Fittség

Létezik a fiatalító légzés?

Lélegezzünk!

Lélegezzünk be minden lélegzetvétellel energiát a homlokunk közepén található energiaponton keresztül, s juttassuk a levegőt mélyen a hasunkba. Minden csecsemő így lélegzik teljesen ösztönösen, azonban az idők során elfelejtjük ezt a természetes energialégzést, és pusztán csak levegőt lélegzünk be. így szervezetünkben máris energiahiány lép fel, hajlamosabbá válunk a betegségekre és gyorsabban öregszünk.

Rendkívül hatékony a „has-pulzus” légzés. Ez azt jelenti, hogy a belégzés egészen lassú, a szívverésnek megfelelő, így életritmusunkkal összhangban lélegzünk. Nem szükséges túlságosan mélyen lélegezni, a lényeg a légzés hosszúságán van, amely így egyben energiában is gazdag. Ez az, ami egészen természetes módon fiatalon tart, sőt megfiatalít bennünket.

Amilyen gyakran csak tehetjük, lélegezzünk életritmusunknak megfelelően, összhangban valódi lényünkkel. Ennek során nagyon fontos, hogy csak akkor vegyünk levegőt, amikor szervezetünk erre jelt ad. Sokszor túl hamar veszünk levegőt, még mielőtt ez a jelzés megérkezne. így viszont a belégzés nem hoz magával energiát, csupán levegővel töltjük meg tüdőnket.

Az energiabelégzésnek nem az a lényege, hogy több levegőt szívjunk be, hanem hogy a légzési folyamatot teljesen ráhagyjuk a testre, hogy a folyamat természetes módon menjen végbe.

Légzőgyakorlatok

Kezdjük azzal, hogy lélegezzünk ki, és várjuk meg, amíg testünk egy adott ponton egyértelműen nem jelzi, hogy belégzésre vágyik. Akkor teljesen tudatosan lélegezzünk be képzeletbeli energiát a homlokunk közepén levő energiaponton keresztül, a beszívott levegőt juttassuk le a hasba, azaz jóval mélyebbre, mint ahová a tüdőnk elér. Teljesen világosan érezni fogjuk, ahogy a légzési energia oda lehatol. Ekkor a szervezetet optimális mértékben elláttuk energiával, a szervezet minden lélegzetvétellel öngyógyítást végez, s egyre fiatalabb lesz. Tudatunk is sokkal tisztábbá válik, mert nem következik be energiahiányos állapot.

Ezzel a folyamatos energialégzéssel jelentős mértékben segítjük egyéni fejlődésünket

Jelentős ugrást teszünk szellemi fejlődésünk érdekében. Nagyon fontos, hogy ezentúl ne tudatosan lélegezzünk, hanem egyszerűen hagyjuk, hogy ez a fiatalító légzés egyszerűen végbemenjen. Azaz képzeletünkben újra meg újra irányítsuk figyelmünket a homlokunk közepén levő energiapontra, minden lélegzetvétellel lélegezzünk be energiát, s mindig várjuk ki a test jelzését, hogy mikor van szüksége a következő belégzésre.

Ne tartsuk azonban vissza a lélegzetünket, egyszerűen várjuk ki, amíg a test meg akarja tenni a következő belégzést. Valójában a test lélegzik a rekeszizom igénybevételével, s így folyamatosan erősíti azt.

A legtöbben azonban úgy lélegeznek, hogy a tüdejüket töltik meg levegővel, miközben a hasba nem jut abból semmi. így a rekeszizom nem lesz edzésben és ellustul. A légzés nem frissíti fel a lélegzetvétellel természetes módon az egész testet, és elmarad a belső szerveknek a rekeszizom által történő masszírozása.

Várjuk meg, míg a test önmagától igényli a légzést

Hagyjuk, hogy az önmagától menjen végbe, de a homlokon keresztül, energiaként, majd hagyjuk, hogy leáramoljon a hasba. S mindeközben éljük át, hogy egyre fiatalabbak és egészségesebbek leszünk.

Közben csökkentsük légzésszámunkat percenkénti 4-6-ra, hogy észrevehetően lassabban lélegezzünk, mint rendesen. Jómagam ezt naponta többször is megteszem, körülbelül 20 lélegzetvétel erejéig, majd utána újra hagyom, hogy a légzés menjen magától. így teljesen természetesen megváltozik légzési módunk, akkor is, ha nem figyelünk arra, hogy percenként kevesebbet és egyenletesebben lélegezzünk.

A legideálisabb, ha ezt a 20 lélegzetvételt összekapcsoljuk valamilyen elképzelésünkkel, amit épp az adott időpontban szeretnénk elérni. A megvalósítandó dolgot, állapotot jelen idejű formában képzeljük magunk elé. S közben járjon át bennünket az öröm és a hála érzése, hogy máris elértük azt, amit meg szerettünk volna kapni.

A bennünket elárasztó hálából fakadó energia csodás hatással bír egész életünkre, különösen ha minden lélegzetvételünket az öröm és a hála érzésével kapcsoljuk össze, hogy ez váljék magatartásunk alapjává, s így minden pillanatot örömben és háládatosságban élhetünk át.

