Fittség

A sikeres fogyás titka: a megfelelő sportág kiválasztása

Trambulinedzés

A trambulinedzéssel testünk valamennyi izmát megmozgatjuk, de eddzük a kötőszöveteket és belső szerveinket is. Ez elősegíti a sikeres fogyást. Testünk alkalmazkodik a fokozott nehézségi erőhöz és serkenti az izomképződést. A nyomásváltozás intenzív sejtmasszázst okoz, ami serkenti a sejtanyagcserét és a sejtek salaktalanítását. Eközben a sejtfal erősödik, ezért gondoskodjunk megfelelő mennyiségű fehérje és kalcium beviteléről.Trambulin kislány

Ha az egyes sejtek erősebbek lesznek, akkor természetesen erősebbek lesznek a csontok, az egyes szervek és az izmok is. Az erősebb sejtek kevésbé hajlamosak a megbetegedésre, és tovább maradnak fiatalok. Ez nem utolsósorban arra vezethető vissza, hogy a trambulin-edzés olyan hatású, mint egy erős nyirokelvezetés, és erősíti az immunrendszert.

A nyirokrendszernek nincs saját szivattyúja, ezért működéséhez szükség van arra, hogy mozogjunk. Az így megerősített immunrendszer gondoskodik arról, hogy elkerüljük a betegségeket. Ezzel a típusú tréninggel erősíthetjük a bélrendszer izomzatát is, ami serkenti az emésztési folyamatot.

A megnövekedett sejtanyagcsere több energiát igényel, így a szervezet elégeti a lerakódott zsírmennyiséget. Ez folyamatos súlycsökkenéshez vezet, azaz egészséges táplálkozás esetén nincs szükség fogyókúrára a kívánt testsúly eléréséhez.

A trambulinedzés a fentieken túl az ízületi porcokat is erősíti anélkül, hogy megterhelné ezeket, és erősíti az ízületeket védő kollagéntartalmú rostokat. Fokozatosan megszűnhetnek a korábban éveken át fennálló ízületi panaszok is. Ezzel a sporttevékenységgel jelentős mértékben javulhat a csontritkulásos állapot is, mert a folyamatos nyomásváltozás következtében erősödnek a csontok.

Vibrogimnasztika

Érdekes mozgásforma a vibrogimnasztika. Álljunk lábujjhegyre, majd erőteljesen ereszkedjünk le a sarkunkra. Ismételjük ezt meg 30 másodpercig naponta többször is. Akárcsak a trambulinedzés során, ebben az esetben is gyógyító hatás érhető el a test rezgése folytán. Az öregedés egyik legfőbb oka, hogy a szervezetből nem tudnak kellőképpen kiürülni a salakanyagok. Ezek kiválasztását és kiürülését segíti elő a vibráció. Ha rendszeresen, lehetőleg naponta alkalmazzuk a gyógyítórezgés-terápiát trambulinnal vagy vibrogimnasztikával, rövid idő után érzékeljük annak áldásos hatását, és sokkal tovább maradunk fiatalok.

Fitwalk

A fitwalk, azaz az erőteljes gyaloglás ideális mozgásforma. Az ember általában akkor „szedi a lábát”, ha szeretné elérni a buszt vagy a villamost. Ezt a sportágat aztán tényleg bárhol űzhetjük. S fittségünk fokozódásával egyre nagyobb örömöt okoz számunkra, s mozgásunk közben automatikusan gyorsabbá válik. Az erőteljes gyaloglás egyesíti a kocogás, a kerékpározás, az úszás és az aerobik hatását az aerob tartományban, s ugyanakkor gyakorlatilag nincs sérülésveszély.

Az aerob gyaloglás ideális eszköz a testsúly csökkentéséhez és az ideális testsúly folyamatos fenntartásához. Minden életkorban gyakorolható, s ahogy mondani szokás, „a láb mindig kéznél van”. A gyaloglás megelőzheti a szív- és keringési panaszokat, csökkenti a vérnyomást és nyugodt alvást biztosít. Azonnal hatásos eszköz a stressz, a feszültség és a depresszió ellen, s javítja a testtartást is. Egyszóval: a gyaloglás ideális testmozgás.

