Fittség

Mi az a koleszterin, koleszterin alkotóelemei

Mindent a koleszterinről

A koleszterint jórészt szervezetünk maga termeli, ezért a koleszterinszint diétás étrenddel csak korlátozott mértékben befolyásolható. A koleszterin – egyebek mellett – szabályozza a sejtmembrán vízáteresztő képességét, hogy védje a sejteket a kiszáradástól.

Koleszterin lerakódás

Ha magas a vérben a koleszterinszint, az vízhiányra utal. Ha bőségesen ellátjuk szervezetünket vízzel, a szervezet azonnal csökkenti a koleszterintermelést, azaz épp annyit állít elő, amennyire szüksége van. Ezzel az önszabályozó rendszerrel gondoskodik szervezetünk arról, hogy a vér koleszterinszintje a megfelelő értéken maradjon.

Ha a koleszterinszint túl magas, az csak azt mutatja, hogy a szervezetnek bizonyos körülmények fennállása miatt több koleszterinre van szüksége. Épp ezért ennek az okát kell kideríteni, és ezeket a körülményeket kell elkerülni, nem pedig pusztán arra törekedni, hogy csökkentsük a koleszterinszintet.

Koleszterin alkotóelemei

A lipoproteineknek két fajtáját különböztetjük meg. A kettő közül a kedvező típusú a HDL (High Density Lipoprotein), a kedvezőtlen az LDL (Low Density Lipoprotein). A HDL szállítja el a koleszterint az erekből, és nagy értéke, hogy véd a szívinfarktustól. Az LDL viszont elősegíti az érelmeszesedés és a szívinfarktus kialakulását.

Különösképpen veszélyes az alfa-1 lipoprotein, egy igen ragacsos tulajdonságú vérzsír, amely nagyon könnyen megtapad az érfalakon, s idővel érelmeszesedést okoz. A gének határozzák meg, hogy ennek értéke alacsony vagy magas-e valakinek a szervezetében, s ezt napjainkban még nem tudjuk befolyásolni.

Az egyetlen lehetőség számunkra, hogy valamennyi egyéb rizikófaktort igyekszünk a minimálisra csökkenteni.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.