakulhat. Kórokozója lehet vírus, baktérium vagy gomba, de a legtöbb esetben baktérium.

Legionella pneumophila baktériumok

(Fenti kép) A felvételen Legionella pneumophila baktériumok láthatók, a „légionárius beteg­ség” néven ismert tüdőgyulladás kórokozói; ez a betegség halálos is lehet.

A diagnózis módja

Kikérdezés és mellkasi hallgatózás alapján az orvos gyaníthatja a tüdő­gyulladás meglétét. Mellkasröntgent és vérvizsgálatot ír elő. Megvizsgálják a köpet összetételét is, majd meg­állapítják a kórokozót.

Mellkasröntgen tüdőgyulladásról

(Fenti kép) A mellkasröntgenen látszik a tüdőt sújtó fertőzés kiterjedése. A színezett röntgenfelvétel jobb oldalán a kék tüdő alsó lebenyében látható vörös folt jelzi a tüdőgyulladást.

Hidroterápia és masszázs

A tüdőgyulladás bizonyos formái­ban hidroterápiás módszerekhez ér­demes folyamodni. A hátra és a mellkasra tegyünk meleg, a hom­lokra hideg borogatást forró lábfürdővel. Majd valaki enyhén behajlí­tott tenyerével “doboljon” hátun­kon, ezáltal fellazul a hörgőkben le­tapadt váladék.

Gyógyétrend és gyógytáplálkozás

Együnk sok friss gyümölcsöt és zöld­séget (többek között nyers fokhagy­mát, csilit és cayenne-i borsot), s kerüljük a tejtermékeket és az édessé­geket. A friss hígított körtelének a nyálkahártyák duzzanatát csökkentő hatást tulajdonítanak, de segíthet a friss sárgarépából, spenótból, petre­zselyemből, fokhagymából és köménymagból készített ivólé is.

Táplálékkiegészítőként szedjünk bé­ta-karotint, bioflavonoidokkal dúsí­tott C-vitamint (6-10 g-ot) és cin­ket. Egyéb hasznos táplálékkiegé­szítők lehetnek még a laktobacillust (acidofiluszt) és/vagy bifidobaktériumot (bifiduszt) tartalmazó probiotikumok, valamint a méhpempő.

Gyógynövény-terápia

A lobélia és a kakukkfű fellazít­ja a váladékot, a bíbor kasvirág és a fokhagyma a fertőzés ellen hat, a bodzavirág és a cickafark pedig láz­csillapító hatású. A gyógynövénye­ket szárított formában teaként vagy tinktúrában vehetjük magunkhoz. További hasznos gyógynövény a hánytatógyökér, az orbáncfű és a bo­rókabogyó. Súlyos betegség esetén kérjük szakképzett gyógynövény-terapeuta segítségét.

Masszázs és aromaterápia

A hátat és a mellkast masszíroz­zuk kámfor, eukaliptusz, fenyő, le­vendula, citrom és teafa olajának egyenlő arányú keverékével, ame­lyet valamilyen semleges vivőolaj­ban oldottuk fel.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.