Fittség

Mik is valójában a szabad gyökök?

A szabad gyök olyan molekula, mely elveszítette egyik elektromos töltéssel rendelkező elektronját. A szabad gyökök vegyi szerkezetében van egy tartalék reaktív elektron, amely feszülten várja, hogy valamivel reakcióba léphessen. Egyensúlyi helyzetének helyreállítása érdekében „ellopja” egy másik molekula elektronját, amivel molekuláris káoszt idéz elő, minthogy a megkárosított molekula igyekszik valahonnan elektront lopni magának, aminek következtében az válik szabad gyökké.

A szabad gyökök tehát valójában „anyagcsere-terroristák”, molekuláris rablólovagok.

Tisztázzuk az antioxidáns fogalmát!

Az antioxidánsok ezzel szemben olyan molekulák, melyek képes egy elektront leadni anélkül, hogy maguk instabillá válnának, ugyanakkor azonban el is használódnak, tehát folyamatos utánpótlásra szorulnak. Ezért hát folyamatosan újabb és újabb antioxidánsokra van szükségünk az öregedés és a betegségek elkerülése érdekében. Szőlő

Ha megfelelő mennyiségű antioxidáns áll rendelkezésre, sejtjeink kisebb mértékben károsodnak, s ezért ritkábban szorulnak megújításra. Az antioxidánsok segítségével jelentős mértékű életelixírt juttathatunk szervezetünkbe. A legkiválóbb antioxidánsok a C- és az E-vitamin, a béta-karotin, a zöld tea, a vörösbor, a melatonin, a DHEA (egy szteroid hormon), a B-vitamin és az L-karnitin, az OPC (a C-vitamin segédmolekulája), a magnézium és a glutation.

AGE: hol és mikor mutatkozik meg?

Fia a szervezetben túlzott mértékben keletkeznek szabad gyökök, az az úgynevezett AGE (Advanced Glycation Endproducts, progresszív [előrehaladott] glikációs végtermék) kialakulásához vezet. Ez zsírból és cukorból álló anyagcsere-maradvány, mely a szabad gyökök hatására oldhatatlan vegyületekké áll össze. Blokkolja a sejtek anyagcseréjét, hozzájárul a sejtek gyorsabb öregedéséhez és korai elhalásához.Antioxidáns ital

Ez az AGE mutatkozik meg az úgynevezett öregségi vagy pigment foltokban, azonban nemcsak a bőrben rakódik le, hanem a szem és az agy ereiben is, ami szív- és érrendszeri, keringési megbetegedésekhez, szívkoszorúér-meszesedéshez, végső esetben szívinfarktushoz vezethet. Az antioxidánsok megakadályozzák, hogy a zsír és a cukor ilyen oldhatatlan vegyületeket alkosson.

Minél alacsonyabb a kalóriabevitelünk, annál kevesebb szabad gyök képződik szervezetünkben, mivel így szervezetünknek kevesebb oxigénre van szüksége az anyagcsere-folyamatokhoz.

Ugyanakkor minél többet eszünk, annál több oxigénre van szükség az anyagcsere folyamatokhoz, ennek következtében jelentősebb lesz a szervezet károsodása, s így hamarabb is öregedünk. Itt van hát számunkra a remek lehetőség, hogy jelentős mértékben kiküszöböljük a „természetes” öregedést, s egy hosszú életen át fiatalok és egészségesek maradjunk. Ebben az értelemben az öregedés valójában betegség.

Az ember élettartama lényegében a szabad gyököknek a sejtekben felhalmozódott károsodása mértékét tükrözi vissza. Ha a károsodás túlságosan nagymérvű, a sejt ezt már nem képes túlélni, és végül feladja.

A kulcsszó: megelőzés!

Képzeljük el:

  • Minden jólesik, amit megeszünk, s közben mégis tökéletesen karcsúak maradunk, testünk mindent, amire nincs szükségünk, problémamentesen kiválaszt.
  • Esténként könnyen elalszunk, nyugodt, mély álomban töltjük az éjszakát, reggelente üdén, erőtől duzzadva ébredünk, s örülünk az előttünk álló új napnak.
  • Csak nyolcvanévesen vesszük észre, hogy már nem vagyunk olyan fürgék tenisz közben, mint korábban, de még mindig meglehetősen jól játszunk, s bármikor képesek vagyunk arra, hogy örömest áttáncoljuk a fél éjszakát.
  • Nincsen semmiféle betegségre utaló tünetünk, remekül érezzük magunkat, és fiatalabbnak látszunk, mint öt évvel ezelőtt.
  • Tudatunk tiszta, emlékezetünk teljesen megbízható.
  • Vérnyomásunk olyan, mint egy negyvenévesé, nincs a legcsekélyebb érszűkületünk sem.
  • Eltölt bennünket az életkedv, s annyi energiánk van, hogy azt sem tudjuk, mit kezdjünk vele. Teljesítőképességünk jobb, mint valaha, és elképesztően hatékonyan tudunk dolgozni.
  • Örömünket leljük a testünkben, mely minden beavatkozás nélkül tökéletesen egészséges és életerős, úgyhogy a személyinkben szereplő dátumnak semmi szerepe nincs.
  • Az élet egyedülálló kaland, melyet boldogan élvezünk.

Boldog lány

Még néhány évvel ezelőtt ez teljesíthetetlen álom lett volna, az orvosi kutatás azonban hihetetlen lépéseket tett előre. A varázsszó így hangzik: megelőzés. Néhány nap múltán már érzékelhetjük, mit is jelent ez valójában, s átélhetjük, miképpen válik valóra testünk csodás átalakulása, aminek következtében szervezetünk örömöt okoz számunkra egész hosszú életünk során.

A sejtek végtelenül hosszú ideig életképesek maradhatnak, ha megfelelő környezetben élhetnek. Az azonban a mi feladatunk, hogy pótoljuk azokat a sejteket, melyeket a szabad gyökök megkárosítottak. Minél gyakrabban éri a sejteket ilyen károsodás, annál rövidebb lesz az élettartamuk, s annál nagyobb a kockázata valamilyen kóros állapot kialakulásának. Legvégül bekövetkezik az öregedés és a halál, mivel egy idő után már nem áll módunkban teljes mértékben kijavítani a szabad gyökök egyre erősebbé váló károsító hatását.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.