Fájdalom enyhítése

A vese és a húgyutak betegségeinek fájdalmai

A vese, a húgyvezetékek, a hólyag és a húgycső együttesen alkotják az emberi szervezet kiválasztórendszerét. Az itt fellépő betegségek a legkülönbözőbb fokú és jellegű fájdalmakkal járhatnak, a vesekő által okozott kínszenvedéstől a hólyaghurut kellemetlen égő-csípő érzéséig és a gyakori vizelési ingerig.

Hólyaghurut és húgycsőgyulladás tünetei:

A húgyutak teljes hosszában gyakoriak a bakteriális fertőzések, ezen belül a hólyag és a húgycső a legtöbbször érintett.

 • Hólyaghurut (cystitis): égető fájdalom. Ez a vizelési inger kezdetekor lép fel, csúcspontját a vizeletürítés befejezésekor éri el; gyakori vizelési inger éjjel-nappal; alkalmanként kis mennyiségű vizelet távozása, amely véres is lehet; előfordulhat még enyhe, diffúz lágyéki vagy deréktáji fájdalom.
 • Húgycsőgyulladás (urethritis): enyhe ágyéktáji fájdalom, gyakori vizelés, zavaros vagy gennyet tartalmazó vizelet.

Veszélyeztetett csoportok

Élete során szinte minden embernél fellép alsó húgyúti fertőzés. A hólyaghurut leggyakrabban a nemi életet élő nőket érinti; az alsó húgyúti fertőzések előfordulási gyakorisága a 20 és 50 év közötti nők között ötvenszerese a hasonló korú férfiakénak. Egyeseknél a betegség egy éven belül többször is kiújul. A férfiaknál gyakorisága 50 éves kor után nő meg, sokszor prosztata megnagyobbodás miatt. Az egyéb rizikófaktorok közé tartozik még a cukorbaj, az idegrendszeri zavarok, egy esetleges gerincsérülés nyomán bekövetkezett bénulás, a hólyagkatéter vagy a bugyutákat érintő fejlődési rendellenességek.

Kialakulása

A hólyaghurut többnyire hirtelen alakul ki; fájdalmas, sürgető vizelési inger jelzi. Alkalmanként azonban csak kis mennyiségű, esetleg véres vizeletet tud üríteni a beteg. Hólyaghurut leggyakrabban azért alakul ki, mert a baktériumok – legtöbbször az E. coli -, amelyek normális körülmények között a belekben találhatók, a húgycsőn keresztül a hólyagba jutnak. A nők azért veszélyeztetettek, mert húgycsövük rövid – mindössze 5 cm, szemben a férfiakkal, akiknél ez kb. 20 cm.

A végbélnyílás környékén normálisan is jelen lévő baktériumok gyakran nemi érintkezéskor jutnak a húgycsőbe, vagy székelés utáni törlés alkalmával – különösen, ha az illető rossz irányba (előre) húzza a vécépapírt. A nemi úton terjedő organizmusok – napjainkban főképpen a chlamydia – is okozhatnak hólyaghurutot.

A húgycsőgyulladás önmagában, hólyaghurut nélkül ritkább. Tünetei enyhébbek a hólyaghurutéinál. A gonorrhoea (kankó) jellegzetes tünete a hímvessző gennyes váladékozása. Nőknél a húgycsőgyulladás és a hólyaghurut a hüvelygyulladás kísérő jelensége is lehet; a hüvely gyulladás okozta viszketés mellett gyakoribb vizelési inger és enyhe fájdalom is jelentkezhet.

Mit tegyünk?

Forduljunk orvoshoz. A meleg ülőfürdő enyhítheti a fájdalmat. Igyunk naponta 8-10 pohár vizet, a nagyobb mennyiségben termelődő vizelet segít a baktériumok eltávolításában. Ne igyunk se kávét, se alkoholt, mert ezek irritálják a hólyagfalat.

Kezelés

Antibiotikumok hatására az alsó húgyúti fertőzések többsége meggyógyul. Noha ajánlatos a vizelettenyésztés, mellyel meg lehet állapítani, hogy az adott esetben milyen baktérium okozza a betegséget, a legtöbbször az orvosok széles spektrumú készítményt írnak fel – ezek a legtöbb húgyúti fertőzésnél jól beválnak. A gyógyszerek általában néhány órán belül megszüntetik a gyakori vizelési ingert és a fájdalmat. Ha azonban a fájdalom makacsnak bizonyul, egyéb fájdalomcsillapító szert is felírhatnak.

