Anyagcsere

Hogyan állítsuk helyre az anyagcsere egyensúlyát?

Szögezzük le még egyszer: az életmód megváltoztatásával betegségeket előz­hetünk meg, és a meglévő tüneteket is orvosolhatjuk. Ráadásul minden helyes lépés számít! Mindig a legkönnyebb változtatással érdemes kezdeni, hiszen a legkisebb siker is örömöt szerez, és erőt ad a további célok eléréséhez. Higgyünk a régi mondásnak, és ne féljünk alkalmazni: sok kicsi sokra megy.

Első lépés: Tűzzük ki a célt!

Döntsük el, mit szeretnénk. Fogyni? Töb­bet mozogni? Csökkenteni a koleszterin­szintet? Kevesebb alkoholt inni? Abba­hagyni a dohányzást? Fontos, hogy konkrét és kivit élezhető célokat fogalmazzunk meg. Határozzuk el például, hogy lefogyunk két kilót. Készítsünk tervet, hogy mennyi idő alatt akarunk ennyit leadni. Reálisan kettő-­négy hétre van ehhez szükség.

Állítsunk össze táplálkozási és testmoz­gási tervet erre az időszakra. Jegyezzük fel, mit fogunk reggelizni, ebédelni és va­csorázni. Minél pontosabbak a célok, annál könnyebb őket megvalósítani. Naponta ellenőrizzük, milyen messzire jutottunk. És a legfontosabb: tartsunk ki!

Második lépés: Fogjunk össze!

A mozgás társak nélkül, magányosan is kel­lemes élményt nyújt, hosszabb távon azon­ban unalmassá válhat, és megeshet, hogy a célt szem elől tévesztjük, sőt már azelőtt feladjuk a küzdelmet, mielőtt igazán megízleltük volna a sport örömeit. Fogjunk tehát össze azokkal, akiknek ugyanazok a törekvéseik. Csatlakozzunk például egy hasonló sportot űző csoporthoz, s eddzünk együtt hetente kétszer: toborozzunk ismerősöket közös kerékpározáshoz, természetjáráshoz; szervezzünk tekepartikat a barátainkkal, menjünk el a gyerekeinkkel vagy unokáinkkal az uszodába. Beszéljünk a többiekkel sikereinkről, kudarcainkról, merítsünk erőt egymásból!

Ájurvédikus tisztítókúra

Az ájurvédikus orvoslás háromezer éves indiai gyógyászati módszer, amely a test, a lélek és az elme harmonikus egyensú­lyán alapszik. Az ájurvéda előírásai sze­rint évente egyszer érdemes tehermente­síteni a szervezetet egy tisztítókúrával. Ez alatt az idő alatt mellőzzük a hús fo­gyasztását, és hagyjuk ki a reggelit. Aki éhes, egyen gyümölcsöt. Az ebéd álljon rizsből, burgonyából vagy tésztából, és sok-sok zöldségből. Vacsorára fogyasszunk levest vagy valami zöldségfélét Este hét óra után lehetőleg ne együnk semmit. Napközben óránként igyunk meg egy-két csésze forró gyömbérteát. A tíz nap során aludjunk minél többet.

Harmadik lépés: Táplálkozzunk kiegyensúlyozottan!

A kiegyensúlyozatlan táplálkozás, a test­mozgás hiánya, a környezeti ártalmak és a stressz tehát erősen igénybe veszik a szervezetet. Mindezek eredményeként fáradtak, kimerültek és feszültek le­szünk, hosszabb távon meg is beteged­hetünk. Nem lehet tehát eléggé hangsú­lyozni a megfelelő tápanyagbevitel fontosságát. A folyadékpótlás szintén elengedhetetlen: igyunk naponta, másfél­-két liter vizet, hogy segítsük a szervezet munkáját!

Negyedik lépés: Döntsünk okosan!

Tudatosan válasszuk meg, mit eszünk! A táplálkozás ne legyen esetleges. Per­sze az sem jó, ha túl szigorúak vagyunk magunkhoz. Ne állítsunk fel tilalomfákat! Elegendő, ha az apró hétköznapi „bűnö­ket” kerüljük, például a szokásos dél­utáni nassolás helyett együnk inkább gyü­mölcsöt. Amennyiben mindez sikerül, nem lesz szükségünk szigorú diétára.

Boldoggá tesz-e a csokoládé?

A válasz: határozottan igen. Es erre többféle magyarázat is létezik. A szerotonintól kezdve a feniletilaminon át a triptofánig sokféle anyagról állítják, hogy felelős a boldogságérzetért. A valóságban azonban egy tábla csokoládéban nincs belőlük annyi, hogy ilyen hatást érjenek el. A kutatók mégis azt állítják, hogy már a csokoládé puszta lát­ványa is elegendő ahhoz, hogy az agy „jutal­mazási központjában” beinduljon a dopamin felszabadulása. A tejcsokoládé helyett válasszunk leg­alább 70 százalékos kakaótartalmú étcsokoládét, ez a változat ugyanis több értékes másodlagos növényi anyagot tartalmaz. A mennyiségre természetesen ügyelni kell: napi két kockánál ne fogyasszunk többet az optimális hatás érdekében.

Ötödik lépés: Mérsékeljük a cukorbevitelt!

