Fittség

Öregedés lassítása zöldségekkel és gyülölcsökkel

Együnk egészséget!

Az emberiség ősidők óta keresi a világ legeldugottabb helyén a fiatalság forrását, és kutat a titkos recepturak után. S az emberek mindeközben nem veszik észre, hogy a megoldás itt van előttük, s valójában oly egyszerű.

Figyelem! Ha szeretnénk mindig egészségesek maradni, akkor a legkézenfekvőbb dologgal kezdjük: az étkezéssel. Ennek során tudatosan élelmiszerre kell cserélnünk táplálékainkat.

Az étkezés a legerősebb gyógyszerkészítmény, amit naponta többször is magunkhoz veszünk. A helyes étkezés energiát ad, kedvező hatással van gondolkodásunkra és hangulatunkra. Egészséggel és életerővel ajándékoz meg bennünket és késlelteti az öregedést. Minthogy testünk csak az étkezés révén kaphatja meg a fenntartásához szükséges építőanyagokat, nem egy aprócska testrészünknek, a nyelvünknek kell kiválasztania a megfelelőt az élelmiszer-választékból, hanem értelmünknek. Akkor nemcsak fiatalságot, de friss életkedvet és tiszta tudatot is fogyaszthatunk.Egészséges magvak

A helytelen táplálkozás viszont éppenséggel legtöbb „belső tisztátalanságunk” okozója. A helytelen táplálkozás fenyegeti egészségünket. Kerüljük azokat az ételeket, amelyek korai öregedéshez vezetnek vagy szép lassan sírba tesznek. Napi étkezéseink során fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. Van, amiből sokra van szükségünk, másból a kevés is elég.

Vitalitásunk forrása a sok zöldség, gyümölcs!

A legfontosabb teendő az egészséges és életerős hosszú élet érdekében: együnk minél több zöldséget és gyümölcsöt, legalább öt adagot naponta. Semmi mással nem tudunk ennyit tenni egészségünk és vitalitásunk érdekében. A zöldségek és gyümölcsök számtalan ismert és ismeretlen, a szervezetünket fiatalon és életerősen tartó anyagot tartalmaznak.

Hét jó-tanács, amit mindenkinek meg kell fogadni:

  1. Különösen ajánlottak a következők: ananász, őszibarack, avokádó, banán, füge, burgonya, hurma, mangó, sárgadinnye, diófélék, papája, mazsola és különböző saláták.
  2. Fogyasszunk hetente legalább 2-3 alkalommal halat. A zsíros húsú halak, a lazac, a makréla, a szardínia és a tonhal, de a hering is ómega-3-zsírsavat tartalmaznak, ami késlelteti az öregedést.
  3. Igyunk sok zöld teát, ez ugyancsak hasznos az öregedés ellen, s fitten tartja szellemünket is.
  4. Együnk szójakészítményeket és korlátozzuk a kalóriabevitelt. Mindezek segítségével érjük el és tartsuk meg ideális testsúlyunkat, ne cipeljünk magunkon súlyfelesleget.
  5. Bánjunk óvatosan a hússal, főleg az egészségtelenül zsírosakkal. Édességet csak ritkán fogyasszunk, s alkoholból is csak keveset.
  6. Napi egy pohár vörösbor tekinthető egészséges mennyiségnek.
  7. Aki teheti, fogyasszon fokhagymát.

Egészséges étkezés

Ahelyett azonban, hogy csupán arra figyelnénk, mit eszünk, legalább ennyire figyeljünk arra, hogyan eszünk, s még inkább arra, kiért eszünk. Ha ennek tudatában vagyunk, akkor helyesen fogjuk megválasztani, hogy mit együnk.

Tudományos táplálkozás?

A helyes táplálkozás valójában nem tudomány, s csak igen kevés dolog van, amit szem előtt kell tartani. Az eredmény azonban már pár napon belül megmutatkozik, közérzetünk egyre javul, ez a kellemes érzés átjárja egész testünket, majd fokozatosan elvezet ahhoz, hogy elnyerjük ideális alakunkat, s úgy érezzük, mintha újjászülettünk volna. Csak az első lépést kell megtenni az új élet kezdetéhez.

A természetes táplálkozás egyben gyógyhatású táplálkozás is. Ezzel is csínján kell azonban bánni. A túltápláltság ugyanis az emberi szervezet megzavarásának legfőbb oka. A természetes életmódnak nem egyszerűen tudatosnak kell lennie, hanem a folyamatos ismétlés révén szokássá kell válnia.

Csak ez felel meg genetikai emlékezetünknek, amelyet nem kell kitörölnünk, csupán újabb információkat kell hozzáadnunk. Kezdjük az átalakulást azzal, ami legkönnyebbnek tűnik a számunkra, s ismételjük ezt mindaddig, míg csak megszokássá nem válik. S csak akkor lépjünk tovább az utána következő feladathoz.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.