Lélegezzünk
Lélegezzünk!

E különleges légzés jótékony, egészségvédő és életet meghosszabbító hatását már pár nap alatt átélhetjük, s aztán már soha nem akarunk eltérni ettől.

Oxigén nélkül nincs élet

Táplálék nélkül az ember képes elélni pár hétig, víz nélkül pár napig, oxigén nélkül azonban csak pár percig. Ez nemcsak azt mutatja, hogy milyen fontos az oxigén az élethez, hanem azt is, hogy az oxigénhiány szükségszerűen betegséghez és az élet megrövidüléséhez vezet.

Az oxigénhiány jelentős mértékben sietteti az öregedést. Minthogy oxigén kellő mennyiségben rendelkezésre áll, ennek nem lenne szabad problémát okoznia. A tény azonban mégis az, hogy felszínes és helytelen légzés folytán a legtöbb ember oxigénhiánnyal küzd, anélkül hogy ezt észrevenné.

Sejtjeinknek is kell az oxigén!

Sejtjeink csak abban az esetben érhetik el maximális élettartamukat, ha elegendő oxigénhez jutnak. Ez többnyire épp időskorban nem biztosítható már teljes mértékben, mert a tüdő térfogata jelentős mértékben csökken, nyolcvanéves korra mintegy a felére. Ez rendkívül hátrányosan érinti az agysejteket, melyek a legnagyobb oxigénfelhasználók, s melyek nem képesek regenerálódásra. Ha az agysejtek egy része elhal, nincs utánpótlás. A sejtek számára a legjobb táplálék a friss oxigén. Ez javítja a sejtműködést, erősíti a szervezet ellenálló képességét, s jelentős mértékben meghosszabbítja az élettartamot. Mindehhez optimális légzésre van szükség.

Helyesen lélegzünk?Fiatal  nő

Szokás szerint úgy lélegzünk, hogy mellizmaink mozgatásával megmozgatjuk mellkasunkat. Az optimális légzés, a hasi légzés esetében a rekeszizom mozog fel és le. Nyugalmi állapotban tudattalanul is áttérünk a hasi légzésre. Az újszülöttek kivétel nélkül hasi légzéssel lélegeznek. Feltehetően ez a természetes légzési mód, amit valamilyen oknál fogva, úgy tűnik, idővel elfelejtünk.

A rekeszizom mozgása nemcsak az emésztést serkenti, hanem az egészség fenntartásához szükséges anyagok termelését és kiválasztását is. Hasi légzés esetében a légzési energia a has alsó részében gyűlik össze, azaz lejjebb, mint ameddig a tüdő működése terjed. De ez a légzési forma fokozza és fenntartja a tüdő működését, növeli a tüdő méretét, javítja a testtartást, mert ilyenkor a test kiegyenesedik.

A hasi légzés serkenti a prosztaglandinnak, egy hormonszerű anyagnak a kiválasztását, amelynek fontos szerepe van a szabad gyökök megkötésében és a természetes jó közérzet biztosításában. Hasi légzés segítségévei agyhullámaink nagyobb része alakul át alfa-hullámmá, az agy pedig endorfinokat bocsát ki, melyeknek számos kedvező hatásuk van, mindenekelőtt ezek aktivizálják a szervezet öngyógyító folyamatait.

A Lao-ce-légzés, a „második szél”

Ez a gyakorlat csupán egyetlen lélegzetvételből áll. Mint minden légzésgyakorlat, ez is kilégzéssel kezdődik. Amikor már teljesen kifújtuk a levegőt, vegyünk egy nagyon mély lélegzetet, majd csaknem teljesen csukott szájjal 30 apró részletben apránként engedjük ki a levegőt, majd utána vegyünk megint mély lélegzetet. A gyakorlat ezzel véget is ér. Az ismétlés nem jár semmiféle előnnyel, sőt csökkenti az elért hatást. Ezt a gyakorlatot csak egy óra múlva, de inkább később szabad csak megismételni.

Kezdetben nem fog sikerülni 30 részletre elosztani ki-légzésünket, de a gyakorlat során belégzésünk egyre mélyebb lesz, s akkor elérhetjük akár a 40-50 apró részletet is. Ezt körülbelül úgy képzelhetjük el, mint amikor a kisgyerekek játék közben a vonat hangját utánozzák: „s – s – s”. Mi azonban inkább az „f” hang ismétlésével próbálkozzunk: „f – f – f”.

Ez a gyakorlat azonnali szellemi felfrissülést okoz. Ez különösen fontos, ha épp valamilyen döntés előtt állunk. E gyakorlat után többször is rájöhetünk, hogy már nincs is eldöntendő kérdés, mert minden természetes és magától értetődő. Ez a gyakorlat segítségünkre lehet akkor is, ha egy hosszabb megbeszélés során fáradtnak vagy dekoncentráltnak érezzük magunkat. A gyakorlatot mások jelenlétében is feltűnés nélkül elvégezhetjük, s akkor azonnal megkapjuk a „második szelet”, és további egykét órára teljesen fittek leszünk.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.