A sok cukor hizlal, ezért a legjobb mellőzni. Az még nem nagy baj, ha valaki egy kiskanállal tesz a kávéjába, de számos élelmiszer rengeteg cukrot tartal­maz, ami megnöveli a napi szénhidrátbevitelt. Sütemények, édességek, üdítőitalok, gyümölcsjoghurtok és egy sor készétel kárhoztatható ezért. Aki nem tud az édes ízről lemondani, próbálja ki a természetes édesítő­szereket, amelyek kevésbé hátrányosan befolyásolják az energiabevitelt:

ÉdesítőszerEnergiatartalomMit tartalmaz még? (kcal/100 g)
Agávészirup287Szénhidráttartalma csaknem kizárólag gyümölcs-cukorból áll
Juharszirup250Fehérje 0,4%, ásványi anyagok 0,7%
Méz302Fehérje 0,4%, ásványi anyagok 0,2%, enzimek
Finomítatlan nádcukor386Fehérje 0,4%, 130 mg magnézium, 5,5 mg vas
Cukor répaszirup265Fehérje 2%, 90 mg magnézium, 13 mg vas
Háztartási cukor400Nincs más összetevő

Hatodik lépés: Étkezzünk rendszeresen!

A vércukorszint egyensúlyban tartásához rendszeres és visszafogott táplál­kozásra van szükség. Érdemes az egyes étkezéseket körülbelül mindig ugyanarra az időpontra időzíteni. így nem csupán a szervezet szokja meg az új ritmust, de éhségroham sem tör ránk, amelynek következtében a szokásosnál kétszer többet falunk be, amikor végre ételhez jutunk. A napi energia bevitel kiszámításakor vegyük figyelembe az étkezések között el­fogyasztott élelmiszereket is. Hajlamosak vagyunk ugyanis elfeledkezni a hamarjában bekapott csokoládészeletről vagy bonbonról, mogyoróról vagy sajtdarabkáról, amikor összegezzük, mit is ettünk aznap.

Hetedik lépés: Nassoljunk egészségesen!

Ha szükségét érezzük, hogy az étkezések között is együnk valamicskét, tervezzük meg tudatosan a nassolást! Ha olvasás vagy tévénézés közben bele-belemarkolunk egy zacskó nyalánkságba, sokkal többet fogyasztunk, mint hinnénk. Ne áltassuk magunkat: ilyenkor általában az egész zacskó elfogy, hiszen olyan nehéz abbahagyni… A chipset, kekszet, ropit tehát felejtsük el. Ha mindenképpen nassolni akarunk, válasszunk inkább olajos magvakat, dióféléket, amelyek telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, vagy szárított gyümölcsöt, amelyekben fontos antioxidánsok találhatók.

Nyolcadik lépés: Fiatalodjunk testmozgással!

Azok, akik egész életükben rendszeresen mozogtak, sokkal fiatalabbnak hatnak, mint tohonya kortársaik. Tervezzünk be tehát ezentúl naponta fél­órányi testmozgást! Kezdjük azzal, hogy lépcsőzünk, ahelyett, hogy a liftbe szaunánk. Menjünk gyalog vagy biciklivel bevásárolni. A kerti munka is hasznos, akinek pedig kutyája van, az amúgy sem ússza meg a napi sétát. Nem kell tehát okvetlenül „sportolni”, a lényeg a rendszeres mozgás.

Kilencedik lépés: Lazítsunk!

Vitathatatlan: a stressz a napi élet része, sőt egyesek éppen ennek hatá­sára képesek hihetetlen teljesítményekre. Az állandó túlterheltség, a versenyfutás az idővel azonban hosszú távon senkinek sem tesz jót. Stressz hatására több szabad gyök keletke­zik a szervezetben, vagyis az ember gyorsabban öregszik és könnyebben betegszik meg. Próbáljunk tudatosan stressz mentes életet élni! Sajátítsunk el néhány relaxációs technikát (például az autogén tréninget), jógázzunk, meditáljunk. A stresszt az aktív társasági és a boldog családi élet is csökkenti.

Tizedik lépés: Élvezzük az életet megbánás nélkül!

Félreértés ne essék: nem kell lemonda­nunk az élvezetekről! Nem a világ vége, ha néhanapján „bűnözünk”, például megengedünk magunknak egy szeletet a kedvenc tortánkból, elfogyasztunk egy nagy fagylaltkelyhet vagy bekapunk néhány szem csokoládét. A „bűnbeesést” követő napokban kis odafigyeléssel mindent jóvátehetünk: ne nassoljunk, inkább együnk némi gyümölcsöt, ha a főétkezések között megéhezünk.

Ne fecséreljük a drága időt! Fogjuk fel az életet úgy, mint állandó növeke­dési folyamatot. Bízzunk magunkban, figyeljük testünk jelzéseit – ez az út vezet a külső és belső egyensúly meg­teremtéséhez.

Tibor Griffel

Szerző: Griffel Tibor

Végzettség: ELTE – Eötvös Loránd Tudományegyetem. Szakterület: a szív- és érrendszeri betegségek, gasztroenterológiai betegségek és a légzőrendszeri betegségek. Jelenleg reflexológus, életmód és tanácsadó terapeuta tanulmányokat is végzek.