Megelőzés

A megelőzés érdekében a nők számára javasolt:

 • Igyon naponta legalább 8-10 pohár vizet, amely növeli a vizelet mennyiségét és a hólyagot átmosva megtisztítja azt a baktériumoktól. (Ez egyébként férfiak számára is ajánlott.)
 • Szeretkezés előtt ürítse ki a hólyagot, majd igyon meg egy pohár vizet; ismét ürítsen, mert ez megtisztítja a húgycsövet azoktól a baktériumoktól, amelyek az aktus során odakerültek.
 • Fontos a megfelelő higiénés szokások elsajátítása. Székelés után mindig elölről hátrafelé töröljön, így a baktériumok a végbél környékéről nem kerülnek a húgycsőbe.
 • Tartsa a lehető legszárazabban a nemi szervek környékét. Hordjon természetes pamutból készült alsóneműt, kerülje a nagyon szűk farmernadrágot és az egyéb szoros ruhadarabokat, sose üljön hosszabb ideig nedves fürdőruhában.
 • Ne használjon hüvelydezodort, habfürdőt, illatosított szappanokat és egyéb, esetlegesen gyulladáskeltő anyagokat.

Új remény a súlyos hólyaghurutban szenvedőknek

Az interstitialis cystitis, a húgyhólyag idült és rendkívül fájdalmas gyulladása mintegy 10 000 embert sújt, elsősorban nőket. Egészen a közelmúltig az orvosok nem sokat tehettek, legfeljebb aszpirint, ibuprofent vagy más fájdalomcsillapítót írtak fel. Mostanában Amerikában több új kezelési módszert vezettek be a szenvedések enyhítésére.

Ezek a következők:

 • Pentosal polysulfat sodium: új, szájon át szedhető gyógyszer, amely segít a hólyag károsodott felszínének gyógyulásában, s hatását 4-6 hónap alatt fejti ki.
 • DMSO (Rimso-50): ipari oldószerből kivont, új gyógyszer, amelyet közvetlenül a hólyagba juttatnak, ahol gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású. A kezeléseket hetente vagy kéthetente végzik. A fájdalom és az egyéb tünetek általában négy-nyolc kezelés után múlnak el.
 • Heparin: véralvadásgátló készítmény. Közvetlenül juttatják a hólyagba, ahol gyulladáscsökkentő hatása révén védi a nyálkahártyát. A betegeket megtanítják arra, hogyan tudják otthon kezelni magukat. A kezeléseket 3-4 hónapon át naponta, majd minden másnap végzik. Érzékelhető javulás általában 6-12 hónap elteltével jelentkezik.
 • Hyaluron sav: ennek a gyógyszernek a hatása hasonló a heparinéhoz, de annál gyorsabban hoz eredményt: öt-hat kezelés után – melyeket négy héten át heti egy alkalommal, majd havonta egyszer végeznek – a beteg máris enyhülést érez. Amerikában erre a célra kísérleti jelleggel adják.
 • Óvszerrel, ill. monogám nemi élettel csökkentse a chlamydia és egyéb fertőzés veszélyét.
Figyelem! Bár a tesztcsíkok (stix) segítségével akár otthon is ki lehet mutatni a baktériumok jelenlétét a vizeletben, fontos, hogy a tünetek jelentkezésekor orvoshoz forduljunk diagnózisért és a megfelelő antibiotikumokért.

Alternatív terápiák

 • Gyógynövénygyógyászat: A kanadai aranygyökér és az echinacea (kasvirág) erősíti az immunrendszert, és ezzel segíthet a húgyúti fertőzések megelőzésében. E növényeket egymással kombinálva teaként is el lehet készíteni; napi egy-két csésze fogyasztása ajánlott. Heveny hólyaghurutnál a csalántea és napi 500 mg medveszőlőlevél-kivonat enyhítheti a tüneteket azáltal, hogy fokozza a vizeletelválasztást, és savasabbá teszi a vizeletet. Utóbbit azonban semmiképpen se fogyasszuk C-vitaminnal vagy áfonyaszörppel együtt, mert együttesen túlságosan is savanyítják a vizeletet.
 • Táplálékkiegészítők: Az áfonyaszörp (vagy az ennek kivonatából készült kapszula) megakadályozza, hogy a baktériumok megtapadjanak a hólyag vagy a húgycső nyálkahártyáján. Ezenfelül savasabbá is teszi a vizeletet, amely gátolhatja a baktériumok szaporodását. Fogyasszunk naponta 3-5 dl áfonyaszörpöt (lehetőleg az édesítés nélküli, hígítatlan fajtából), vagy napi kétszer 400 mg áfonyakivonatot. Ha kellemesebbé kívánjuk tenni az áfonyaszörp ízét, keverjünk hozzá azonos mennyiségű almalevet, amely természettől fogva édes.
 • A C-vitamin nagy dózisban (napi max 3000 mg elosztva) savassá teszi a vizeletet, s így gyorsítja a gyógyulást. Ugyanakkor a túl sok C-vitamin hólyagirritációt, valamint vesekövet okozhat, ezért vigyázni kell vele. Az antibiotikum mellé fogyasztott napi két-három pohár élőkultúrás joghurt segíthet megakadályozni a hüvelygomba kialakulását és az antibiotikum bélrendszeri mellékhatásait. Szedhetünk acidophilus baktériumot tartalmazó tablettát is.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.