Fittség

Magas vérnyomás miért veszélyes?

Minden a megfelelő vérnyomásról

Az alacsony vérnyomás az egészséges és hosszú élet egyik igen fontos alappillére. A legmagasabb elfogadható érték 140/90, amit életünk során soha nem szabad túllépnünk. A magas vérnyomás a helytelen életmód számos tényezőjének összegződése következtében alakul ki.

Ebben elsődleges szerepe van a táplálkozásnak: túl sokat eszünk, nem a megfelelő ételeket fogyasztjuk, ételeinket túlsózzuk, és kapkodva fogyasztjuk el. Mindenekelőtt a só fogyasztását kell csökkenteni.

Stressz okozta vérnyomás-ingadozás

Emellett rendkívül fontos, miképpen kezeljük a minket ért hatásokat. Élhetünk úgy is, hogy jól felhúzzuk magunkat, ha valami nem úgy történik, ahogy szerettük volna, s ezzel folyamatos stresszt idézünk elő önmagunk számára, de úgy is, hogy szép nyugodtan megváltoztatjuk, amit meg kell változtatni.

Vérnyomásmérő

A körülmények kezelési módja nemcsak egészségünkre gyakorol hatást, de évekkel rövidítheti, illetve hosszabbíthatja meg életünket is. Hiszen autónk élettartamát is jelentősen lerövidíti, ha folyamatosan padlógázzal rohanunk, vagy ha a motort bőgetve várunk a lámpás kereszteződésben.

Ezt ugyebár nem tesszük az autónkkal, testünket – amit használt árucikként nem kínálhatunk eladásra, ha már teljesen leamortizáltuk – viszont gyakran vagyunk képesek kitenni ilyen megterhelésnek. Amikor nem haladunk a kocsinkkal, üresbe tesszük – ugyanezt kell biztosítani szervezetünk számára is, azaz mindenekelőtt pihenést.

Aki képes élvezni a nyugodt ellazulást, annak alacsonyabb a vérnyomása, s így meghosszabbítja az életét, viszont aki folyamatosan magas vérnyomással küzd, és akkor is haragra gerjed, ha semmi oka rá, dühbe gurul, ha valami nem stimmel, az minden bizonnyal intenzívebben él, de semmiképp sem tovább.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.