Tánc

A tánc ugyancsak ideális mozgásforma testünk számára. Közben kellemes zenét hallgatunk, ritmusra mozgunk, s ráadásul egy számunkra kedves partnert tartunk karjainkban. Kellemes körülmények között erősítjük csontrendszerünket, amihez rendszeres, de semmiképp sem megerőltető mozgásra van szükség, hogy ízületeink ne károsodjanak.Tánc

Az ízületi fájdalmakat ösztrogénhiány is okozhatja, aminek következtében gyulladást kiváltó fehérjék jelennek meg az ízületek nedveiben, amit az ösztrogén megakadályozhat. Ezért ebben az esetben ösztrogéntartalmú kenőcs enyhítheti a panaszokat.

Azonban ha artrózisról, azaz nem gyulladásos ízületi betegségről van szó, akkor a cápaporcból kivont glükózamin és kondroitin-szulfát segíthet. Ezzel a kombinációval kezünkben a lehetőség, hogy helyreállítsuk sérült ízületeinket, s elejét tudjuk venni egészséges ízületeink károsodásának.

További sportágak

Biztos, hogy mindenki számára van megfelelő mozgásforma. Csak meg kell találni, hogy kinek mihez van leginkább kedve. Ha ez sikerült, a mozgás örömöt fog okozni, és így könnyen fittek lehetünk.

Biciklizés az egyik legjobb sport mozgásra.

Kerékpározás: Remek tréning, mert közben kint vagyunk a friss levegőn a szabad természetben. Örömteli időtöltés egy gyönyörű napon szép tájak látványában kerekezni és élvezni az életet. Szervezzünk olykor barátainkkal kerékpáros üdülést!

Stretching, azaz nyújtás általában alábecsülik, és figyelmen kívül hagyják, holott minden napunkat kiadós nyújtással kellene kezdenünk. Ha ezt tesszük, azonnal észrevesszük, hogy frissebbnek és élénkebbnek érezzük magunkat, és reggelente könnyebben „ugrunk ki” az ágyból.

Golf: Ez ugyan még napjainkban is exkluzív sport, de nagyon ajánlatos, mert eközben elsősorban agyunkat tornáztatjuk meg. A golf valójában olyan, mint egy dinamikus meditáció.

Jogging, avagy kocogás Ez igen fontos öregedés elleni stratégia, a dinamikus életforma elengedhetetlen része. A futás valójában az egyik legtermészetesebb testmozgás, és helyes táplálkozással kombinálva tökéletes életfilozófiát alkot. Minden károsodás, ami a futás következtében felléphet, elmúlik, mégpedig épp a futás révén. Kocogjuk magunkat egészségesre, hiszen a futás a legjobb gyógymód. Nemcsak a szívünkben, de agyunkban is javul a vérellátás. Ha örömöt okoz számunkra a mozgás, akkor eddzük inzulinreceptorainkat is, ami meggátolja, hogy szervezetünkben a glükóz zsírként rakódjon le.

Himbálás és rezegtetés: Kevéssé ismert, ám igen hatékony testmozgás. Álljunk pár percig lábujjhegyen vagy szökdécseljünk aprókat. Aztán rázzuk meg alaposan egész testünket. Karunk lógjon lazán testünk mellett, és rázogassuk egy darabig. Már ez a csekély testmozgás is serkenti a vérkeringést és erősíti a szívműködést. Rendkívül egyszerű, bárhol elvégezhető, s nincs hozzá szükség hosszú időre.

Szex: Közismerten kedvelt testmozgás. Ennek során nemcsak valamennyi fontos izmunkat eddzük, de ráadásul még örömben is van részünk, ami szervezetünkben boldogsághormont, például szomatotropint szabadít fel, ami igazi ifjúságforrás.

Aqua-jogging vagy vízi torna: Igazán ízületkímélő, hiszen szinte a súlytalanság állapotában mozgunk. így időskorban is űzhető, mert szervezetünknek életünk végéig szüksége van mozgásra.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.