Fittség

Mit érdemes tudni a szelénről?

Szelén: az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelem, melyet a szervezet maga nem képes előállítani. A szelén számtalan létfontosságú folyamatban vesz részt, ugyanakkor az európaiak többsége szelénhiányban szenved, mivel az európai termőföld nem tartalmaz kellő mennyiségű szelént.

Fontos a bevitel

A szelén is nélkülözhetetlen antioxidáns és immunrendszerünk fontos segítőtársa, ezért időskorban nélkülözhetetlen a kellő mennyiségű szelénbevitel. Megfelelő mennyiségű szelén esetén jelentős mértékben csökken a rákos megbetegedések kockázata.

Ahhoz, hogy a szükséges mennyiségű szelénutánpótlást biztosítsuk, napi 80-100 mikrogramm fogyasztása javallott, elsősorban nátrium-szelenit formájában. Bár ez szervetlen vegyület, mégis igen magas biológiai értékű. Nem szabad azonban C-vitaminnal együtt alkalmazni, mert a szervezetben a kettő kombinációjából hasznosíthatatlan vegyület jön létre.

nyomelemek-tablazat

A szelén sakkban tartja a vírusokat

Aki szelénhiányban szenved, öregesen néz ki, mivel a szelénhiány miatt az immunrendszer nem képes megfelelően működni, s jelentősen nő a rák kialakulásának kockázata is. Kizárólag a szelén képes lehetővé tenni a glutation-peroxidáz-képződést, azaz annak a fehérjeféleségnek a kialakulását, amely megakadályozza, hogy osztódáskor a telomer, azaz a kromoszóma vége jelentős mértékben megrövidüljön. Szelén hiányában az öregedés a sejtosztódási képesség csökkenése miatt következik be, minthogy az ember csak addig élhet, míg sejtjei osztódni tudnak.

Ennélfogva azt is mondhatjuk, hogy az élettartam szempontjából a szelén a legfontosabb nyomelem. A szelén igen fontos az agyműködés szempontjából is, jelentős mértékben javítja a kedélyállapotot. Az ajánlott napi adag 100 mikrogramm. Ezt nem szabad túllépni, mert a túladagolás mérgező hatásúvá válhat.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.