Fájdalom enyhítése

Veserák tünetei és gyógyítása

Tünetek

  • Véres vizelet
  • Lágyéktáji vagy egyik oldali deréktáji fájdalom.
  • Fáradékonyság, gyakori gyomor- és bélrendszeri zavarok, testsúlycsökkenés, magas vérnyomás és láz.

Mit tegyünk?

Aki makacs lágyéktáji vagy a hát alsó részén jelentkező fájdalmat észlel, vagy akinek véres a vizelete, haladéktalanul forduljon orvoshoz.

Kezelés

A lokalizált és időben észlelt veserákot műtéttel lehet gyógyítani: ennek során a veséből kivágják a daganatot és az azt körülvevő szöveteket. Gyakoribb az, amikor teljes vesekiirtás – az egész vese, valamint a kötőszövetek eltávolítása – válik szükségessé. Ha a rák a vesemedencében és/vagy a vesevezetékben van, a vesevezeték és a hólyag egy részét is eltávolítják. A műtétet bizonyos esetekben sugárkezelés követi.

Veserák

A vesedaganat műtéséhez többnyire nagy bemetszés szükséges, ezért az operációt követően heves fájdalom léphet fel. Súlyos panaszok esetén morfiumpumpát adnak, melynek segítségével a betegek maguk adagolhatják a fájdalomcsillapítót szükség szerint. Néhány nap után azonban a legtöbb esetben áttérnek

A veserák oka nem ismert. Előfordulási gyakorisága az utóbbi 50 évben ugrásszerűen nőtt, és ezt a szakértők az iparban használatos vegyi anyagoknak és egyéb szennyezőknek tulajdonítják. A betegség leginkább az ipari jellegű, nagyvárosi régiókban jelentkezik. Kockázatát növeli a kadmium, a nitrogénvegyületek, az ólomacetát, az azbeszt. Az életkor is szerepet játszik: a legtöbb esetet 50 éves kor felettieknél diagnosztizálják. A férfiak kétszer olyan gyakran betegednek meg veserákban, mint a nők.

Kialakulása

A vesében kialakuló rosszindulatú daganatok 85%-a vesesejtrák, amely a nefronokból származik. A nefronok a vesetestecskéből, a vesecsatornából és a gyűjtőcsatornából álló apró egységek: ezek felelősek a vér átszűréséért és a vizelet képzéséért. Az átmeneti sejtes rákok a vesekelyhekből, a vesemedencéből és a vizeletet a veséből a hólyagba vezető húgyvezeték nyálkahártyájából erednek. A Wilms-tumor viszonylag ritka, főleg gyerekkorban fordul elő.

A daganat először csak az egyik vesében jelentkezik, de a betegek mintegy 20%-ánál előbb-utóbb a másik vesére is átterjed. Hamar áttétet ad a környéki nyirokcsomókba, innen a tüdőbe, májba, csontokba vagy az agyba; az átmeneti sejtes rák gyakran a hólyagba is.

Forradalmi újdonságok

Az operálhatatlan vesedaganat növekedését lelassíthatja egy új kezelési mód, amelyet artériás embolizációnak neveznek. Parányi, szivacsszerű részecskéket fecskendeznek be a daganatot ellátó verőerekbe. Az apró részecskék elzárják a daganatsejtek oxigén- és táplálék-utánpótlását, az így képzett blokád segítségével mintegy éhhalálra ítélik a rákos sejteket.

Megelőzés

Mivel a betegség oka ismeretlen, nincs biztos módszer a megelőzésre. A kockázat azonban egyes természetgyógyászok szerint csökkenthető a dohányzás mellőzésével, állati eredetű zsírok minél kisebb mértékű fogyasztásával. Fontos: ha veszélyes vegyi anyagokkal dolgozunk, mindig viseljünk védőruhát.

Alternatív terápiák

Megjegyzés: az alternatív módszereket csak a hagyományos orvosi kezelés mellett szabad alkalmazni.

  • Akupunktúra: Az akupunktúrás kezelések átmenetileg enyhíthetik a műtét vagy a végső stádiumban lévő rák okozta fájdalmakat.
  • Gyógynövénygyógyászat: Kínai vizsgálatok szerint csökken a veserák előfordulási gyakorisága azok között, akik naponta legalább két csésze zöld teát isznak.
Figyelem! Azoknak a betegeknek, akiket vesemedence-vagy húgyvezetéki rákkal kezeltek, rendszeresen el kell menniük felülvizsgálatra. Náluk el kell végezni a hólyag-tükrözést, ugyanis ez a típusú rák gyakran ad áttétet a hólyagba.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.