Fájdalom enyhítése

A veseelégtelenség jelei

Tünetek

  • Heveny veseelégtelenség: csökkent mennyiségű vizelet, hányinger, a test nagy részére kiterjedő vizenyő és gyengeség.
  • Idült veseelégtelenség: fejfájás, izomrángás, zsibbadás, lábfájás, étvágytalanság és testsúlycsökkenés, hányinger és hányás, kellemetlenül száraz, hámló bőr, rossz szájíz, bágyadtság, fáradtság.

Veszélyeztetett csoportok

A heveny veseelégtelenség többnyire valamilyen nagyobb műtét után bekövetkező komplikáció vagy valamilyen súlyos betegség következménye, amely más szerveknél is működési zavart okoz. Az ok lehet továbbá mérgezés, kiszáradás, napszúrás, nagy testfelületre kiterjedő égési sebek vagy keringési elégtelenséget előidéző vérzés, esetleg terhességi toxémia.

Az idült veseelégtelenség leggyakoribb oka a cukorbetegség és a glomerulonephritis (ez utóbbi a vesetestecskék, a vese „szűrőberendezéseinek” a gyulladása). Egyéb lehetséges ok még a nem kellően kezelt magas vérnyomás, a fájdalomcsillapítók idült túladagolása és a születési rendellenességnek számító polycystás vesebetegség.

Kialakulása

A heveny veseelégtelenség hirtelen jelentkezik. Ha a beteg túléli, többnyire meggyógyul, amennyiben a veseelégtelenséget kiváltó ok megszűnik. A tünetek közt szerepel a hirtelen, látszólag indokolatlan súlygyarapodás, mely valójában a vízvisszatartásnak tulajdonítható. Néha a beteg lehelete húgyszagú; gyakori tünet a hányinger és az általános gyengeségérzet is. Mire a tünetek megjelennek, a vese többnyire már visszavonhatatlanul elveszítette működőképességét. Ezzel szemben az idült veseelégtelenség fokozatosan fejlődik ki, és gyakran semmiféle panaszt nem okoz addig, amíg előrehaladott stádiumba nem kerül a beteg.

Mit tegyünk?

Haladéktalanul forduljunk orvoshoz. A kellemetlen tünetek egy része enyhíthető. A bőr kiszáradásának és hámlásának csökkentése érdekében fürdéshez vagy zuhanyozáshoz inkább langyos, semmint forró vizet használjunk, és a hidratáló krémet akkor vigyük fel a bőrre, amikor az még nedves. A melegítőpárna vagy egy jéggel teli tömlő enyhítheti a láb- és izomfájdalmakat. A vizenyő mértékének csökkenését szolgálja, ha korlátozzuk a szervezetbe bevitt só mennyiségét. Nagyon fontos, hogy betartsuk az orvos vagy diétás szaktanácsadó által javasolt étrendet.

Kezelés

  • Művesekezelés: Heveny veseelégtelenségnél dialízist (magyarul művesekezelést) kell végezni. A hemodialízis abból áll, hogy a vért egy szűrőn átszűrik, hogy megtisztuljon a benne lévő salakanyagoktól. Mivel a károsodást kiváltó ok viszonylag hamar megszűnik, a beteg idővel meggyógyul és semmiféle kezelésre nem szorul. A veseelégtelenségben szenvedő betegek heti három vagy négy alkalommal járnak művese kezelésre ambuláns rendszerrel működő intézményébe.[brbr]Az idült veseelégtelenség kialakulását a veszélyeztetett betegeknél gyógyszerrel igyekeznek lassítani. Glomerulonephritis esetén gyulladáscsökkentő szereket adhatnak. Ha a vese működése nagymértékben beszűkül, szükségessé válik a dialízis. Ez utóbbi alkalmanként három-nyolc órán át tart, s hetenként háromszor vagy négyszer végzik, a betegség súlyosságától és a kezelés típusától függően.
  • A dialízis végezhető ambuláns kezelés keretében, egy erre szakosodott intézményben vagy hordozható művesével otthon is. A peritonealis dialízis olyan technika, amely a hashártyát használja fel a salakanyagok kiszűrésére.
  • Veseátültetés: A donortól származó vese átültetése alternatívát kínál a hosszú távú dialízis helyett. A kilökődés megakadályozása érdekében a donor, valamint az átültetésre váró beteg genetikai szempontból minél jobban meg kell, hogy egyezzen. A legnagyobb sikerrel akkor járhat a műtét, ha a donor a betegnek élő, vér szerinti hozzátartozója; ennek híján egy balesetben elhalálozott egészséges donortól a klinikai halál beállta után kiemelt vese is esélyt jelent. Egy vese átültetése két-három órát vesz igénybe. A betegek többsége két-három héten belül el is hagyhatja a kórházat.
Figyelem! Az Atkins-diéta és más népszerű fogyókúrás módszerek, melyek sok fehérjét és kevés szénhidrátot tartalmaznak; nagy terhet rónak a vesére. A cukorbetegeknek és mindazoknak, akiknél fennáll a vesekárosodás kockázata, e diétákat kerülniük kell!

Megelőzés

A megelőzés legcélravezetőbb útja az, ha minden érintett megfelelő keretek között ellenőrizteti és lehetőleg gyógyíttatja cukorbaját, magas vérnyomását vagy más egyéb rendellenességét, amely veseelégtelenséghez vezethet. Ne szedjünk recept nélkül kapható fájdalomcsillapítót hosszú ideig nagy adagban – ezek ugyanis veseelégtelenséget okozhatnak az arra hajlamosoknál.

Alternatív terápiák

Megjegyzés: mindenféle alternatív gyógymóddal kapcsolatban ki kell kérni kezelőorvosunk véleményét.

  • Táplálékkiegészítők: A vesebetegeknek többnyire szükségük van különféle vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó táplálékkiegészítőkre, de ezek szedését, csakúgy, mint a beteg egész étrendjét, a veseelégtelenség terén képzett és tapasztalt táplálkozástudományi szakembernek kell ellenőriznie.
  • Gyógytorna: A rendszeres testmozgás igen fontos azért, hogy megelőzze a fáradékonyságot és az izmok meggyengülését. A mozgás enyhíti is az izomfájdalmat, és lassítja a csontvesztést, amely a veseelégtelenség velejárója.

Forradalmi újdonságok

A hashártya-dialízis sok veseelégtelenségben szenvedő beteg számára megoldást kínál a hemodialízis helyett. A peritoneumot, vagyis a hashártyát használják fel arra, hogy a vérből kiszűrje a szennyeződéseket. A hasfalon kis nyílást ejtenek, és azon át bevezetnek egy műanyag csövet. A dialízis alatt ezen keresztül folyadékkal töltik fel a hasüreget, majd egy idő után ezt újra leszívják. A leszívott folyadékban már benne vannak a hashártyán átszűrődött salakanyagok.

A peritonealis dialízisnek három fő típusa van:

  • Szakaszos hashártya-dialízis, amely járó betegek számára fenntartott klinikán vagy műveseállomáson folyik, kb. 10 órán át tart, és hetente háromszor végzik.
  • Folyamatos ambuláns hashártya-dialízis, amelyet a beteg otthonában folytatnak. A hasüregben mintegy két liter folyadék van, s ezt a betegnek kell cserélnie naponta háromszor-négyszer.
  • Automatikus hashártya-dialízis, amelynél gép cseréli a folyadékot, miközben a beteg alszik.
Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.