Fittség

Legfontosabb táplálékkiegészítők az öregedés ellen!

Ahhoz, hogy hosszú ideig fiatalok maradhassunk, nélkülözhetetlen, hogy rendszeresen fogyasszunk megfelelő mennyiségben táplálékkiegészítőket. Ha nem látjuk el szervezetünket a szükséges építőanyagokkal, akkor nem képes optimálisan működni, ez pedig korai öregedéshez vezet. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb táplálékkiegészítőket. Ügyeljünk azonban az egyes táplálékkiegészítők megfelelő kombinációjára is, mert a többféle antioxidáns együttesen lényegesen jobb hatást fejt ki, mint külön-külön.

Alfa-liponsav: késlelteti a sejtek öregedését, csökkenti a fehérjék károsodását, regenerálja az E- és a C-vitamint. Jelentős mértékben védi a DNS-t a szabad gyököktől, valamint segít sejtjeink erőművének, a mitokondriumnak abban, hogy a táplálékot energiává alakítsa át. Ugyanakkor hatékony antioxidánsként védi is a mitokondriumot, mivel képes semlegesíteni mind a zsíroldó, mind a vízoldó szabad gyököket.

Nő és gyerek

Az alfa-liponsav védi a neuronokat, gyulladásgátló hatású, továbbá erősíti a többi antioxidáns hatását. Csökkenti a vércukorszintet, hasznos lehet szürke hályog esetén is. A javasolt adagolás 500 milligramm/ nap.

Ismerd meg a B vitaminok közül a két legfontosabbat:

EGYIK: B6-vitamin: az egészséges öregedés nélkülözhetetlen feltétele, hogy szervezetünket megfelelő mennyiségű Be-vitaminnal lássuk el a magas homociszteinérték elkerülése érdekében. A homocisztein veszélyesen sietteti az érelmeszesedést, és jelentős mértékben növeli a későbbi időskori dementia kialakulásának kockázatát.

Amennyire káros, annyira egyszerű a veszélyt csökkenteni és hosszú távon elkerülni. Nincs szükség másra, mint megfelelő mennyiségű B6-vitaminra, folsavra és B12-vitaminra. A magas homociszteinérték növeli a szívinfarktus és az agyvérzés kockázatát is, mindenekelőtt azonban sietteti az öregedést. A B6-vitamin jelentős mértékben javítja az agyműködést és az emlékezőtehetséget, főképp időskorban. A napi szükséglet 10-50 milligramm.

B-vitaminban gazdag gyümölcsök és zöldségek

MÁSIK: B12-vitamin: ugyancsak biztosítékot jelent az erek gyors elmeszesedése ellen, főleg ötvenéves kor után. Idősebb korban 500 mikrogramm az ajánlott mennyiség annak érdekében, hogy előrehaladott sorvadásos gyomorhurut esetén a korlátozott tápanyag-hasznosítást kellőképpen kezelni lehessen. Mivel a B12-vitamin nem tartalmaz toxikus anyagot, nem áll fenn a túladagolás veszélye. A B12-vitamin hiánya igen lassú folyamat eredmények éppen, hosszú évek során alakul ki, s csak az agyat és az idegrendszert támadja meg, ami időskori szenilitáshoz, dementiához és Alzheimer-kórhoz vezethet.

Ennek ismeretében kijelenthetjük, hogy a Bi2-vitamin időskorban igen fontos táp-anyag az időskori károsodások elkerülése érdekében. A B12-vitamin megakadályozza a pszeudoszenilitás kialakulását is. Bármilyen megmagyarázhatatlan ideg- és elmekórtani probléma jelentkezése esetén az öregedés elleni biztosítékul gondoskodjunk megfelelő mennyiségű B12-vitamin. beviteléről. Ehhez napi 500-1000 mikrogramm szükséges.

A B12-vitamin hiánya vészes vérszegénység okozója is lehet! Legfontosabb szerepe mindazonáltal az, hogy a B6-tal és a folsavval karöltve gondoskodik a normál homo-ciszteinérték biztosításáról. A kézfejeken és az arcon megjelenő fehéres foltok utalhatnak B-vitamin-hiányra.

Mondj nemet az öregedésre!

Béta-karotin: még annak is tanácsos kiegészítésképpen béta-karotint szedni, aki rendszeresen és változatos formában fogyaszt zöldségféléket és gyümölcsöt, hogy ezzel is elősegítse az öregedési folyamat minél hatékonyabb feltartóztatását. A béta-karotinban ugyanis vannak olyan antioxidánsok, amelyek olyan pontokon képesek hatni, amelyeken más antioxidánsok nem.

Fiatal lány

A béta-karotin véd a koleszterin oxidációja ellen, óv a szívroham, az agyvérzés és szürke hályog kialakulásától, de segít elkerülni a mell-, a tüdő- és a gyomorrákot is. Ne tévesszük azonban össze a béta-karotint az A-vitaminnal. Élelmiszereink közül a béta-karotin nagyobb mennyiségben a sárgarépában és a sárgarépalében, a sárgabarackban, a sütőtökben, a cikóriában, az édesburgonyában és a paradicsomlében található meg. Fogyasszuk mindenekelőtt természetes formában, s csak pótlásként alkalmazzuk a táplálékkiegészítőt.

Izabella Langh

Szerző: Langh Izabella

Gyakorló természetgyógyász vagyok. Táplálkozási és  életmód specialista is vagyok, immár 12 éve próbálom az embereket egy egészségesebb életforma felé terelni, egyre több sikerrel.