Fittség

A legfontosabb nyomelemek élettani szerepe

A nyomelemek a szervezet számára nélkülözhetetlen anyagok, melyekből azonban naponta csak parányi mennyiségre, kevesebb mint 100 milligrammra van szükségünk. A legismertebb nyomelemek a vas, a réz, a szelén, a jód, a mangán, a króm, a molibdén, a germánium és a cink.

Az intenzív műtrágyázás, valamint a mezőgazdasági termékek ipari feldolgozása következtében élelmiszereink egyre kisebb mértékben tartalmazzák ezeket a nyomelemeket. Ugyanakkor ezek nevezhetők valójában az élet sójának, amelyek nélkül a szervezet szinte egyáltalán nem tud működni. A nyomelemek hiánya egyenes út az idő előtti öregedéshez, a várható élettartam csökkenéséhez.

A legfontosabb nyomelemek élettani szerepe:

nyomelemek

Réz: Aktivizálja az energia-anyagcserét. Számos fontos enzim alkotóeleme, aktivizálja az immunrendszert, hatással van a hormonok termelésére. Az agyalapi mirigynek, a hormonok irányítási központjának optimális működése sem valósulhat meg réz hiányában. Réz nélkül nem képződhet megfelelő mennyiségű neutrotranszmitter, az így kialakuló állapot jelentős mértékben csökkentené gondolkodási és érzékelőképességünket, továbbá jelentősen növelné a betegségek kialakulásának kockázatát.

Jód: Aktivizálja a pajzsmirigy működését. Hiányában nem képződik megfelelő mennyiségű hormon, aminek szerepe a teljes anyagcsere szabályozása. Hiánya a mozgási inger csökkenésében, lassúbb mozdulatokban, hangulatingadozásokban, székrekedésben, túlsúly kialakulásában mutatkozhat meg. Nem alakul ki jódhiány azok esetében, akik rendszeresen fogyasztanak tengeri halat, mivel jódból igen csekély mennyiségre van a szervezetnek szüksége. Ügyeljünk arra, hogy mindig jódozott sót vásároljunk, ez ugyanis az egyetlen további módja a jód-hiány kiküszöbölésének.

Mangán: Aktivizálja az enzimeket. Nélkülözhetetlen a zsírfelhasználáshoz, a cukor- és a fehérje-anyagcseréhez. Mangán hiányában a hasnyálmirigy nem képes megfelelő mennyiségű inzulint termelni, de nélkülözhetetlen a glutationszintézishez is. Számos betegség kialakulása tulajdonképpen mangánhiányra vezethető vissza, amit azonban csak ritkán ismernek fel. Ilyen betegségek lehetnek a következők: porckorongproblémák, hátfájás, csökkent mértékű porcképződés, depresszió és cukorbetegség.

Molibdén: Optimalizálja a szexuális funkciókat, de meghatározó szerepe van az öregedési folyamatok lassításában, valamint a húgysavszint csökkentésében is. Segít elkerülni a fogszuvasodást és a gyomorrákot, mindemellett javítja az izomtónust. A napi adag kb. 500 mikrogramm, melyet valamelyik étkezés alkalmával tanácsos bevenni.anyagcsere-fiatal

A felsoroltakon túl célszerű vasat, krómot, szelént, foszfort és kobaltot is szedni. Adjunk azonban időt kell az étrend-kiegészítők hatásának, mivel a szervezet megújulása lassú, ám a továbbiakban állandósuló folyamat. A sejteknek mintegy hat hónapra, a csontoknak, a fogaknak hozzávetőleg egy évre van szükségük a megújuláshoz.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.